Cum sa fim fericiti? Un scurt ghid de bune practici

Inapoi Autor: DANIEL DAVID.

Cum sa fim fericiti?

Un scurt ghid de bune practici In aceste vremuri tulburi este necesar sa citim un articol depre fericire, deoarece multi dintre noi am uitat sa fim fericiti si nici nu mai stim cum am putea ajunge la fericire, astfel in acest articol o sa aflati cativa pasi pentru atingerea fericirii. In primul rand este foarte important modul in care interpretam evenimentele din jurul nostru, printr-o interpretare adecvata putem ajunge sa ne focalizam si pe evenimentele pozitive, astfel ajungem si la starea de fericire.

 

Ce este fericirea?

Fericirea este o traire emotionala pozitiva fata de propria viata. Cand te gandesti la propria viata te referi la trecut, prezent si viitor. Asadar, pentru a fi fericit, trebuie sa fii: multumit de trecut, (cat mai ) bucuros in prezent si optimist fata de viitor.

 

De ce este importanta fericirea?

Cel mai important lucru, este faptul ca poate creste speranta de viata cu aproximativ 10 ani. S-a constatat faptul ca fumatul reduce speranta de viata cu aproximativ 3 pana la 10 ani, asadar aviz fumatorilor: daca fumati, incercati macar sa fiti fericiti.

 

Care sunt cauzele fericirii?

1. factorii genetici- aproximativ 50% 2. circumstantele de viata (ceea ce ti se intampla )- aproximativ 10 % 3. factorii psihosociali- aproximativ 40%: sanatatea si un stil de viata sanatos, retelele sociale, casatoria (creste speranta de viata cu aproximativ 7 ani la barbati si cu 4 la femei ), religia/cultura, banii sunt importanti pana la nivelul mediu-superior (dupa acest nivel, mai multi bani nu aduc fericire, ci poate aduce mai multe necazuri ).

 

Astfel, ideile conform carora fericirea ar fi asociata mai ales cu evenimente de viata, bani, clima, varsta, etc, sunt false.

 

Conform psihologului american Martin Seligman, fericirea are trei componente:

1. Fericirea produsa de ce ceea ce faci (de ex: iesi cu prietenii, shopping, gatit, etc )- viata placuta.

2. Fericirea produsa de indeplinirea/satisfacerea dorintelor personale care exprima punctele noastre tari ca indivizi (de ex: realizarea unui proiect )- viata buna.

3. Fericirea produsa de indeplinirea dorintelor transpersonale (norme, valori asumate de noi si comunitate )- viata cu sens.

Toate cele trei componente sunt importante pentru o viata fericita, dar cea mai stabila si puternica este viata cu sens. Sa vedem in continuare cum putem deveni fericiti, astfel sa traim probabil 10 ani in plus.

 

Cum poti sa fii multumit de trecut?

Daca trecutul nu te multumeste, trebuie sa faci niste schimbari. Trecutul este imposibil de schimbat. Insa sunt cateva lucruri care le poti face pentru a fi multumit:

1. Iarta-i pe cei ce ti-au gresit, daca se poate le poti spune " TE IERT".

2. Recunoaste greselile pe care le-ai facut. Daca se poate cere-ti iertare de la persoanele carora le-ai gresit. Exista probabilitate ca ele sa nu te ierte, dar poti fii macar impacat ca ai facut tot ce a depins de tine in acest sens. Ceea ce poti spune este, "IARTA-MA".

3. Fii recunoscator celor care te-au ajutat, daca se poate multumeste-le, cuvantul cheie este "MULTUMESC".

4. Iubeste-i pe cei care conteaza: spune-le "TE IUBESC".

Cum poti sa fii bucuros in prezent?

1. Trebuie sa faci lucruri care iti aduc placere, in primul rand trebuie facuta o lista cu 10 lucruri care ne plac si sa implementezi aceste activitati. Unele persoanele nu sunt constiente de activitatile care le produce placere.

2. Trebuie sa-ti formulezi dorinte realiste, care corespund punctelor tari pe care le ai ca individ. Este foarte important ca aceste credinte sa fie formulate in termeni preferentiali (" eu prefar sa….", sau " As prefera ca ceilalti sa….", "Mi-ar place sa….." ) si nu in termeni absolutisti/rigizi (" trebuie cu necesitate", "Eu trebuie sa…", " Viata trebuie sa fie usoara si nu pot concepe atlfel" ), este irational.

3. Este foarte importanta sa iti cunosti valorile si sa le implementezi in viata de zi cu zi. Multe persoane pot genera o lista de valori dar nu le implementeaza in viata de zi cu zi.

 

Reteta stiintifica a fericirii:

A adopta comportamente care ne produc placere, dar care nu au costuri majore pe termen lung si mediu.

Cateva exemple : a face sport, a iesi cu prietenii, etc. A avea dorinte personale si transpersoanale : un stil de viata sanatos, a dezvolta relatii satisfacatoare, implicarea in proiecte profesionale sau de viata care exprima punctele tari pe care le ai ca persoana, sa fii constient de valorile pe care le ai si sa le implementezi (exemple: cunoastere, altruism, onoare, corectitudine, inteligenta, traditie, respect pentru valoare, umor, distractie, protectia mediului ), care sa fie formulate corect, in termeni preferentiali, acceptand ca s-ar putea sa nu se indeplineasca mereu.

 

Pastila psihologica a fericirii:

• Fa ceea ce iti place, dar care ceva sa nu iti faca rau!

• Fii implicat in proiecte personale!

• Construieste-ti o retea sociala minimala!

• Construieste-ti sens si semnificatie prin asumarea unor valori si a unor relatii !

• Schimba ceea ce nu iti place!

• Accepta ceea ce nu poti schimba!

• Fa diferenta intre a schimba ce nu iti place si a accepta ce nu poti schimba!

 

Exercitii pentru fericire:

• Elaborati o lista de 10 comportamente care va produc placere si pe care le veti face in urmatoarea luna.

• Stabiliti-va ca scopuri personale :

imbunatatirea sanatatii- ce veti face?,

dezvoltarea unor retele sociale (intercatiuni mai frecvente cu familia )- ce veti face?

, implementarea unor proiecte realiste- ce veti face?. • Stabiliti-va scopuri si o grila de valori.

 

Sursa : " DEZVOLTARE PERSONALA SI SOCIALA", DANIEL DAVID.

Tănăsescu Raluca - Cabinet de psihologie

Tănăsescu Raluca - Cabinet de psihologie

Primul pas spre echilibru incepe din interiorul tau

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp