Cum gestionăm căldura în relaţie?

Legile atracţiei, selecţia naturală sau nevoia de cunoaştere sunt câteva elemente ce dau un sens palpitant relaţiilor de cuplu. Schimbarea este inevitabilă, naturală dar controlabilă în aceeaşi măsură. Tensiunile epuizante devin surse de stres, dar dorinţele arzătoare pot păstra vitalitatea relaţiei.

Abandonul surselor de energie - V-aţi întrebat cum apare acea distanţă în cuplu? Vă este teamă de consecinţe? Dacă la început energia a fost canalizată pentru consolidarea relaţiei, pe parcurs vă puteţi folosi de energia împărtăşită pentru menţinerea acesteia. Nu vă îndepărtaţi prea mult. Chiar dacă nu orice foc nesupravegheat produce un incendiu, niciodată nu trebuie să ne asumăm acest risc.

Când sar scântei - Opiniile contrastante, gesturile necugetate sau comportamentele neaşteptate vor fi sancţionate sever dacă apar într-un mod nejustificat. Alegeţi atitudinea potrivită, centrată pe problemă. Uneori trebuie să ne dedicăm mai mult pentru salvarea relaţiei decât pentru imaginea de sine. Diferenţele interindividuale devin întotdeauna benefice dacă sunt utilizate corespunzător, iar extremele se atrag în acelaşi sens, dacă partenerii dau dovadă de suficientă prezentă în relaţie.

Vulcanul interior - Energia psihică trebuie gestionată corespunzătur. Spontanietatea în gândire rezervă surprize neplăcute chiar şi în cele mai importante situaţii de viaţă. Furia, dezgustul sau vinovăţia sunt rezultatul unui gând mistuitor pentru conştiinţă. Folosiţi-vă de emoţii într-un mod înţelept fiindcă emoţiile negative consumă rezilianţa individuală până la ultima picătură.

Inerţia copleşitoare - Orice lucru negativ susţinut la nesfârşit va genera inevitabil consecinţe negative, la fel cum orice acţiuni pozitive vor lăsa loc pentru consecinţe pozitive. Dacă vă veţi îndrepta atenţia numai înspre lucrurile dăunătoare, nu peste mult timp veţi avea parte de acestea, prin energia dezlănţuită în vulcanul interior. Valorizaţi aspectele pozitive, calităţile şi forţa sentimentelor mai mult decât defectele, orgoliul sau indiferenţa.

Ventilarea emoţională - Relaţiile progresează, dar cum veţi afla dacă vă îndreptaţi în direcţia potrivită? Problemele implică o reacţie emoţională, iar relaţia de ataşament în cuplu se bazează în primul rând pe emoţii. Întrebările vor face diferenţa dacă sunt adresate la momentul potrivit, iar răspunsurile vor crea un context sigur pentru a vă bucura de căldura relaţiei. Orice partener doreşte să fie apreciat, iar solicitarea punctului de vedere va oferi oportunităţi pentru exprimarea recunoştinţei.

Păstraţi flacăra aprinsă - relaţia s-a format prin contribuţia fiecărui partener. De fapt, tocmai acest lucru a aprins scânteia. Dacă plictiseala, evitarea sau gelozia reprezintă surse de risc, curiozitatea, deschiderea şi spontanietatea vor încinge atmosfera. Chiar dacă nu veţi putea controla totul, merită cel puţin să încercaţi, iar prin suficient autocontrol veţi reuşi.
Psiholog - Cristian A. Nica (Autor, formator și antreprenor)
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp