Psihoterapie de grup pentru persoane cu atacuri de panică şi/sau agorafobie, mai 2013

Acest program terapeutic vine în sprijinul persoanelor care suferă de anxietate, care au atacuri de panică şi/sau agorafobie. Terapia constă în nouă şedinţe săptămânale de câte două ore, în care te voi învăţa cum să-ţi controlezi fricile, cum să te confrunţi cu situaţiile de care te temi şi cum să-ţi gestionezi îngrijorarea.


De unde ştii că ai atacuri de panică şi/sau agorafobie?
Atacurile de panică sunt episoade scurte (de regulă 10 minute sau mai puţin) de frică intensă, asociate cu unele simptome fiziologice de mare intensitate, cum ar fi: palpitaţii, transpiraţii, senzaţia de sufocare, senzaţia de ameţeală sau leşin, greaţă, senzaţii de amorţeală sau furnicături, frisoane sau valuri de căldură, frica de pierdere a controlului sau de a nu înnebuni, frica de moarte.
Agorafobia este teama legată de locuri/situaţii din care ar fi dificil/stânjenitor să scapi sau în care ajutorul ar putea să nu fie disponibil. Agorafobia implică evitarea acestor situaţii.


De ce terapie de grup?
Este o formă privilegiată de terapie în tratamentul tulburării de panică şi a agorafobiei. Vei întâlni persoane cu probleme similare cu care vei putea împărtăşi experienţe comune, astfel încât grupul terapeutic devine o sursă de suport într-o perioadă dificilă şi un catalizator al schimbării.


Structura programului de grup
o Şedinţa 1: Educarea despre natura anxietăţii, a tulburării de panică şi agorafobiei. Controlul hiperventilaţiei
Scop: vei învăţa care este mecanismul fricii din spatele atacului de panică şi explicaţia pentru senzaţiile intense din corpul tău; vei învăţa că modificările fiziologice asociate panicii, deşi sunt neplăcute, nu sunt periculoase şi că ele nu se datorează unei boli sau unui pericol real; vei învăţa cum comportamentele de asigurare şi evitare menţin credinţa că „se poate întâmpla ceva rău”. Vei înţelege că respiraţia accelerată este motivul principal al agravării senzaţiilor de panică; vei învăţa tehnici de încetinire a ritmului respirator prin care să reduci simptomele fiziologice spectaculoase ale atacului de panică şi să previi transformarea fricii în panică.


o Şedinţa 2: Tehnici de relaxare
Organismul reacţionează la situaţiile percepute ca fiind ameninţătoare prin activarea tensiunii musculare. Tensiunea constantă în corp duce la sensibilitate excesivă care, la rândul ei, te determină să reacţionezi la evenimente din ce în ce mai nesemnificative ca şi cum ar fi ameninţătoare. Învăţând să te relaxezi, reduci nivelul de supraactivare a organismului şi poţi controla sentimentele de anxietate.
Scop: în acest modul, vei învăţa să recunoşti tensiunea, să dobândeşti o stare de relaxare deplină şi să te relaxezi în situaţiile de zi cu zi, chiar şi în acelea care acum sunt problematice pentru tine.


o Şedinţa 3: Monitorizarea progreselor
Monitorizarea progreselor ne permite să observăm ce anume funcţionează şi să identificăm care sunt factorii care întreţin anxietatea, pentru ca planul de terapie să poată fi adaptat.
Scop: vei învăţa să identifici factorii stresori din viaţa ta şi să modifici strategiile ineficiente de a le face faţă.


o Şedinţa 4: Expunerea gradată – modulul 1
Cei mai mulţi oameni încep să evite rapid situaţiile care ar putea declanşa panica. La început, evitarea pare un lucru logic, dar, din nefericire, atacurile de panică nu încetează cu adevărat, ci pur şi simplu apar din ce în ce mai multe situaţii care ar putea fi periculoase şi care vor fi evitate.
Scop: vei învăţa să gestionezi situaţiile asociate cu o anxietate moderată, apoi, progresiv, pe cele cu anxietate mai mare.


o Şedinţa 5: Expunerea gradată – modulul 2


o Şedinţa 6: Gândirea logică – modulul 1

Anumite gânduri dăunătoare, nefundamentate, au un rol central în menţinerea şi înrăutăţirea temerilor, astfel încât anxietatea poate fi tratată ajutând oamenii să identifice şi să modifice aceste gânduri.
Scop: vei învăţa să identifici gândurile care provoacă şi menţin anxietatea („Ce semnificaţie are pentru mine situaţia X?”), să le pui la îndoială („De unde ştiu că ceea ce gândesc este corect?”) şi să dezvolţi gânduri alternative, benefice („Care sunt efectele modului meu de gândire?”; „Care sunt alternativele la ceea ce gândesc?”) .


o Şedinţa 7: Gândirea logică – modulul 2


o Şedinţa 8: Hipnoza clinică
Scop: obţinerea unei stări de relaxare profundă; modificarea, prin intermediul sugestiilor, a manierei de percepere a ameninţării; accesarea resurselor de vindecare de natură inconştientă în tulburarea de panică şi agorafobie; întărirea motivaţiei pentru schimbare.


o Şedinţa 9: Menţinerea progresului şi prevenirea regresului
Încheierea terapiei nu înseamnă ameliorarea stării clientului, ci presupune menţinerea acestei stări.
Scop: vei învăţa cum să depăşeşti situaţiile dificile viitoare. Dacă apar dificultăţi pe parcurs, nu supraestima problema, ci continuă să exersezi toate tehnicile pe care le-ai învăţat şi vei progresa în continuare.

Trainer: Ingrid Schiffer, psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România, specializat în psihoterapie ericksoniană, tehnici de relaxare şi hipnoză clinică.
Număr de participanţi: minim 4 – maxim 8.
Întâlniri: vinerea, între orele 18.00 – 20.00. Ne vom întâlni săptămânal, timp de nouă săptămâni. Prima şedinţă: 10 mai 2013 (vineri) ; data are caracter orientativ.
Tarif: 60 ron/şedinţă. Plata se efectuează la sfârşitul fiecărei şedinţe. Tariful include costul materialelor.
Pentru înscrieri mă puteţi contacta prin: e-mail la adresa schiffer.ingrid@gmail.com sau telefonic la numărul 0728 042 470. Ocuparea locurilor în grup se realizează în ordinea înscrierii.
Locaţia: Cabinet individual de psihologie Ingrid Schiffer, Timişoara, Calea Dorobanţilor nr. 34; vezi harta locaţiei pe http://portrait101.ro/contact/locatia/.

Detalii pe www.portrait101.ro

Cabinet individual de psihologie Schiffer Ingrid
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp