Teoriile iubirii - De ce ne indragostim?

Teoriile iubirii - De ce ne indragostim?
A cunoaste de ce ne indragostim poate ajuta vindecarea sentimentelor de respingere si inima frinta. Daca cineva nu se indragosteste de tine motivul nu este uritenia ta, stupiditatea sau faptul ca esti sarac. Uneori chimia nu este buna. Motivele pentru care ne indragostim au fost cercetate indelung. Se pare ca sunt necesare o varietate de procese neurochimice si de stimuli externi pentru a determina secventa corecta pentru ca cineva sa se indragosteasca. Chimia romantismului necesita citeva elemente ale iubirii.

Mirosul:
Ne indragostim in mare parte datorita mirosului. Mirosul unui buchet de trandafiri este de exemplu o preferinta culturala care dezvolta chimia in relatiile romantice. Mirosul formeaza o parte din aroma care este acceptata ca fiind atractiva in aceea cultura. De exemplu, sa mirosi ca o capsuna si nu ca un mucegai te face atractiv. Mirosul delicios poate fi parte din fenomenul dragostei.

Feromonii iubirii:
Semnale inviibile sunt parte din ceea ce ne face pe noi sa ne indragostim. Feromonii nu sunt mirositi probabil si intra in creier prin sistemul olfactiv. Pot functiona in sex, alarma, teritorialitate, agresiune si frica. Se pare ca alegem anumiti parteneri datorita feromonilor dar si din alte motive. Alte senzatii sunt indicia mai bune pentru dragoste cum este atingerea, mirosul si auzul.

Creierul:
Ne indragostim cel mai mult din cauza hormonilor. Oxitocina si vasopresina sunt prezente cand oamenii se indragostesc si stau impreuna pentru o perioada lunga de timp. Dopamina este de asemenea parte din chimia relatiilor romantic. Astfel ca atunci cand te intrebi: „De ce nu s-a indragostit de mine?” ar trebui sa te gandesti la chimia creierului pentru raspuns. Nu este necesar sa fii doar tu. Poti sa faci pe cineva sa se indragosteasca de tine? O data ce chimia din relatiile romantic este afectata de miros poti incerca sa abordezi pe cineva pe care-l placi cu o duzina de trandafiri sau o cana de ciocolata calda. Iar hormonul oxitocina poate fi creat de experientele pozitive, astfel fii istet si incearca ca interactiunile voastre sa fie unele placute.

Teoriile iubiriiPsihologii si cercetatorii au propus diferite teorii pentru iubire. Urmatoarele sunt cele mai vehiculate propuse pentru a explica dorinta, iubirea si atasamentul emotional.

Dorinta vs iubire:Psihologul Zick Rubin a propus ca iubirea romantic este formata din trei elemente: atasament, grija si intimidate. Atasamentul este necesitatea de a primi aprobarea, grija si contactul fizic cu o alta persoana. Grija fata de cineva implica evaluarea necesitatilor altor persoane si a fericirii lor la fel de mult ca si a ta. Intimitatea se refera la impartasirea gandurilor, dorintelor si a sentimentelor cu o alta persoana.
In functie de aceasta definitie Rubin a realizat intrebari pentru a evalua atitudinele fata de alte persoane si a descoperit categorii de dorinta si iubire sustinand conceptia sa asupra iubirii.

Iubirea compasionala vs pasionala:Dupa psihologul Elaine Hatfield si colegii sai, exista doua forme bazice de iubire: compasionala si pasionala. Iubirea compasionala se dezvolta de obicei din sentimentele de intelegere mutuala si respect impartasit. Iubirea pasionala este caracterizata de emotii intense, atractie sexuala, anxietate si afectiune. Cand aceste emotii intense sunt reciproce persoanele se simt implinite. Iubirea care nu este impartasita conduce la sentimente de disperare. Hatfield considera ca iubirea pasionala este trecatoare, de obicei durand intre 6 si 30 de luni. Aceasta apare cand expectatiile culturale incurajeaza indragostirea, cand persoana intalneste ideeile preconcepute ale unui iubit ideal si cand experimenteaza excitatie psihologica in prezenta unei alte persoane.
Iubirea ideala pasionala conduce la iubire compasionala care dureaza si mai mult. In timp ce majoritatea oamenilor doresc relatii care sa combine siguranta si stabilitatea compasiunii cu intensitatea pasiunii, Hatfield sugereaza ca acest fapt este rar.

Dragostea sub forma unei panze colorate:John Lee compara stilurile de a iubi cu o panza colorata. Cum exista trei culori primare el sugereaza ca ar exista trei stiluri primare de iubire. Acestea sunt: eros, ludos si storge. Continuand analogia cu panza colorata Lee propune ca doar culorile primare pot fi combinate pentru a crea culori complementare, aceste trei stiluri de dragoste pot fi combinate pentru a crea noua stiluri secundare de iubire. De exemplu combinarea eros cu ludos rezulta mania sau dragostea obsesiva.

Cele 6 stiluri de iubire ale lui Lee:
Stilurile primare:
- Eros - iubirea unei persoane ideale
- Ludos - iubirea ca un joc
- Storge - iubirea amicala.
Stilurile secundare:
- Mania (eros + ludos) - iubirea obsesiva
- Pragma (ludos + storge) - iubirea realista si practica
- Agape (eros + storge) - iubirea dezinteresata.

Teoria triangulara a iubirii:Psihologul R. Sternberg a propus o teorie traingulara a iubirii care sugereaza ca exista trei component ale iubirii: intimitatea, pasiunea si angajamentul. Diferitele combinatii ale acestor trei component dau diferite tipuri de iubire. De exemplu intimitatea combinata cu angajamentul determina iubirea compasionala in timp ce combinarea pasiunii cu intimitatea duce la iubirea pasionala. Dupa Sternberg relatiile construite pe unul sau doua elemente sunt mai durabile decit cele bazate pe un singur component. El foloseste termenul de iubire consumanta prin combinarea intimitatii, pasiunii si a angajamentului. In timp ce acest tip de iubire este cel mai durabil si puternic este si foarte rar.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp