Relatiile disfunctionale

Gandeste-te la relatia ta. Este sanatoasa, promitatoare si satisfacatoare? Daca da felicitari. O relatie este o entitate care necesita implicare, angajamente si efort. O relatie aduce impreuna doi oameni cu experiente de viata diferite, personalitati diferite, istorii, valori.

Relatiile de cuplu disfunctionale sunt relatiile care determina mai mult stres emotional decat satisfactie. Relatiile sunt parte din experienta umana. Dar daca unul sau ambii parteneri nu au fost implicati niciodata intr-o relatie fericita sau o familie fericita in copilarie sansele sunt mari de a forma o relatie disfunctionala.
O astfel de relatie are intotdeauna semne de alarma. Acestea trebuie identificate si confruntate in timp pentru a preveni dezintegrarea completa a cuplului.
Iata cateva dintre cele mai importante semne ale disfunctionalitatii relatiei voastre:

Atitudinea dependent/obsesiva:
Cind unul dintre parteneri dezvolta atitudine adictiva sau obsesiva si pare fixat tot timpul asupra lor sa a altor persoane, este momentul sa va reevaluati relatia.

Dezechilibrul puterii:
Simti mereu ca muncesti mai mult decit partenerul pentru a face relatia sa mearga? Cind partenerul tau pare a nu face niciun efort relatia voastra, aveti probabil o relatie disfunctionala. Relatiile trebuie sa fie 50/50 parteneriat. Daca a voastra a evoluat in una 90/10 in care tu dai totul fara a primi mare lucru in schimb, lucrurile intre voi nu prea merg.

Apar tensiuni intre voi constant:
Mici lucruri care sa determine tensiune sunt mereu prezente. Acestea pot fi asociate cu situatia financiara, prieteni, iubire, serviciu sau orice altceva dar par a lua o importanta anormala.

Te simti incoltit:
In astfel de relatii, fiecare dintre parteneri poate simti ca este bagat la colt sau prins intr-o situatie in care nu trebuia sa intre din primul rand. Daca acest sentiment revine si nu este un incident reprezinta un indiciu ca ceva este rau in relatia voastra.

Complexul inferioritate/superioritate:
Daca oricare dintre partenerii dintr-o relatie incepe sa dezvolte un complex inferioritate/superioritate ceva nu merge. Relatiile sunt bazate pe egalitate si incredere in celalalt. Nici unul dintre voi nu trebuie sa se considere superior sau inferior in comparatie cu celalalt.

Sentimentul de frustrare:
Fiecare relatie are micile ei frustratii, dar cand acestea persista ceva este sigur cu probleme.

Nefericire constanta:
Esti fericit/a? Daca nu ce s-a intamplat? Aceasta este intrebarea fundamentala la care trebuie sa raspunzi. Daca esti in mod constant nefericit sau cu moralul la pamant din cauza sentimentului ca ceva este in neregula, intre voi este timpul sa evaluati situatia.

Nesiguranta:
Esti nesigur pe tine incat eziti sa faci anumite lucruri, te gandesti daca sa termini relatia? Cu alte cuvinte, cind treci de la spontaneitate la precautie extrema asupra lucrurilor care iti plac sa le faci. A fi nesigur aduce instabilitate in relatie.

Simti ca trebuie sa schimbi cine esti:
Simti mereu ca trebuie sa modifici ceva la tine pentru a te adapta nevoilor partenerului tau. Viata ta a devenit conditionata si simti ca relatia se va sfarsi daca nu joci dupa reguli.

Blocaje emotionale:
Frica, gelozie, obsesie, manipulare, neincredere, suspiciune, lipsa respectului si a atentiei sunt atitudini de suspectat de obicei.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp