Suntem compatibili?

Suntem compatibili?
Desigur de multe ori contrarile se atrag. Diferentele dintre noi pot determina frictiune si multa excitare in unele relatii. Unele dintre aceste conexiuni se mentin si tot atit de multe nu rezista. Un element important in a gasi si pastra un partener este acceptarea diferentelor si incercarea de a le modifica atunci cand este necesar.

Cand similariile se atrag:
Cand cineva intr-o relatie spune sau face ceva cealalta persoana a spus sau a facut deja acel lucru. Cand aceste cupluri sunt de acord asupra problemelor si deciziilor luate in relatie dragostea lor creste si simt ca sunt perfecti unul pentru celalalt. Compatibilitatea are de-a face cu satisfactia si fericirea pe care o simtiti in relatie. Cand doua persoane sunt compatibile le face placere compania celuilalt si le este usor sa vorbeasca intre ele. Asta datorita similaritatilor dintre ei care sunt atat de mari incat sunt placut impresionati ca altcineva din lume are aceleasi placeri ca si ei. Totusi unele cupluri nu gasesc frumusetea similaritatilor, cind contrariile se atrag.

Cand contrariile se atrag:
Uneori cand doua persoane se intalnesc si au gusturi diferite, stiluri si ginduri fata de viata se inteleg si sunt compatibili. Aceste cupluri gasesc diferentele dintre ei intrigante si se apreciaza pentru ele. Respectul pentru parerea celuilalt este important in acest tip de relatie. Te poti intreba de ce oameni care nu impart aceleasi opinii pentru o multitudine de probleme pot inca fi compatibili. Explicatia este ca acestia se complementeaza intre ei. Cate cupluri nu exista in care unul este social iar celalalt timid? Ai crede ca nu se pot intelege dar adevarul este ca timidul se hraneste cu energia sociabilului si invers. Aceste cupluri gasesc ceea ce le lipseste lor in partener.
Intrebarea care se pune este: „Cat de compatibili suntem?” sau „Ce ar trebui sa caut?” exista probabil sute de raspunsuri la aceste intrebari de acea prezentam cei mai importanti „trebuie” la un partener.

Socializare:
Cum va potriviti tu si partenerul tau cand vine vorba de socializare? Va place sa intalniti si sa fiti alaturi de oameni noi? Vorbiti cu toate persoanele posibile la o petrecere? Socializarea va energizeaza? Este ok daca nu aveti aceeasi pasiune pentru a socializa ca si partenerul vostru, dar daca diferenta este extrema - daca unul dintre voi vrea sa stea acasa pentru a se relaxa in timp ce celalalt simte nevoia sa invite prieteni sau sa iasa in oras de mai multe ori pe saptamina, apar conflictele. Voi doi trebuie sa faceti totul impreuna dar pentru o fericire optima este mai bine sa alegeti un partener cu dorinte sociale similare.

Sexualitate:
Desigur fara chimia sexuala cele mai multe cupluri nu erau impreuna din primul rand. Aceasta atractie initiala este partea usoara dar a face ca lucrurile sa mearga in pat este un efort de lunga durata si mult mai complex. Este bine sa va stabiliti compatibilitatea in acest domeniu intrebandu-va: „Va potriviti ca preferinte si asteptari?” de exemplu sunteti mai dominant sau supus, expresiv sau inhibat, experimental sau conservativ? Exista un echilibru? Cat de mult va place sa va jucati? Exista un angajament pentru monogamie au este o relatie deschisa acceptabila? Aceste raspunsuri vor fi diferite pentru fiecare dar sunt si unele dintre problemele care duc la terminarea unei relatii.

Finante:
Daca planuiti sa fiti cu cineva pe termen lung veti dori sa stiti cum se pricep acestia sa gestioneze monetarul. Pentru a evita surprizele neplacute vorbiti despre asta inainte de a va legaliza relatia. Ce parere aveti fiecare despre credite? Ce este mai important sa cheltui sau sa pastrezi? Va veti pune banii separat sau impreuna? Va asteptati sa castigati amindoi la fel de multi bani? Daca nu, este unul dintre voi capabil si doreste sa-l intretina pe celalalt?

Spiritualitate:
Compatibilitatea spirituala depaseste valorile, credintele si comportamentele. Indiferent daca sunteti sau nu o persoana profund spirituala sau religioasa, compatibilitatea (sau acceptanta absoluta si discutarea diferentelor) in acest domeniu trebuie evaluate, deoarece poate afecta dezvoltarea de durata a relatiei. Este o religie impartasita si credinta un calificativ important pentru alegerea unui partener? Puteti vorbi deschis unul fata de celalalt despre spiritualitate? Partenerul tau are un raspuns pozitiv fata de traditiile tale religioase? Crezi ca poti sa-l sustii pe celalalt si sa fii sustinut pe caile tale spirituale?

Obiceiuri si habitate:
Din fericire aceasta este o zona de compatibilitate in care este mai usor de lucrat dar poate fi si sursa unui conflict. Este partenerul tau treaz toata noaptea in timp ce tu esti devreme in pat si devreme te trezesti dimineata? Care este nivelul vostru de organizare si toleranta fata de dezordine? Cum va petreceti timpul liber? Vacanta sau statul acasa? Sunt evenimentele culturale, arta si muzica de valoare pentru ambii? Cum va place sa aranjati casa?

Personalitate:
Chiar va intelegeti sau sunteti iritati dar nu vreti sa recunoasteti de felul de a fi al celuilalt? Personalitatea este un factor foarte important si cel mai dificil de modificat.

Comunicarea:
Sunteti direct sau indirect? Unul dintre voi discuta problemele mereu si celalalt tace si asculta? Este unul dintre voi tipul tacut? Evaluate-va conversatiile. Vedeti daca sunt un dialog sau un monolog.

Prietenii si familia:
Va intelegeti cu familia si prietenii celuilalt, sau asta este o sursa de stres in relatie?

Sanatate si nutritie:
Ai o dieta sanatoasa sau iti plac fastfood-urile? Singurul exercitiu fizic pe care-l faci este navigatul pe internet? Uita-te daca stilurile voastre de viata se porivesc sau nu.

Educatia:
Unele studii arata ca compatibilitatea educationala este importanta pentru multe cupluri. Oamenii tind sa se simta confortabil cu persoane care impart aceleasi experiente de viata, oportunitati profesionale.

Intimitate:
Ideile de romantism, intimitate si apropiere intra in joc aici. Poate iti place sa saruti si sa imbratisezi in public, iar partenerului tau sa i se para ca este ceva gresit. Un stil care nu se potriveste poate conduce la resentimente cu efecte de lunga durata asupra relatiei.

Se poate schimba partenerul tau?
Da, poti incerca sa-l modifici dar pentru asta amindoi trebuie sa fiti motivati pentru a se intampla. Oamenii sunt capabili de a face multe schimbari in comportament atat timp cat au investit indeajuns de mult in relatia pe care o construiti impreuna. Trebuie sa stii doar cum sa faci cererea ta sensibila indeajuns pentru a fi auzita, a nu fi luata drept o critica si mai important sa fie ascultata.

Exista si optiunea de a te schimba pe tine insuti decat sa astepti ca celalalt sa se schimbe. Poti invata sa apreciezi cum te rasplatesc intr-un mod diferit de cel pe care-l asteptai in mod normal. Aceasta incercare este grea, necesita multa maturitate si intelegere si nu vei reusi daca nu sunteti intradevar compatibili indeajuns pentru a fi inclinati sa faceti schimbarea.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp