Despartirea - de ce se despart cuplurile?

Despartirea - de ce se despart cuplurile?
Conflictele si stresul sunt parte din majoritatea relatiilor. Aceste motive determina despartirea partenerilor si esecul relatiilor. Cunoscand aceste motive veti putea sa va feriti de ele, sa invatati sa va vindecati inima si sa iubiti din nou.
Care sunt problemele intr-un cuplu? Minciunile si promisiunile netinute:
Aceste violari ale increderii determina frecvent esecul in relatie. Daca increderea de baza intr-o relatie este pierduta repetat problemele se acumuleaza iar motivatia de a sta impreuna scade. Partenerii unei relatii sanatoase sunt de accord sa discute asupra problemelor si daca iti tin promisiunile relatia va dura. Totusi mintitul, inselatul sau promisiunile netinute pot explica de ce se sfarsesc relatiile.
Dezechilibrul puterii:
Un motiv frecvent pentru care cuplurile se despart este cand un partener are putere de decizie mai mare fata de celalalt. Cand o persoana ia toate deciziile despre prieteni, utilitati casnice, finante, vacante etc, relatia devine instabila. Daca simtul egalitatii nu exista rezultatul va fi o relatie esuata.
Acceptarea stereotipurilor:
Miturile acceptate despre sexe cuprind credinte precum „barbatilor le place sexul mai mult decat femeilor” sau „femeile sunt pasive” sau „barbatilor le plac mai mult banii decat femeile”. Daca unul dintre parteneri crede aceste stereotipuri se creaza false expectante.
Izolarea:
Un motiv frecvent pentru care cuplurile se despart este izolarea fata de prieteni si familie cand acestia sunt in primele luni ale relatiei. Relatiile de dragoste bazate pe frica si insecuritate, motiv pentru care cuplurile se izoleaza nu sunt stabile si exacerbeaza alte probleme.
Lipsa auto-cunoasterii:
Daca unul sau ambii parteneri nu au aceleasi interese, necesitati, dorinte, planuri de viitor, valori si atitudini sexuale le este dificil sa se angajeze intr-o relatie sanatoasa. Auto-cunoasterea ajuta partenerii sa comunice despre ceea ce sunt si ce vor in viata prevenind ruptura relatiei.
Gelozia excesiva:
Gelozia este citata drept una dintre cele mai frecvente cauze de despartire. Gelozia exagerata poate declansa abuz si violenta.
Comunicarea ineficienta:
Daca ambii parteneri nu-si pot impartasi gandurile lor, sentimentele, opiniile, valorile, frustratiile sau chiar bucuriile rezulta o relatie esuata.
Infidelitatea:
Este distrugatorul suprem al relatiilor… nimic nu raneste o persoana atat de mult ca atunci cand partenerul ei nu este indeajuns de fericit acasa si decide sa caute ceea ce lipseste in alte locuri. Inselatul iubitului este probabil cel mai dureros lucru pe care-l puteti face unei persoane si de obicei determina despartiri ireversibile. Astfel cel mai bun mod de a rezolva problema este de a nu o determina in primul rand.
Neglijenta:
Neglijarea sentimentelor partenerului este un alt lucru dureros care poate duce la despartire. Oamenii au emotii chiar si barbatii care se comporta ca si cum ei sunt puternici. Intotdeauna asculta-ti partenerul si luati in considerare ceea ce simte acesta.
Certurile:
Au loc in toate relatiile, este ceva aproape natural dar cand temperamentele se incing si oamenii aduc totul la un nivel periculos lucrurile pot degenera. Nimanui nu ii place o persoana la care ii sare tandara tot timpul si cu care nu se poate discuta omeneste. Conflicte vor apare oricand dar cum le veti controla determina viitorul relatiei.
Controlul partenerului:
Posesivitatea in relatie nu este de bun augur. Daca nu aveti incredere unul in celalalt atunci nu aveti nimic, iar daca veti haitui partenerul in fiecare minut cand este singur nu-l aveti nici pe acesta.
Plictiseala:
Sa permiti unei relatii sa intre in rutina este poate unul dintre cele mai tragice moduri de finalizare. Lipsa spontaneitatii si a condimentarii unei relatii este dusmanul acesteia. Desi nu trebuie sa ne speriem daca nu facem ceva nou in fiecare ora. Petreceti timp impreuna si faceti lucruri care sunt distractive pentru amandoi.
Obiceiurile enervante:
Obiceiurile fiecaruia daca sunt duse la extrem pot deveni o problema serioasa. De obicei a avea un obicei urit cum ar fi rontaitul unghiilor sau scarpinatul nu va termina relatia dar cand aceste lucruri sunt observate constant pot aduce stresul in relatie si avea un impact mult mai mare aupra partenerului.
Era bazata pe sex:
Nu exista prea multe de facut daca relatia era bazata pe sex… trebuia sa se termine o data. Pentru a face o relatie sa mearga pe termen lung trebuie sa fie implicate mai multe emotii decit atractia sexuala - indiferent cat de bun era sexul.
Pierderea intimitatii:
Intimitatea necesita multa munca. In timp se pare ca este mai usor sa tinem lucrurile doar pentru noi. Dar cand ne deschidem fata de partener acesta nu mai este doar un partener ci o persoana cu care petreci timp. Parteneriatele inseamna sa imparti intimitati.

Cum sa supravietuiesti unei despartiri? Aceste sfaturi va vor ajuta cand relatia dumneavoastra este terminata, chiar daca despartirea a avut loc acum cateva luni. Recuperarea dupa o despartire poate necesita surprinzator de mult timp.
1. Asculta muzica rock clasica, usoara pentru a reduce durerea si depresia. Notele majore, rapide iti racoresc creierul, iti dau o stare de bine si te ajuta sa fii feicit. Stii ce muzica te ajuta. Gaseste muzica pe care o ascultai cand erai fericit. Nu asculta melodii triste, despre dragoste.
2. Picteaza, deseneaza, sculpteaza, aranjeaza fotografii (nu cu iubitul) . Arta iti intareste simtul personal si contribuie la sentimentul de normalitate. Este relaxant sa fii creativ si te ajuta sa supravietuiesti unei despartiri prin distragerea atentiei de la emotii. Creativitatea creste nivelul de serotonina si reduce stresul, amelioreaza presiunea sangelui si frecventa cardiaca. Orice este artistic te ajuta sa-ti faci o noua identitate.
3. Nu te uita la stiri sau emisiuni cu informatii negative. Expunerea constanta la informatii depresive negative te poate face paranoic, anxios si nesanatos fizic.
4. Fa un masaj: pentru a supravietui unei despartiri fii sigur ca ai parte de o atingere sanatoasa. Problemele emotionale precum depresia si tulburarile alimentare sunt ameliorate prin masaj deoarece reduce cantitatea de cortizol din sistemul tau si promoveaza o stare de bine generala. Masajul ajuta la promovarea eliminarii produsilor de degradare, amelioreaza fluxul de singe si nutrient in corp. Cu cat te simti mai sanatos si fericit cu atat vei trece mai repede peste despartire.
5. Imagineaza-ti un viitor cu iubire, stralucitor, fericit. Imaginile ghidate implica trei pasi: relaxarea, focalizarea asupra durerii si reinlocuirea sentimentelor dureroase cu imagini sanatoase. Vizualizarea a ceea ce vrei in viitor pentru tine te ajuta sa-ti atingi idealurile si iti umple corpul cu hormoni si ganduri pozitive. Cele mai multe simptome fizice, emotionale si comportamentale sunt afectate de gandurile tale si de atitudine.
6. Alimenteaza-te sanatos. Avand grija de ceea ce mananci si de corpul tau este dificil cand esti ranit dar in acest moment corpul tau are nevoie cel mai mult de nutrienti. Evita zaharurile rafinate, carnurile grase, alimentele procesate si cafeina pentru ca te vor face sa te simti obosit. Maninca peste, cereal, seminte, legume, orez si multe fructe.
7. Rezolva cuvinte incrucisate sau alte jocuri care iti pun mintea la contributie. Folosindu-ti creierul – fie ca explorezi o galerie de arta sau rezolvi un puzzle te va ajuta sa scapi de sentimentele dureroase.
8. Lucreaza asupra spiritualitatii tale, iti creste optimismul si sentimentele pozitive. Alatura-te unui grup de rugaciune iti creste sustinerea sociala, sistemul de copiere a altora si imaginea de sine. Recent cercetatorii au descoperit ca persoanele care se roaga online au mai putine emotii negative si o stare de bine manifesta.
9. Petrece timp cu prietenii si familia. Nu vorbi cu ei despre despartire, faceti lucruri impreuna.
10. Rezista nevoii de a implora. Vrei sa va impacati, dar nu cu orice pret. La momentul respectiv poate parea ok sa faceti asta dar gandeste-te. Pe termen lung risti sa nu te mai respecte. Asta nu inseamna sa nu incercati sa lamuriti lucrurile. Daca exista o sansa sa va impacati incearca. Totusi daca partenerul a fost clar ca relatia este terminata imploratul nu ajuta, ci inrautateste situatia.
11. Fa o schimbare in viata ta. Gaseste noi moduri de a-ti petrece timpul. Inscrie-te la un curs, adopta un animal sau fa munca voluntara. Fa orice care te poate face sa te simti bine cu tine. Ego-ul tau este probabil ranit acum. Gaseste o cale de a contraataca.
12. Intelege-ti greselile dar realizeaza ca nu esti un esec. Nu te certa. Daca ai facut greseli atunci invata din acestea. Este nevoie de doi pentru o relatie si tot de doi pentru a o rupe. Nu ai fost singurul care a facut greseli. Lucrurile pe care le-ai invatat acum iti vor fi de ajutor in urmatoarea relatie.
13. Flirteaza cu alte persoane. Poate la inceput nu ai chef dar nu sta deoparte de oameni pentru o perioada lunga de timp. Compania altor persoane ajuta la procesul de vindecare al ego-ului.
14. Nu te grabi spre o alta relatie. Daca flirtul te va face sa te simti bine nu este o idee buna sa incepi acum o alta relatie. Lasa timpul sa te vindece inainte de a face angajamente fata de altcineva.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp