Dragoste si biochimie

Dragoste si biochimie

Faza indragostirii pare ca ne ia mintile. In pasiunea romantica, jucătorul cheie este dopamina, o substanta chimica din creier, neurotransmitatorul placerii. Datorita excesului de adrenalină, isi face aparitia un entuziasm debordant. Cresterea nivelului de dopamina determină o serie de reacţii, printre care: bucurie, dificultăţi de concentrare si de somn, pierderea apetitului.

Devenim obsedati de persoana ce reprezinta obiectul indragostirii, gandindu-ne numai si numai la ea. În plus, va creste nivelul hormonilor ce reprezinta combustibilul pentru dorinta sexuala.
Oxitocina, considerat neurotransmitatorul apropierii, faciliteaza legatura apropiata dintre cei doi. Cercetatorii au descoperit ca dragostea da dependenta intr-un mod asemanator cu cocaina sau alte substante cu efect halucinogen, prin aceste descarcari de neurotransmitatori.

De la indragostire la atasament
Perioada acesta de indragostire durează intre 6 si 17 luni. Apoi, iubirea şi angajamentul se vor aprofunda în relaţii de durată. Fluturasii din stomac dispar, iar sexul se poate transforma in rutină, mai ales cand cei doi nu depun eforturi de a intretine pasiunea. Iesirea din prima faza nu trebuie interpretata ca o slabire a iubirii, ci ca o maturizare a ei. Dupa ce iubirea romantica s-a consumat, sentimetele se vor cristaliza in atasament. Este prea obositor pentru creierul nostru sa ramanem in starea de indragostire si in mod natural parasim aceasta faza pentru a intra in noua etapa.

Atasamentul
In aceasta etapa nivelurile de dopamina vor reveni la normal şi in loc de focuri de artificii vom avea iubirea matura, atasamentul. Avand la baza oxitocina si vasopresina, atasamentul reprezinta legatura care ajuta cuplurile sa ramana impreuna, mentinand dorinta de a ramane fideli si de a se proteja reciproc, de a ramane aproape. Insa, odata ce nivelul de dopamina revine la normal, se poate instala diminuarea libidiului si o scadere a frecventei actelor sexuale.

Cum sa ajutam biochimia pentru a mentine pasiunea?
Noutatea este cuvantul cheie. A face lucruri noi împreună va stimula descarcarile de dopamina. Intr-un experiment, psihologii au evidentiat pe 28 de cupluri sentimentele legate de partener prin chestionare specifice. Apoi jumătate din cupluri au primit o sarcină plictisitoare, în timp ce ceilalţi au fost angajati într-o activitate nouă şi antrenantă. Ulterior, toţi au completat din nou chestionarul. Cuplurile implicate în activitatea interesanta au raportat satisfactie mai mare in relaţie, şi au declarat că au simtit mai multa pasiune.

Iata cateva moduri eficiente de a mentine pasiunea:
Atentia speciala oferita partenerului
Endorfina, calmantul natural al corpului joaca un rol important. Eliberata in timpul actului sexual si al contactului fizic, ea ofera o stare generala de bunadispozitie.
Faceti lucruri noi şi interesante împreună!
Nu este o coincidenţă că sexul de multe ori se simte mai pasional în camerele de hotel. A fi in împrejurimi noi şi diferite devine romantic si incitant. Desigur, există diferite grade de "nou", de la un nou mod de petrecere a timpului liber la experimentarea unor lucruri noi in dormitor. Orice experienţă nouă comună poate avea un ecou puternic în dormitor prin descarcarile de dopamina si adrenalina.
Râdeti!
Umorul este detensionant si ridica nivelurile de dopamina. Fie ca jucati darts sau bowling, fie ca luati bilete la stand-up comedy sau la o comedie romantica, cautati sa aduceti buna dispozitia in relatie. Beneficiile nu vor intarzia sa apara si in celelalte zone ale relatiei voastre. Straduieste-te sa surprinzi!
Poti plănui o iesire de după-amiază sau seara, sau o excursie de weekend, dar pastreaza secretul, spune-i celuilalt doar ceea ce sa poarte şi cat va dura plecarea voastra. Astfel, va fi mai incitant, nu-i asa?
Pastrati o nota de mister!
Trebuie pastrat un echilibru intre ceea ce ii arati partenerului/partenerei si ceea ce pastrezi pentru tine. Nu-i lasa partenerului senzatia ca nu mai are nimic de descoperit la tine. Cauta sa te reinventezi astfel incat sa existe cateva elemente de impredictibilitate.
Arata-ti afectiunea prin imbratisari si atingeri.
Oxitocina este eliberata in timpul imbratisarilor si atingerilor, fiind de asemenea implicata in crearea conexiunii emotionale, in conturarea increderii, generozitatii si capacitatii de a mentine relatii stabile.
Provoaca-ti partenerul!
Contactul piele-pe-piele stimuleaza dopamina. Pentru a face sex mai interesant si pentru a introduce un element de surpriză jucăuş, încercaţi lucruri noi. Puteti face dragoste într-un alt loc, la un moment diferit, cu elemente diferite: lumanari, muzică, lenjerii sexy, jucarii sexuale, etc. Fiti creativi!
Apuca-te de sport!
Atunci cand te simti bine in corpul tau, vei avea o atitudine mai increzatoare. Un corp mai armonios si mai tonifiat iti vor da pofta de viata si de dragoste, prin descarcari de endorfina.
Imagineaza-ti ca e singura noapte de pasiune.
Poti sa iti imaginezi ca fiecare act sexual este unic. Si atunci nu va ramane decat sa pui toata pasiunea de care dispui in acel moment de iubire si placere.

Buroaga (Rosu) Ionela cabinet individual PsyHelp
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp