Ce facem cu atacul de panica?
- Ce este un atac de panica si cum se manifesta?
- E o zi ca toate celalalte. Cand, dintr-o data simti ca nu mai poti sa respiri, inima iti bate cu putere in piept, ti se incetoseaza privirea, iti tiuie urechile si incepi sa tremuri fara sa poti striga dupa ajutor! Toata aceasta stare dureaza cateva minute (desi ti s-a parut o eternitate ) iar apoi iti revii ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat? Esti speriat ca ai o boala grava si mergi la medic… dar concluzioneaza ca nu ai nimic. Incepi sa devii tot mai agitat si sa intri in panica?!
Daca iti suna cunoscut, atunci, cel mai probabil ai trait un atac de panica.
Toti am trecut prin momente de neliniste si teama, dar de la anxietate la atacul de panica ar mai fi vreo doi, trei pasi. Atacul de panica este un episod de frica intensa care adesea apare din senin si aparent fara motiv. Intr-un atac de panica poţi resimţi simptome fizice cum ar fi: hiperventilatie, dificultaţi de respiraţie sau senzaţie de sufocare, batai rapide, puternice sau neregulate ale inimii, angina pectorala (durere in piept ), transpiraţie, greaţa sau epigastralgii (dureri de stomac ), vertij, tremor, nesiguranţa, ţiuituri in urechi, frisoane sau valuri de caldura, frica de moarte şi pierderea controlului, senzaţie de detaşare de propria persoana sau de realitate.
- Care este motivul aparitiei si cum poate fi tratat?
- Lumea stiintifica nu s-a pus de acord cu privire la cauzele certe ale atacurilor de panica. Ce se stie sigur este ca, adesea, atacurile de panica sunt legate de stresul major cauzat de experiente traumatice sau schimbari importante in viata persoanei. De cele mai multe ori terapia recomandata este doar cea medicamentoasa. Insa, medicatia are rolul de a actiona doar la nivel de simptom, de a reduce din intensitatea fricii prin anxiolitice, dar se observa ca simptomele reapar o data ce aceasta este intrerupta formandu-se, astfel, un cerc vicios.
Acest lucru se petrece pentru ca panica este doar un simptom major care atrage atentia ca la nivel inconstient se intampla ceva. Am putea spune ca ea exprima un strigat de ajutor al inconstientului, ce se poate constitui intr-un semnal de avertizare ca viata individului pana in acel moment nu este in acord cu totalitatea fiintei lui.
Abordarea optima a atacului de panica este psihoterapia, care poate fi insotita de tratament simptomatic, in functie de intensitatea si frecventa atacurilor de panica, ce urmeaza a fi redus treptat. Hipnoterapia este de mare ajutor in astfel de tulburari, deoarece mobilizeaza inconstientul, permitadu-i sa lucreze pentru eliminarea problemei.
- Ce trebuie sa faca pacientul?
- In primul rand sa mearga la medic si sa elimine orice cauza medicala posibila care are aceste simptome, cum ar fi hipertiroidism, dependenţa de cofeina, prolaps al valvei mitrale etc. Odata eliminata cauza medicala poate sa apeleze la un psihoterapeut. Acesta il poate invata sa foloseasca tehnici de relaxare, de constientizare, etc. care pot fi folosite in timpul atacului de panica pentru a diminua prompt tensiunea psihica. Impreuna vor afla cauza temerilor si vor lucra la eliminarea lor.
Incepind cu 2016 serviciile de psihoterapie pot fi decontate prin Casa de Asigurari in baza scrisorii medicale eliberate de mediul specialist (psihiatrie, neurologie, diabetologie, oncologie, hematologie, nefrologie ).
Articolul intergral din Revista Lumea Misterelor - Septembrie 2017