Tipuri de casnicii

Tipuri de casnicii
Cuplurile fericite nu sunt toate la fel, iar cele nefericite sunt nefericite in felul lor. Exista 7 tipuri de baza ale casniciilor. In trei dintre ele, unde fericirea abunda, cuplurile sunt mentinute impreuna de impletirea majoritatii factorilor intrinseci pozitivi ai unei relatii - compatibilitatea personalitatii, comunicare, rezolvarea conflictelor si sexualitate. In celelalte patru casatoria se bazeaza mai mult pe elemente exterioare, activitati in comun, atitudini religioase, control financiar, copii, familie si prieteni. In aceste tipuri de familii predomina nefericirea.

Tipul 1: Casnicia devitalizata: 40% dintre cupluri. Exista o nefericire persistenta in toate dimensiunile relatiei si instabilitate considerabila. Ambii parteneri s-au gandit la divort. Sunt critici la adresa personalitatii celuilalt. Aceasta casnicie este strict utilitara. Tind sa fie tineri partenerii, casatoriti de scurt timp cu o perioada de relatie de proba scurta fata de alte cupluri. Multe sunt minoritati, provin din familii divortate sau chiar au fost divortati inainte ei insisi. Stau impreuna din lipsa de alternative.
Tipul 2:Casnicia focalizata financiar: 11% dintre cupluri. Aceste cupluri au conflicte si sunt nefericite fata de modul de comunicare si cum sunt rezolvate problemele. Sunt satisfacuti fata de caracteristicile personale ale partenerului lor. Pot exista atacuri personale usoare. Cariera lor este pe primul plan iar banii si rasplata financiara ii tine impreuna. Singura legatura puternica din relatie este angajamentul financiar. Un numar mare de soti si sotii din astfel de relati utilitare s-au gandit la divort.
Tipul 3: Casnicia conflictuala: 14%. Partenerii nu sunt satisfacuti sub multiple fete ale relatiei - probleme ale personalitatii, comunicarii, rezolvarii conflictelor si ale sexualitatii. Pot evita sau esua in rezolvarea problemelor dintre ei. Sunt focalizati pe cistigarea satisfactiei din elementele exterioare cum sunt copiii, viata religioasa, relaxare personala. O jumatate dintre parteneri s-au gandit la divort.
Tipul 4: Casnicia traditionala: 10%. Sunt moderat satisfacuti asupra multor elemente din relatia lor, in timp ce viata sexuala si modul de comunicare reprezinta surse de stres. Nu sunt atat de critici precum tipul 1, 2, 3. Legatura lor sta intr-o viata religioasa satisfacuta si o relatie buna cu familia extinsa si prietenii. Casniciile sunt relative stabile. Aceste cupluri tind sa fie in varsta, casatorite de mult timp, caucazieni si protestanti.
Tipul 5:Casnicia echilibrata:8% dintre cupluri. Sunt moderat satisfacuti in majoritatea domeniilor relatiei. Cea mai mare problema este financiara. Sunt satisfacuti mai mult pentru sexualitate, copii si placere personale. Pun o mare valoare pe familia de baza. Un sfert se gandesc la divort.
Tipul 6: Casnicia armonioasa: 8% dintre relatii. Sunt foarte satisfacuti unul cu celalalt, cu expresia afectiunii si a sexualitatii. Dar sunt auto-centrati, vad copiii ca pe un stres. Daca apar probleme in familie acestea sunt din cauza caracterului parental.
Tipul 7:Casnicia vitalizata (plina de energie): 9%. Sunt foarte satisfacuti cu aproape toate domeniile relatiei personale si se inteleg bine. Sunt integrati personal, au resurse interne puternice si sunt de accord in majoritatea cazurilor. Dezvolta dificultati dar le rezolva bine. Sunt pe un plan economic mai bun decat majoritatea si tind sa fie in varsta, casatoriti de mult timp, albi si protestanti. Sunt la prima casatorie si provin din familii intacte.

Chiar si cele mai bine adaptate cupluri nu sunt imune la cutremurele maritale: aproape o sotie din sapte in tipul 7 de casnicie s-a gandit la divort. De fapt, in general sotiile sunt mai putin satisfacute decat sotii in toate cele 7 tipuri de casnicii.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp