Hipnoterapia
La ce sa te astepti de la o sedinta de hipnoterapie?
Majoritatea clientilor care apeleaza la psihoterapie au nevoie de schimbare si cauta echilibrul necesar pentru a-si putea continua viata.
Hipnoza este o metoda foarte efectiva in stimularea schimbarii, totusi trebuie sa intelegi ca, indiferent de ceea ce ai vazut la TV sau in filme, hipnoza nu insemna pierderea controlului ci este un proces in care TU esti elementul de baza, ea fiind o relatie de parteneriat intre tine si psihoterapeut.
Cel mai important factor de reusita este sa iti doresti schimbarea si sa te implici in acest proces. Cu totii avem pattern-uri (obiceiuri, credinte ) care ne ghideaza viata si pe care nu reusim sa le schimbam. De la dificultati in a stabili relatii bune cu cei din jur, anxietate sau episoade depresive si procastinare pana la comportamente adictive, incredere de sine scazuta, boli cronice, fobii, tulburarile de alimentatie si multe altele. Aceste pattern-uri ne conduc efectiv viata si ni se pare imposibil sa le schimbam. Schimbarea unui pattern poate fi destul de inconfortabila, deoarece incercarea schimbarii vechilor obiceiuri si comportamente te pune fata in fata cu adevaratul motiv pentru care ai adoptat acel pattern in primul rand. De aceea cheia succesului in acest proces este sa iti doresti cu adevarat schimbarea si sa fi deschis si sincer.
Hipnoza este extrem de eficienta in acest proces, deoarece de la o varsta foarte frageda mintea ta inconstienta a stocat toate amprentele emotionale pozitive si negative. Aceste amprente creeaza convingerile pe care le ai despre tine, iar credintele, impreuna cu modul unic de prelucrare a informatiei, au creat pattern-urile dupa care iti traiesti acum viata. Daca am putea schimba TOATE modelele si credintele noastre doar prin rationalizare constienta, am fi cu totii fericiti.
Din pacate, gandurile de care ˝trebuie sa scapam˝ sunt stocate in inconstientul nostru, iar calea cea mai accesibila de a ajunge la ele este hipnoza. Pe masura ce citesti aceste cuvinte, s-ar putea sa iti amintesti momente din trecut, cand ai avut unele sentimente incomode in preajma unor oameni, situatii, evenimente etc. Aceste sentimente te avertizeaza ca anumite amintiri sunt inca vii in interiorul tau (chiar daca nu iti amintesti exact despre ce e vorba ) si ca au in continuare o incarcatura emotionala puternica care te impiedica sa mergi mai departe si sa depasesti anumite probleme.
Un exemplu este cazul unui client care suferea de claustrofobie din adolescenta, dar nu isi amintea daca fusese la fel si in copilarie sau daca se intamplase ceva care sa declanseze aceasta fobie. In transa am aflat ca obisnuia sa se joace cu fratii si prietenii lui ˝de-a va-ti ascunselea˝; intr-o seara el s-a ascuns intr-un dulap iar cand a incercat sa iasa a constatat ca usa se blocase. Speriat a inceput sa strige dar nu il auzea nimeni. Desi a durat cca 1 ora pana a fost gasit, lui i s-a parut ca au trecut ore. In anii care au urmat nu a avut episoade de claustrofobie, pana cand, adolescent fiind, a ramas blocat in liftul de la bloc. Acel episod din copilarie a fost uitat, dar toate sentimentele traite au creat o ancora emotionala negativa, iar in momentul in care a fost pus intr-o situatie asemanatoare, a retrait amplificat toate sentimentele din trecut. Trauma a fost suficient de profunda ca sa ii provoace atacurile de claustrofobie.
Aceste amintiri si sentimentele atasate lor sunt numite ancore emotionale. Aceste ancore pot deveni constiente in situatii stresante, dand nastere unor gandurile negative, chiar daca in mod constient stii ca esti mai mult decat capabil sa faci fata acelei situatii. De exemplu: un copil caruia i s-a repetat des ca nu este suficient de bun, ajuns la maturitate, in situatii stresante va avea tendinta de a renunta, chiar daca stie ca poate reusi. In psihoterapie se lucreaza cu aceste ancore emotionale pentru a schimba pattern-urile.
Program terapeutic:
Sedinta 1 - Dupa discutia telefonica, urmeaza prima sedinta, cand ne vom cunoaste si vom discuta motivele pentru care ai apelat la un psihoterapeut. Hipnoza se bazeaza pe incredere si siguranta, de aceea te rog sa fi sincer, deschis si direct pe tot parcursul procesului terapeutic. Vom discuta despre istoria ta personala, credintele legate de hipnoza si psihoterapie, daca ai mai incercat alte forme de terapie si multe altele. Un lucru foarte important despre care trebuie discutat, sunt asteptarile tale legate de rezultate terapie. Pentru a profita din plin de aceasta sedinta, o sa te rog ca inainte de prima sedinta sa iti pregatesti toate intrebarile la care ai nevoie de raspuns si le vom discuta impreuna. Vom discuta si despre programul terapeutic, ce presupune si cum se va desfasura. Durata: 60 min
Sedinta 2 - Incepand cu a 2 sedinta incepem programul terapeutic. Durata: 60 min De asemenea vei primi si inregistrarea transei pe care o poti asculta ori de cate ai nevoie (aceasta inregistrare este personalizata pentru fiecare client ).