Barierele emotionale in cuplu

Barierele emotionale in cuplu
Emotiile negative afecteaza intimitatea si pasiunea din viata noastra. Rusinea si sentimentul de vinovatie cu privire la sexualitatea noastra, ca si resentimentele, mania si dispretul fata de partener sunt lucruri care trebuie abordate intr-un cuplu pentru a putea avea parte de pasiune si o relatie sudata.

De multe ori ni se intampla sa ne gandim ca dupa o perioada a disparut pasiunea din relatia noastra... prinsi in toate responsabilitatile pe care le avem de indeplinit la serviciu, cu copiii si in alte cercuri sociale, ajungem sa ne ingrijim mai putin de relatia noastra. Toate aceste resonsabilitati atrag dupa sine in diferite situatii emotii negative, frustrari de care de cele mai multe ori uitam sa ne ocupam si le „varsam” in cadrul relatiei noastre.

De asemenea mai sunt cateva bariere emotionale care duc la disparitia intimitatii si a pasiunii in cuplu:

- Gandirea negativa. E posibil sa va rusinati cu corpul dumneavoastra deoarece ati asimilat mici critici primite in copilarie. Indoielile pe care le aveti in privinta atractivitatii va pot influenta dorinta sexuala, de aceea este foarte important sa aveti o siguranta de sine sexuala. O metoda buna pentru o acceptare de sine este sa respingeti evaluarile de sine negative si sa le inlocuiti cu unele pozitive (de exemplu daca aveti o problema legata de anumite parti ale corpului unde aveti mai multa grasime puteti folos urmatoarea afirmatie „Corpul este sanatos, plin de vitalitate si pasiune si imi place”).

- Sentimente de vinovatie in relatiile sexuale. Sentimentele de rusine ne afecteaza felul in care ne raportam la propria sexualitate, relatiile sexuale si implicit cuplul.Sunt situatii in care atat barbatii cat si femeile se simt rusinati sa impartaseasca partenerului dorintele sale acest lucru atragand dupa sine frustrare. Puteti incepe pentru inceput doar sa discutati despre astfel de dorinte la un ceai seara si apoi sa va cereti parerea unul altuia despre ceea ce vi s-a spus. Puteti sa aveti surprize in ceea ce priveste modul in care se raporteaza partenerul/partenera la aceste dorinte atunc cand aveti o discutie sincera si deschisa.

- Mania si resentimentele. Aceste doua sentimente pot sa distruga o relatie mult mai repede decat vina si rusinea, daca sunt acumulate si nu sunt prelucrate. Daca stiti ca sunteti o persoana care acumulati nemultumiri si nu discutati despre ele, un sfat foarte bun ar fi sa praticicati iertarea zilnica. Puteti folosi urmatoarea fraza sau sa gasiti una care credeti ca vi se potriveste mai bine - „Cu totii suntem oameni si gresim la un moment dat.”

- Nemultumirea generala. Aceasta isi are sursa de cele mai multe ori in comparatiile pe care le facem cu ceilalti. De exemplu atunci cand ne comparam cu o persoana care consideram ca are o viata mai buna decat a noastra. O buna resursa pentru a indeparta aceasta stare de nemultumire generala ar fi sa incercati sa cultivati in viata voastra recunostinta pentru binecuvantarile care va aduc fericire si multumire. Ati putea sa tineti un juranl al recunostintei si acesta sa fie ca o resursa atunci cand va mai confruntati cu astfel de sentimente. „Daruiti fericire pentru a primi fericire” Cercetarile arata ca generozitatea ne face mai fericiti. Un bun exemplu ar fi sa incercati sa realizati cateva acte de generozitate pe zi, iar acest lucru ar duce la imbunatatirea stimei de sine. Imbunatatirea stimei de sine duce la o stare generala mai buna si astfel te simti fericit, emani fericire si acest lucru are impact asupra partenerului si asupra relatiei. Fiti recunoscatori, iertatori, generosi cu partenerul/partenera si veti fi uimiti de intensitatea pasiunii pe care o veti simti pentru celalalt.
Cabinet Individual de Psihologie-Psihoterapie Vescan Ioana Maria
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp