Teste psihologice
Personalitate
Cariera
Cuplu si sex
Parinti
Psihoterapie
Probleme psihice
PsihoUtil
Evenimente
Cum faci sa mearga o relatie la distanta?
Autor:
Dr. Simona Stiuriuc
Aminteste-ti ca poate sa mearga. Statisticile arata ca 3% dintre relatii sunt considerate la distanta, iar o casatorie din 10 au cuprins o perioada in care cei doi au fost departe unul de celalalt in primii 3 ani.
Care sunt principalii pasi pentru a face sa supravietueasca o astfel de relatie? Pune intrebarile importante inca de la inceput pentru a fi siguri amandoi asupra parametrilor relatiei:
Discutia pe fata asupra regulilor si parametrilor relatiei voastre este foarte importanta. Trebuie sa stiti ce fel de relatie aveti de fapt: va intalniti, va vedeti din cand in cand, sunteti iubiti, va logoditi. De asemenea, trebuie sa specificati exclusivitatea: sunteti limitat la o singura persoana sau este o relatie non-exclusiva. Aceste discutii pot fi dificile si caudate, dar va vor salva de dureri de cap mai tarziu si neintelegeri. De exemplu: „Ai considera o mutare a domiciliului daca relatia devine serioasa?” sau „Ce doresti de la aceasta relatie?”
Folositi metodele de comunicare auditiva si vizuala disponibile astazi:
Este important sa mentineti contactul si sa fiti in viata celuilalt cat de mult posibil.
Faceti lucruri impreuna:
In ciuda distantei trebuie sa mentineti intimitatea intre voi. Este important sa faceti lucruri impreuna si altele in afara de a vorbi la telefon. Incorporate alte forme de interactiune. Gasiti lucruri pe care sa le faceti impreuna cum ar fi sa urmariti o emisiune TV impreuna sau film simultan.
Comunicati in fiecare zi, mai mult de o singura data:
Cum nu va vedeti este important sa stabiliti si sa mentineti conexiunea emotionala. Acestea nu trebuie sa fie intotdeauna lungi, conversatii profunde. Povestiti-va micile ghinioane si realizari. Cereti sfaturi intre voi. Fiti siguri ca email-urile sunt substantiale si detaliate, va arata ca va pasa indeajuns incat sa cheltuiti timp si efort. Trimite-ti mici daruri, scrisori de dragoste, vederi sau flori daca sunteti barbat, fara niciun motiv. In acest caz cantitatea este la fel de importanta ca si calitatea. Veti descoperi un avantaj fata de un pretendent zgarcit.
Beneficiati de avantajele pe care le ofera o relatie de lunga distanta:
Mai mult timp cu prietenii si familia, fara certuri pentru lucruri mici, placerea de a-ti vedea iubirea dupa o lunga absenta, timp pentru a va revedea optiunile inainte de a raspunde la e-mail-ul scris si care parea atat de nepoliticos prima data citit. Cel mai important, a fi departe iti da posibilitatea de a-ti mentine individualitatea - ceva care se poate pierde cand cuplurile petrec prea mult timp impreuna.
Aveti grija de interesele comune, chiar daca sunteti departe:
Daca exista un film pe care vreti amandoi sa-l vedeti, urmariti-l individual si apoi sunati-va si vorbiti despre el. Cititi o anumita carte in acelasi timp. Setati-va ceasurile sa plecati din casa in aceeasi zi amindoi si sincronizati-va alarmele. Astfel va veti gandi la celalalt si invers, cand va porni alarma. Gasiti moduri creative de a mentine legaturi.
Evitati tentatia de a controla:
Oamenii au libertate si nu le place sa fie controlati. Atat timp cat sunteti amindoi interesati de a fi in relatie, o veti pastra, iar distanta nu va conta. Cu cat unul dintre voi decide ca celalalt nu este perechea potrivita - sau a gasit un alt partener, relatia se termina, indiferent ca sunteti la 30.000 km sau la doua strazi departare sau impartiti acelasi pat. Va trebui sa aveti incredere in celalalt complet daca vreti ca relatia sa mearga.
Incercati sa va provocati:
Aceasta nu este acelasi lucru cu a controla. Puteti descoperi ca puteti face lucruri pentru celalalt pentru care nu a-ti fi gasit motivatia de a le face inainte. Poate va puteti motiva sa faceti sport sau sa invatati sa gatiti pentru celallt. Va va da ceva de facut in timp ce ateptati sa va vedeti partenerul si va reprezenta un subiect de discutie pana atunci.
Vorbiti despre viitor impreuna:
Presupuneti ca veti vrea ca la final sa locuiti impreuna, discutati cum veti ajunge la punctul acesta. Astfel va veti demonstra ca relatia merge undeva si ca eforturile si frustrarile nu sunt in van.
Amintiti-va:
Lucrurile vor merge mai bine in timp, chiar si relatia va deveni mai buna. Tineti speranta vie.
Vizitati-va frecvent:
Incercati sa va faceti timp sa va vizitati cat de des se poate, sau cat de des va permite bugetul. O relatie nu poate rezista daca singurul lucru pe care il aveti in comun sunt telefoanele. Aveti nevoie sa va vedeti de aproape si personal de fiecare data cand puteti. Cheia este sa aveti niste reguli despre frecventa comunicatiilor si a vizitelor si sa le respectati.
Evitati gelozia si aveti incredere:
Una dintre cele mai usoare moduri de a distruge o relatie perfect sanatoasa este sa o otraviti cu gelozie si drama. Cand incepeti o relatie la distanta trebuie sa fiti realistic fata de dificultati. Trebuie sa acceptati idea ca fiecare este inocent si merita efortul pina la proba contrarie. Nu cadeti in capcana de a va inteoga partenerul de fiecare data cand decide sa iasa la o cafea cu persoane pe care nu le cunoasteti sau cind nu va suna imediat dupa ce i-ati trimis mesaj. Doar pentru ca sunteti intr-o relatie la distanta nu inseamna ca viata a facut o pauza. Partenerul va avea o viata sociala normala. Desigur ajuta sa ai ochii deschisi si sa nu fii naiv, dar suspiciunea exagerata este nesanatoasa pentru tine si relatia ta. Trebuie amandoi sa va mentineti viata sociala si sa fiti fericiti cu voi insiva.
Ganditi pozitiv:
O gindire pozitiva si nu tintita asupra aspectelor negative ale relatiei este esentiala pentru a mentine relatia si partenerul multimit. Sa fii departe de iubit nu este asa o veste proasta. Foloseste oportunitatea timpului personal pentru a-ti urmari interesele si hobby-urile precum si cariera. Un alt punct pozitiv este ca distanta va face sa fiti amandoi mai creativi, sa comunicati mai bine cum nu sunteti fata in fata si sa va testati sentimentele. Atat cat vezi aceasta relatie ca un status temporar, vei tine fruntea sus si vei tranmite sentimental de siguranta si fericire si partenerului.
Da partenerului un obiect personal. Cind ii va fi dor de tine va putea atinge ceva ce este al tau:
Cand detii ceva ce apartine partenerului te vei simti confortabil, fericit si cu gandul ca este langa tine.
Lucreaza pentru o relatie echilibrata intre voi:
O relatie trebuie sa fie construita pe baza de incredere, intelegere si determinare pentru a merge. Cheia este ca ambii parteneri sa asigure acelasi timp si efort. Cele doua parti trebuie sa fie rezonabile fata de asteptari si dorinta de a coopera astfel ca relatia sa aiba un final fericit.
Creati-va propriul set de standard in relatie pe care amandoi sa le accepte:
Trebuie sa fii acolo pentru partenerul tau. Daca acesta are vreodata probleme, este ranit sau orice altceva trebuie sa le fiti alaturi. Fiti siguri ca sunteti disponibili pentru acestia si ca pot sa va contacteze.
Beneficiile unei relatii la distanta: - esti implicat intr-o relatie intima dar iti mentii si spatiul individual, avand oportunitati de a te bucura de singuratate
- puteti revigora scanteia romantismului cum va revedeti frecvent dupa o lunga absenta
- poti sta in casa ta cand partenerul nu locuieste acolo
- ai mai mult timp pentru tine
- nu esti niciodata prietenul de langa iubit
- faceti sex mai rar, dar cand se intimpla este super
- puteti sa va tineti de planul de a manca sanatos si de a lucra mai mult
- poate ca nu aveti atat de mult timp impreuna, dar cel de care va bucurati este extra-special
- ai tot patul pentru tine
- va este dor unul de celalalt
- surprizele; poate ca va plac surprizele mai mult decat persoana, dar a fi intr-o relatie la distanta cu un partener minunat inseamna ca veti avea parte de mai multe surprize
- stii ca esti cu un partener minunat care iti este dedicat, altfel nici unul nu ati fi in relatie
- sa calatoresti pentru a-l vedea pe celalalt este ca o vacanta, anticipezi emotii, scapi de corvoada rutinei de zi cu zi si ai parte de aventuri in locuri noi
- independenta; intr-o relatie de lunga durata partenerii au activitati independente, nu trebuie sa ceri permisiunea sau sa-ti faci timp mereu pentru programul celuilalt
- pasiunea; nu ii spun efectul lunii de miere pentru nimic. Dupa ce nu va-ti vazut o perioada lunga de timp afectiunea fizica primita este extraordinara.
Lucruri noi pe care le puteti face impreuna in afara de a vorbi la telefon: - sa va uitati impreuna la filme sau emisiuni TV simultan
- trimiteti-i flori fara motiv
- invatati lucruri noi despre voi doi punand intrebari mai intime
- scrieti scrisori de dragoste, parfumate, cu ruj pe ele
- impartiti un jurnal, scrieti in el in fiecare zi emotiile voastre si gandurile
- jucati un joc simultan
- faceti un website despre relatia voastra la care sa puteti lucra amandoi
- cintati karaoke impreuna
- cititi o carte impreuna
- intrati intr-o lume virtuala impreuna
- faceti un test de compatibilitate online
- mergeti in vacante virtuale impreuna
- jucati adevar sau provocare
- faceti un album foto impreuna.
Care sunt principalii pasi pentru a face sa supravietueasca o astfel de relatie? Pune intrebarile importante inca de la inceput pentru a fi siguri amandoi asupra parametrilor relatiei:
Discutia pe fata asupra regulilor si parametrilor relatiei voastre este foarte importanta. Trebuie sa stiti ce fel de relatie aveti de fapt: va intalniti, va vedeti din cand in cand, sunteti iubiti, va logoditi. De asemenea, trebuie sa specificati exclusivitatea: sunteti limitat la o singura persoana sau este o relatie non-exclusiva. Aceste discutii pot fi dificile si caudate, dar va vor salva de dureri de cap mai tarziu si neintelegeri. De exemplu: „Ai considera o mutare a domiciliului daca relatia devine serioasa?” sau „Ce doresti de la aceasta relatie?”
Folositi metodele de comunicare auditiva si vizuala disponibile astazi:
Este important sa mentineti contactul si sa fiti in viata celuilalt cat de mult posibil.
Faceti lucruri impreuna:
In ciuda distantei trebuie sa mentineti intimitatea intre voi. Este important sa faceti lucruri impreuna si altele in afara de a vorbi la telefon. Incorporate alte forme de interactiune. Gasiti lucruri pe care sa le faceti impreuna cum ar fi sa urmariti o emisiune TV impreuna sau film simultan.
Comunicati in fiecare zi, mai mult de o singura data:
Cum nu va vedeti este important sa stabiliti si sa mentineti conexiunea emotionala. Acestea nu trebuie sa fie intotdeauna lungi, conversatii profunde. Povestiti-va micile ghinioane si realizari. Cereti sfaturi intre voi. Fiti siguri ca email-urile sunt substantiale si detaliate, va arata ca va pasa indeajuns incat sa cheltuiti timp si efort. Trimite-ti mici daruri, scrisori de dragoste, vederi sau flori daca sunteti barbat, fara niciun motiv. In acest caz cantitatea este la fel de importanta ca si calitatea. Veti descoperi un avantaj fata de un pretendent zgarcit.
Beneficiati de avantajele pe care le ofera o relatie de lunga distanta:
Mai mult timp cu prietenii si familia, fara certuri pentru lucruri mici, placerea de a-ti vedea iubirea dupa o lunga absenta, timp pentru a va revedea optiunile inainte de a raspunde la e-mail-ul scris si care parea atat de nepoliticos prima data citit. Cel mai important, a fi departe iti da posibilitatea de a-ti mentine individualitatea - ceva care se poate pierde cand cuplurile petrec prea mult timp impreuna.
Aveti grija de interesele comune, chiar daca sunteti departe:
Daca exista un film pe care vreti amandoi sa-l vedeti, urmariti-l individual si apoi sunati-va si vorbiti despre el. Cititi o anumita carte in acelasi timp. Setati-va ceasurile sa plecati din casa in aceeasi zi amindoi si sincronizati-va alarmele. Astfel va veti gandi la celalalt si invers, cand va porni alarma. Gasiti moduri creative de a mentine legaturi.
Evitati tentatia de a controla:
Oamenii au libertate si nu le place sa fie controlati. Atat timp cat sunteti amindoi interesati de a fi in relatie, o veti pastra, iar distanta nu va conta. Cu cat unul dintre voi decide ca celalalt nu este perechea potrivita - sau a gasit un alt partener, relatia se termina, indiferent ca sunteti la 30.000 km sau la doua strazi departare sau impartiti acelasi pat. Va trebui sa aveti incredere in celalalt complet daca vreti ca relatia sa mearga.
Incercati sa va provocati:
Aceasta nu este acelasi lucru cu a controla. Puteti descoperi ca puteti face lucruri pentru celalalt pentru care nu a-ti fi gasit motivatia de a le face inainte. Poate va puteti motiva sa faceti sport sau sa invatati sa gatiti pentru celallt. Va va da ceva de facut in timp ce ateptati sa va vedeti partenerul si va reprezenta un subiect de discutie pana atunci.
Vorbiti despre viitor impreuna:
Presupuneti ca veti vrea ca la final sa locuiti impreuna, discutati cum veti ajunge la punctul acesta. Astfel va veti demonstra ca relatia merge undeva si ca eforturile si frustrarile nu sunt in van.
Amintiti-va:
Lucrurile vor merge mai bine in timp, chiar si relatia va deveni mai buna. Tineti speranta vie.
Vizitati-va frecvent:
Incercati sa va faceti timp sa va vizitati cat de des se poate, sau cat de des va permite bugetul. O relatie nu poate rezista daca singurul lucru pe care il aveti in comun sunt telefoanele. Aveti nevoie sa va vedeti de aproape si personal de fiecare data cand puteti. Cheia este sa aveti niste reguli despre frecventa comunicatiilor si a vizitelor si sa le respectati.
Evitati gelozia si aveti incredere:
Una dintre cele mai usoare moduri de a distruge o relatie perfect sanatoasa este sa o otraviti cu gelozie si drama. Cand incepeti o relatie la distanta trebuie sa fiti realistic fata de dificultati. Trebuie sa acceptati idea ca fiecare este inocent si merita efortul pina la proba contrarie. Nu cadeti in capcana de a va inteoga partenerul de fiecare data cand decide sa iasa la o cafea cu persoane pe care nu le cunoasteti sau cind nu va suna imediat dupa ce i-ati trimis mesaj. Doar pentru ca sunteti intr-o relatie la distanta nu inseamna ca viata a facut o pauza. Partenerul va avea o viata sociala normala. Desigur ajuta sa ai ochii deschisi si sa nu fii naiv, dar suspiciunea exagerata este nesanatoasa pentru tine si relatia ta. Trebuie amandoi sa va mentineti viata sociala si sa fiti fericiti cu voi insiva.
Ganditi pozitiv:
O gindire pozitiva si nu tintita asupra aspectelor negative ale relatiei este esentiala pentru a mentine relatia si partenerul multimit. Sa fii departe de iubit nu este asa o veste proasta. Foloseste oportunitatea timpului personal pentru a-ti urmari interesele si hobby-urile precum si cariera. Un alt punct pozitiv este ca distanta va face sa fiti amandoi mai creativi, sa comunicati mai bine cum nu sunteti fata in fata si sa va testati sentimentele. Atat cat vezi aceasta relatie ca un status temporar, vei tine fruntea sus si vei tranmite sentimental de siguranta si fericire si partenerului.
Da partenerului un obiect personal. Cind ii va fi dor de tine va putea atinge ceva ce este al tau:
Cand detii ceva ce apartine partenerului te vei simti confortabil, fericit si cu gandul ca este langa tine.
Lucreaza pentru o relatie echilibrata intre voi:
O relatie trebuie sa fie construita pe baza de incredere, intelegere si determinare pentru a merge. Cheia este ca ambii parteneri sa asigure acelasi timp si efort. Cele doua parti trebuie sa fie rezonabile fata de asteptari si dorinta de a coopera astfel ca relatia sa aiba un final fericit.
Creati-va propriul set de standard in relatie pe care amandoi sa le accepte:
Trebuie sa fii acolo pentru partenerul tau. Daca acesta are vreodata probleme, este ranit sau orice altceva trebuie sa le fiti alaturi. Fiti siguri ca sunteti disponibili pentru acestia si ca pot sa va contacteze.
Beneficiile unei relatii la distanta: - esti implicat intr-o relatie intima dar iti mentii si spatiul individual, avand oportunitati de a te bucura de singuratate
- puteti revigora scanteia romantismului cum va revedeti frecvent dupa o lunga absenta
- poti sta in casa ta cand partenerul nu locuieste acolo
- ai mai mult timp pentru tine
- nu esti niciodata prietenul de langa iubit
- faceti sex mai rar, dar cand se intimpla este super
- puteti sa va tineti de planul de a manca sanatos si de a lucra mai mult
- poate ca nu aveti atat de mult timp impreuna, dar cel de care va bucurati este extra-special
- ai tot patul pentru tine
- va este dor unul de celalalt
- surprizele; poate ca va plac surprizele mai mult decat persoana, dar a fi intr-o relatie la distanta cu un partener minunat inseamna ca veti avea parte de mai multe surprize
- stii ca esti cu un partener minunat care iti este dedicat, altfel nici unul nu ati fi in relatie
- sa calatoresti pentru a-l vedea pe celalalt este ca o vacanta, anticipezi emotii, scapi de corvoada rutinei de zi cu zi si ai parte de aventuri in locuri noi
- independenta; intr-o relatie de lunga durata partenerii au activitati independente, nu trebuie sa ceri permisiunea sau sa-ti faci timp mereu pentru programul celuilalt
- pasiunea; nu ii spun efectul lunii de miere pentru nimic. Dupa ce nu va-ti vazut o perioada lunga de timp afectiunea fizica primita este extraordinara.
Lucruri noi pe care le puteti face impreuna in afara de a vorbi la telefon: - sa va uitati impreuna la filme sau emisiuni TV simultan
- trimiteti-i flori fara motiv
- invatati lucruri noi despre voi doi punand intrebari mai intime
- scrieti scrisori de dragoste, parfumate, cu ruj pe ele
- impartiti un jurnal, scrieti in el in fiecare zi emotiile voastre si gandurile
- jucati un joc simultan
- faceti un website despre relatia voastra la care sa puteti lucra amandoi
- cintati karaoke impreuna
- cititi o carte impreuna
- intrati intr-o lume virtuala impreuna
- faceti un test de compatibilitate online
- mergeti in vacante virtuale impreuna
- jucati adevar sau provocare
- faceti un album foto impreuna.
Alte articole:
- Psihoterapie de cuplu
- Cum sa flirtezi: sfaturi pentru a te ajuta sa te arati interesat si disponibil pentru o relatie
- Cum stii ca ea te vrea?
- Cum sa faci o relatie sa mearga
- Cateva sfaturi pentru relatia sau casnicia ta
- Sfaturi pentru prima intalnire
- Cum sa atragi un barbat
- Valori importante in relatie si in viata
- Etapele unei relatii
- Dezvoltarea psihosexuala dupa Freud
- Totul despre gelozie
- Reguli pentru barbatii care au o intalnire
- Reguli pentru femeile care au o intalnire
- Cum sa treci peste infidelitate si sa refaci increderea maritala?
- Semne ca partenerul tau te inseala
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?
În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:
Recomandă un psihoterapeutSecțiuni:
Cele mai accesate psihoteste:
- Test de personalitate cu imagini
- Test personalitate Jung - 16 tipuri
- Test EQ - inteligenta emotionala
- Vezi cat esti de destept - test amuzant
- Cat de vulnerabil esti la la stres?
- Gaseste cariera de vis
- Testarea emotiilor
- Dominanta creierului tau
- Cat de gelos(geloasa) esti?
- Vezi daca esti indragostit(a) cu adevarat
Articole recente:
- Tratamentul insomniei prin terapie cognitiv-comportamentală: o soluție eficientă pentru somnul tău
- Tratamentul anxietății prin terapie cognitiv-comportamentală
- Avantajele activității fizice pentru persoanele autiste
- Cum să gestionezi presiunea familială în privința deciziilor de viitor
- Diferența dintre realitate și halucinații: Înțelegerea distorsiunilor mintale
- Cum să scapi de depresie și anxietate prin sport
- Teama de a fi judecat pentru că mergi la terapie: Depășirea stigmatului
- Decizia de a merge singur în vacanță: Beneficii și considerații
- Cum să previi dependența de dispozitive electronice a copilului
- Abordări psihologice ale relației dintre infractor și victimă