Casatoria - tipuri de relatii maritale

Casatoria - tipuri de relatii maritale
Tipurile, functiile si caracteristicile unei casatorii variaza de la cultura la cultura si se pot modifica in timp. In general exista doua tipuri: casatoria civila si cea religioasa. De obicei casatoriile implica o combinatie intre cele doua (casatoria religioasa trebuie frecvent sa fie licentiata si recunoscuta de catre stat si invers casatoriile civile desi nu sunt sanctionate de legea religioasa sunt mai putin respectate). Casatoriile intre oameni de religii diferite sunt denumite casatorii inter-religioase, in timp ce conversia maritala, un concept mai controversat, se refera la conversia religioasa a unui partener la religia celuilalt.

In America si Europa in secolul XXI casatoriile recunoscute legal sunt cele monogame desi unele societati accepta poligamia social, nu legal iar unele cupluri intra in casatorii deschise. In aceste tari divortul este relative simplu si social acceptat.
In Asia si Africa se permite poligamia, in care un barbat poate avea mai multe sotii. A avea mai multe sotii este un semn de bunastare si putere. Statutul sotiilor multiple variaza de la o societate la alta.

Casatoria aranjata:
Este una in care o alta persoana in afara de cuplu alege partenerii fara un process de curtare. Astfel de casatorii au radacini adinci in familiile aristocratice din intreaga lume. Astazi se practica in Pakistan, India, Bangladesh, Africa, Asia de Est. Este decisa de parinti sau un membru mai in virsta al familiei.

Casatoria intre copii:
Se refera de obicei la doua fenomene sociale separate care sunt practicate in unele societati. Prima si cea mai raspandita practica este cea de a casatori un copil sub 15 ani cu un adult. Datorita perioadei scurte reproductive a femeii, aceasta practica tinde sa casatoreasca fete tinere cu barbati maturi. Cea de-a doua practica este o forma de casatorie aranjata in care parintii a doi copii din familii diferite aranjeaza o viitoare casatorie. Indivizii nu se intalnesc decat la ceremonie, care are loc cand acestia intrunesc o varsta adecvata.

Casatoria fantoma:
In traditia chineza aceasta este o casatorie in care una sau ambele parti sunt decedate. Acest tip de casatorie mai este practicat in Sudan, India. Aceste casatorii sunt de obicei aranjate de familia decedatului si efectuate dintr-un numar de motive incluzind: casatoria a doi tineri aranjata inainte si in care unul a decedat, pentru a integra o fiica necasatorita in linia patriarhala, pentru a asigura ca linia familiei este continuata sau pentru ca niciun frate mai tinar sa nu se casatoreasca inaintea celui mai in varsta.

Casatoria acceptata:
Este folosita in unele parti ale SUA fiind o forma legala a casatoriei in care cuplul este de acord sa obtina consiliere pre-maritala si sa accepte unele limite fata de divort. Regulile acestei casatorii introduce credinta ca mariajul nu este doar un contract intre doi indivizi, iar fara aceasta nu ar exista baza familiei in societate si nici civilizatie sau progres.

Endogamia:
Este practica casatoriilor cu membrii aceluiasi grup etinic, clasa sau grup social respingind alte persoane. Se practica in iudaism, la rromi, turkmeni, martorii lui Iehova, mormoni, parsii din India, memoni musulmani. Este o practica comuna in multe culture si grupuri etnice. Cateva grupuri entice religioase sunt traditional mai endogame desi uneori se accepta si persoane din afara grupului daca trec la respectiva credinta. Este o forma de auto-segregare si ajuta o comunitate sa reziste integrarii si amestecarii complete cu populatiile din jur.

Exogama:
Exogamia biologica este imperecherea cu fiinte fara grade de rudenie. Exogamia culturala este casatoria in afara unui grup specific. Exogamia se refera mai general la imperecherea partenerilor neinruditi genetic cu evitarea mostenirii de catre copii a doua copii a unei gene defective si pentru a creste diversitatea genetica si a ameliora sansa ca mai multi mostenitori sa prezinte adaptarile necesare supravietuirii.

Casatoria in grup:
Cunoscuta si drept casatoria multilaterala, este o forma de poliamorie in care mai mult de doua persoane formeaza o familie in care toti membrii sunt considerati casatoriti intre ei si impart responsabilitatea parentala. In Hawaii casatoria bastinasilor implica mai multi frati casatoriti intre ei si cu sotiile lor.

Casatoria lavender:
Este o casatorie de convenienta intre un barbat si o femeie in care membrii cuplului nu sunt ambii heterosexuali si accepta orientarea homosexual sau bisexuala.

Casatoria morganitica:
Este un mariaj intre persoane de rang social inegal, prevenind trecerea titlurilor sotului si a privilegiilor la sotie si copii. Este cunoscuta drept casatoria cu mina stanga, deoarece sotul isi tine sotia la ceremonie cu mina stanga.

Casatoria deschisa:
Se refera tipic la mariajul in care partenerii sunt de accord sa se angajeze in relatii sexuale extra-maritale fara a fi privite drept infidelitate.

Casatoria postinhumare:
Este o casatorie in care unul dintre parteneri este decedat. Este legala in Franta si Sudan, China. De la Primul Razboi Mondial Franta a avut zeci de cereri in fiecare an. Oricine din Franta doreste sa se inscribe pentru o astfel de casatorie trimite o cerere presedintelui care o inainteaza Ministerului Justitiei si mai departe prosectorului districtului membrului supravietuitor. Daca cuplul si-a propus inainte sa se casatoreasca si familia decedatului accepta, cererea este trimisa inapoi presedintelui.

Casatoria Shim-pua:
In Taiwan exista o traditie in care o familie saraca isi poate vinde fiica pentru a naste copii si astfel a se casatori prin aceasta uniune.

Sororatul:
Este un tip de casatorie in care un sot se angajeaza in casatorie sau relatii sexuale cu sora sotiei daca aceasta a murit sau este infertila. Este practicata de inuiti in Alaska, Canada si Groenlanda.

Casatoria mai-decembrie:
Este considerate a fi o alegere neconventionala in care un sot este considerabil mai mare decat celalalt. Diferenta este considerata de la 11 ani. Mai se refera la sotul tanar in primavara vietii si decembrie la cel in varsta in iarna vietii.

Casatoria intre veri:
Ezista multe neintelegeri fata de aceasta casatorie, efectul lor asupra copiilor si a statutului ei legal. Unele tari si SUA accepta casatoria intre veri, altele nu.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp