EXERCITII SI TEHNICI

Inapoi Autor: No name

1. Vizualizarea corpului tău, atenţie către temperatura lui - conştientizează ce se întâmplă cu organismul tău când trăieşti emoţii puternice.

2. Apoi conştientizează cu mai multă intensitate acea parte a corpului în care senzaţiile sunt mai puternice. Nu încerca să fugi de emoţie, ci încearcă să o accepţi... prin mintea şi corpul tău.

3. Identifică dacă senzaţiile se schimbă. Devin mai puternice? Îşi schimba locaţia din organismul tău? Doar observă-le.

4. Observă ce gânduri apar pe măsură ce te confrunţi cu aceste sentimente. Dacă ţi se pare util, poţi să etichetezi emoţia chiar spunând: "Depresia este aici - bună, tristeţe!"

5. Relaxează-te! Nu e nimic rău în a experimenta astfel de stări. Vorbeşte cu emoţia şi pofteşte-o în corpul tău ca pe un oaspete. Dacă emoţia este prea intensă, aminteşte-ţi că este sănătos să te întorci la o observare generală a corpului tău, la o reorientare asupra respiraţiei, ca o modalitate de a ancora experienţa prin care treci.

6. Conştientizează în ce stadiu e emoţia acum, de când ai acceptat-o. S-a schimbat, a fost înlocuită cu alta emoţie? În concluzie, nu trebuie să te identifici cu emoţia specifică depresiei şi nici nu trebuie să-ţi distragi atenţia de la ea, ci trebuie doar să o conştientizezi. A conştientiza este, în aceeaşi măsură, o emoţie care va veni, dar care va şi dispărea... odată cu depresia.

Când, cu detaşare, priveşti viaţa ca pe un întreg realizezi că ea este, de fapt, o căutare de sine, înţelegerea acţiunilor şi sentimentelor tale, precum şi găsirea acelui atât de dorit echilibru dintre valori, convingeri, ţeluri şi comportament.

Oricare ar fi călătoria ta sau oricare ar fi destinaţia, eşti propriul tău căutător şi propriul tău meşteşugar. De fapt, a te înţelege înseamnă a-ţi asuma responsabilităţi, a învăţa din greşeli şi a câştiga stima de sine- dacă nu te-ai învinui pentru răul din jurul tău şi dacă, fără a deveni arogantă, ai ocoli depresiile şi te-ai bucura de călătorie - de călătoria ta - ai învinge toate angoasele născute din temeri. "Nu vedem lucrurile aşa cum sunt ele, le vedem aşa cum suntem noi", Anais Nin

Şi pentru că ne-ar trebui două vieţi ca să povestim despre complexitatea creierului uman, îţi recomand 3 paşi către un "tu" mai echilibrat şi mai fericit. Nu citi la întâmplare, e timpul tău şi trebuie să-l foloseşti conştientă că este singura sursă care nu este regenerabilă- relaxează-te şi concentrează-te! Realizează că eşti doar om Gândeşte-te că, indiferent de eşecurile personale, de alegerile mai puţin inspirate, de pierderi sau umilinţe nu eşti un semizeu atotputernic; face parte din existenţa umană să parcurgi toate aceste etape. Auto-critica, tendinţa de a te învinui pentru că lucrurile merg prost şi atribuirea succeselor într-o mai mică măsură, diminuându-le importanţa, provoacă durere continuă, o durere ireală. Încearcă să ai mereu mai multe perspective asupra întâmplărilor, să-ţi asumi responsabilitatea faptelor tale când nu sunt cele mai bune, dar şi atunci când sunt valoroase, acordându-ţi ca premiu meritat încrederea în sine. Tu nu eşti singură în mijlocul problemelor: în cuplu mereu sunt doi, iar în celelalte aspecte sunt mereu implicaţi alţi şi alţi indivizi, aşadar nu te izola de ceilalţi- ei fac parte din viaţa ta şi participă în aceeaşi măsură la bucuriile şi la eşecurile tale. Puţină afecţiune pentru "eul tău" nu înseamnă narcisim, chiar religia ne îndeamnă să ne iubim pe noi înşine înainte de a fi capabili să-i iubim pe alţii. Simte durere Nu fugi de durere sau de sentimentele negative, nu încerca să le "bagi sub preş"din frica de a te confrunta cu suferinţa- ea face parte din ceea ce însemni tu ca om. Sentimentele tale negative nu dispar dacă nu le recunoşti ci, mai mult, pentru că nu va lupta nimeni cu ele, îţi vor face rău mocnit şi continuu. Nu prelungi o suferinţă care te poate acapara până la sufocare, permite-i să se desfăşoare până se autoelimină din viaţa ta. Niciodată nu vei putea fi cu adevărat fericită dacă nu vei şti să înfrunţi şi să trăieşti durerea. Închide ochii, respiră uşor şi profund, gândindu-te la ceea ce îţi doreşti: linişte şi evadare din suferinţă. Apoi concentrează-te asupra senzaţiilor fizice ce survin emoţiilor, cum ar fi o durere în piept sau stomac, un maxilar încleştat. Notează-ţi pe un caiet starea, descrie senzaţiile şi modul lor de a oscila. Probabil mintea nu îşi va putea menţine mereu atenţia şi vei fi invadată în timpul exerciţiului de alte gânduri, dar refocusează-te mereu până emoţiile dispar. Repetă exerciţiul, de fiecare dată, până când simţi tot mai puţină teamă, anxietate, depresie. Vorbeşte cu tine cu blândeţe Acum, ai trecut de emoţiile dificile care au năvălit în urma obstacolelor, e momentul să vorbeşti cu tine ca şi cum ai fi cel mai bun prieten al tău. Priveşte-te demn cu grijă şi iertare- numai aşa vei ajunge să te tratezi cu stimă şi să nu-ţi pierzi echilibrul, ori de câte ori îţi va fi greu.

METODA - "COSUL CU FRAGI"

Iti plac fructele? Probabil ca daca ai depresie avansata, o sa spui ca nu. Sa speram ca nu ai asa ceva si ca macar un fruct tot apreciezi De fapt, numele de "cos cu fragi" nu se refera deloc la mancatul fructelor, ci la micile placeri ale vietii tale pe care le ignori. Parca le urasti de-a dreptul! Cauti insa sa te chinui sa iti atingi MARILE placeri ale vietii. Nu te mai bucura sa joci carti cu copilul, ci acum vrei sa mergi in concediu in croaziera. Ai uitat cum e sa faci forme din nisip pe plaja pentru ca vrei sa te lupti sa iti cumperi propria plaja Am pierdut radacinile din noi, suntem ca niste copaci care si-au luat radacinile in brate si au plecat la plimbare. Gata, mi-am spus supararea : )!

Spuneam ca prima metoda de a face fata depresiei este umplerea unui "cos cu fragi". Cosul cu fragi este o lista cu acele placeri pe care ti le refuzi, dar care nici nu te costa, nici nu ti-ar lua timp sa le faci.

De exemplu, cand mi-am facut eu "cosul cu fragi", lista arata cam asa:

O baie fierbinte

O patura pe iarba si eu intins pe spate si cu ochii la formele norilor

O carte SF cu roboti sau cu nave spatiale

Dragoste (sex )

Salata de vinete cu multa maioneza

Melodia "Conquest of paradise", de Vanghelis

Sa ma joc cu nepoteii mei Plimbare sotul

O pestera de explorat

Un Monopoly cu prietenii

O prajitura "tiramisu" fara cafea

Sa imi urmaresc pestii in acvariu

Sa miros o padure de pini sau brazi

Cred ca te-ai distrat citind : ).

Sunt acele mici activitati care pe mine ma salveaza de la orice inceput de depresie. Pentru mine, sunt "cosul cu fragi". ACTIVITATILE DIN "COSUL CU FRAGI" SUNT PERSONALE, NU LE COPIA DE LA MINE SI NICI DE LA ALTCINEVA.

Pentru a le afla, scrie intr-o agenda pe care o ai la indemana orice activitate pe care ti-o amintesti si care, in orice moment ai fi, are un efect benefic asupra ta. Scrie timp de cateva zile. Azi incepe si zilele urmatoare completeaza lista. Apoi vine intrebarea surpriza: cat de des faci fiecare dintre activitatile de pe lista? Daca aceste lucruri sunt cele care te fac fericit constant, de ce nu le faci mai des? Nu te astepta sa fii plin de bucurie, daca tu, din lista de 10-15 elemente, faci numai cate unul pe luna. Fa-ti un program. In fiecare zi cauta sa faci macar 1-2 din elementele pe care le-ai pus pe lista. O sa vezi ce simplu e sa faci ceva care iti place : ).

Nu mai astepta sa fii fericit/fericita peste un an, cand vine concediul sau vacanta. Ai putea chiar acum sa faci ceva pentru propria ta stare de fericire. Nu mai astepta sa vina cineva sa le faca in locul tau, nu o sa se intample asta niciodata.

Claudiu Tomescu - Psihoterapeut

Claudiu Tomescu - Psihoterapeut

„Orice plantăm în subconștientul nostru și hrănim prin repetiție devine realitate.” – Earl Nightingale

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp