Principalele probleme intr-o casnicie

Principalele probleme intr-o casnicie
Problemele unei relatii pot fi declansate de un eveniment neasteptat, cum este pierderea slujbei, o boala sau moartea unui copil. Dar orice schimbari majore in viata chiar si cele pe care le-am ales noi, cum ar fi mutatul in alta casa, nasterea unui copil sau viata alaturi de un parinte, pot pune presiuni uriase asupra relatiei. Multi oameni au relatii stresante, abuzive sau alcoolice, cu boli de lunga durata, fara slujba sau cu relatii extra-maritale. Indiferent care este problema, primul pas spre rezolvarea acesteia este recunoasterea ei.
Iata unele dintre cele mai frecvente surse de stres intr-o relatie:
 
Frica de schimbare:Uneori ne temem ca partenerul nostru se va schimba, alteori ca nu se va mai schimba deloc. Chiar si cu schimbarile pozitive ne descurcam greu. Cand obiceiurile familiare si rutina sunt schimbate, simtim o neobisnuinta pentru ca trebuie sa ne adaptam, o noua rutina de creat.
Sa vorbesti sincer despre modificari este cea mai buna cale in fata acestei probleme. Discutarea fricilor din relatie, a sperantelor, motivatiilor si a problemelor practice, va face ca schimbarea sa se imprime in rutina zilnica intr-un mod mult mai usor. Chiar si o cearta este mai buna decit sa tii emotiile tale inchise.

Frica de abandon: Pentru cei mai multi dintre noi frica de a fi singur este o realitate. Ne este teama sa fim respinsi sau abandonati. Chiar si oamenii cei mai puternici au un grad de frica fata de abandon. Stim ca putem supravietui, dar viata este mai frumoasa si mai usoara cu altii (acesta este un instinct primar). Ne temem sa fim parasiti prin moarte, respingere, boala, fizic sau chiar prin distanta emotionala. A deveni independent si sanatos emotional cu viata ta si scopurile personale reprezinta o cale ideala de a face fata acestei probleme frecvente in relati.

Daca iti este frica sa fii abandonat, incearca sa nu iti sufoci partenerul cu atentie si gelozie excesiva. Vorbeste despre sentimentele tale, scriele intr-un jurnal, vezi un consilier daca chiar ai probleme. Nu lasa problemele relatiei - care sunt normale - sa dicteze comportamentul tau sau sa-ti distruga relatia.
Iti este foarte frica de intimitate sau abandon? Gaseste cum sa faci fata cu succes schimbarii si cum sa-i sustii pe cei iubiti cand se schimba. Citeste carti, cauta sustinerea unor grupuri sau vorbeste cu un consilier despre aceste probleme.

Nasterea copiilor:Copii aduc fericire cind vin pe lume. Dar aduc si nopti pierdute, schimbari de echilibru in relatie. Uneori o mama este atat de implicata in relatia cu copilul ei, incat sotul se poate simti neglijat si deveni gelos. Multe femei renunta la sex o perioada dupa nastere. Ce-l de-al doilea frate nascut determina invidie in familie fata de primul nascut si in general mai multe ingrijiri si atentie. Un partener care se simte neglijat poate inceta sa comunice si sa petreaca mai mult timp la serviciu.
Este esential sa aveti timp si voi singuri, departe de copii. Puteti angaja o bona si iesi seara sau sa lasati copiii la prieteni pentru weekend. Parintele care are grija mai mult de copii poate fi de asemenea disperat sa petreaca putin timp departe de acestia - singur sau cu prietenii. Incercati sa rezolvati lucrurile pentru ca nevoile ambilor parinti sa fie indeplinite. Ajutati-l pe cel care se preocupa mai mult de cresterea copiilor, nu lasati toate grijile pentru el. Acest lucru poate elibera o mare presiune in relatia voastra.

Copii vitregi: Este normal sa fii competitiv si gelos fata de copilul partenerului tau, poate aproape simtindu-te ca un copil tu insuti. Aceste sentimente sunt extrem de inconfortabile. Aminteste-ti ca partenerul tau a ales sa stea cu tine si ca aveti o relatie ca de la adult la adult, care este diferita de relatia parinte copil. Incearca sa stabilesti propria ta relatie cu copilul.
Unii copii vitregi par a fi ostili in mod voit cu parintele vitreg. Acestia pot simti ca agresiunea este singura sursa de putere in aceasta situatie si o vor exprima deschis sau prin distanta. Vei avea nevoie sa vorbesti cu partenerul pentru a fi sustinut. Fii atent cand vorbesti despre sentimentele tale si sa nu critici copilul.

Debutul unei aventuri:Multi dintre noi incep o relatie si se indragostesc crezand ca aceasta va intruni toate nevoile noastre si ca vom trai fericiti pana la adanci batraneti. Cand dam de probleme, la serviciu sau acasa, este usor sa dam vina pe relatie si sa credem ca stam cu persoana gresita. In acest punct poate fi tentant sa renuntam la relatie sisa  incepem o aventura cu altcineva.
Un amant nu inseamna obligatoriu sfarsitul relatiei. Impulsul de a avea o aventura este frecvent un simptom al problemelor dintre voi doi. Pentru a evalua dilema este important sa asculti dezamagirile si nevoile ambelor parti sau sa apelezi la un ajutor profesional.

Sexul: Desi dificultatile sexuale sunt frecvent un simptom al altor probleme, in unele relatii ele sunt baza problemelor. Oamenii sunt adesea timizi sau le este rusine sa se cunoasca, dar multe astfel de probleme sunt rezolvabile cu ajutor profesional.

Lipsa unui loc de munca: Somajul si absenta banilor in familie duce la diminuarea respectului de sine, temperament artagos, anxietate. In acelasi timp partenerul tau incepe sa fie rezervat fata de tine, daca este singurul care aduce painea pe masa. Aceste probleme sunt agravate daca persoana fara slujba pierde timpul vazindu-se cu prietenii, prin oras noaptea. In aceasta situatie este o idee buna sa vorbiti despre reechilibrarea lucrurilor, astfel ca partenerul care munceste sa fie mai mult sustinut cu treaba acasa si cresterea copiilor.
Daca nici unul dintre voi nu lucreaza amindoi veti fi nervosi, iar daca nu va exprimati sentimentele, tensiunea si furia va dauna relatiei. Persoana fara slujba se va simti neputincioasa si in plus in familie, trista, depresiva si umilita.

Bolnavul de lunga durata: Boala intr-o familie pune presiune enorma asupra relatiei. In afara de munca implicata, partenerul sanatos va dezvolta frecvent sentimente de gelozie. Acesta trebuie sa gaseasca sustinerea unui grup de discutii pentru a ridica tensiunea din familie.

Violenta fizica si abuzul emotional: Aceasta este probabil una dintre cele mai dificile situatii la care trebuie sa faceti fata. Violenta in familie nu trebuie sa fie frecventa pentru a face din tine o victima. Mai de temut este probabil abuzul emotional. Trantitul usilor si amenintari precum: „Sa nu mai faci asta vreodata”. Arata o stare continua de violenta. Va incerca sa te adaptezi comportamentului tau pentru a nu mai provoca partenerul. Vei fi confuz pentru ca acesta va fi iubitor si atent cu tine dupa un astfel de atac, spunindu-ti ca nu a fost atit de rau, ca ai putea sa uiti sau chiar sa te prefaci ca nu s-a intamplat.

Partenerul te poate umili in fata prietenilor sau sa faca remarci critice constant despre ceea ce faci sau cum arati. Acest tip de abuz verbal se poate repeta, iar in timp poate fi devastator. Abuzul emotional poate lua si forma unui atac silentios. In aceasta situatie cei mai multi oameni incep sa se simta urati, rusinati, neiubiti si fara valoare. Te poti indeparta de prieteni si deveni introvertit la munca. Pe masura ce respectul de sine iti scade, devii dependent de prietenia partenerului si dragostea oricarei persoane care abuzeaza de tine.
Partenerii apeleaza la violenta datorita nesigurantei, a singuratatii si depresiei proprii. Daca vrei sa iti salvezi relatia vei necesita ajutor profesional.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp