Depresia de sarbatori
Ce-i cu sărbătorile? De ce mulți dintre noi sunt deprimati de sărbători? Și ce sa facem cu asta?
Sărbătorile de iarna sunt promovate peste tot ca fiind sărbători de familie. Oriunde te întorci vezi poze cu familii fericite. Toți te întreabă cu cine îți petreci sărbătorile. E obligatoriu sa ai o activitate pregătită pentru sărbători, altfel nu te încadrezi în norme. Dar sunt și oameni singuri. Deși, poate ca în mod normal acest lucru nu-i deranjează, în aceasta perioada a anului simt o presiune destul de mare și apare dorința de a se exclude din alte activități.
La acestea se adaugă aglomerația, în trafic, din magazine. Goana nebuna după cadouri, stresul de a cumpăra, de a dărui. Brusc, de sărbători, ești forțat sa-ți placa sa dăruiești. Apoi apar termenele limita la serviciu.
Este sfârșit de an și, în multe companii trebuie predate situații. Oricare dintre acestea sau altele ar fi cauzele, cert este ca o mare parte dintre oameni își dau seama ca urăsc sărbătorile, ca se simt triști, ca abia așteaptă sa treacă aceste zile.
Înca un pas și depresia este gata, stăpâna, și a găsit loc și își face de cap. Putem sa-i facem fata? Putem sa o învingem? Sau putem chiar sa o împiedicam sa apară? Vrem??
Ei bine, dacă te-ai pomenit cu depresia la ușa, în locul lui Moș Crăciun, hai sa vedem ce putem sa facem cu ea, astfel încât sa nu fiți doar voi doi, singuri acasă. : ) Eventual o poți invita la masa, dacă crezi ca e gurmanda și sa încerci sa afli ce este cu ea. De ce te-a vizitat. Cat are de gând sa rămână. Pana la urma nu e bau-bau. Important ar fi sa-ți amintești ca poți cere ajutorul, prietenilor, rudelor, oricui crezi ca este dispus sa te vadă sau sa te asculte puțin. Nu este ceva rușinos sau demn de mila. Chiar dacă toți sunt ocupați cu sarmalele și cârnații, nu înseamnă că nu poți sa dai și tu o mana de ajutor. O sa zici ca poate încurci sau ca nu-ți place sa gătești. Pot înțelege ca nu-ți plac multe dintre lucrurile pe care le fac ceilalți de sărbători, dar cum ar fi dacă ai încerca să-ți suni cunoscuții și sa-i întrebi dacă poți sa împachetezi tu sarmalele, sau sa tai carnea pentru tobă, sau chiar sa pui câteva globuri în brad.
Străduiește-te sa-ți placa ceea ce faci, sa găsești măcar un lucru bun în toată nebunia sărbătorilor. Poți chiar sa dai o petrecere. În care fiecare sa vina cu câte ceva, iar tu sa te agiți sa decorezi frumos casa sau sa faci ceva special pentru invitați. Pregătește-le câte un mic cadou fiecăruia. Bucuria pe care o vei vedea pe fetele lor, poate îți va lumina și ție ziua. Cum ar fi chiar sa faci puțin voluntariat? Mergi într-un orfelinat sau într-un azil de bătrâni și încearca să faci tot ce poți pentru ei în aceste zile. Poate ca ți se pare insuportabil sa vezi durerea altora, când tu o ai pe a ta, dar crede-ma ca merita sa le dăruiești din timpul tău. Și, nu în ultimul rand, poate ca ai chef sa te odihnești. Sa ieși din toată nebunia și pur și simplu sa consideri ca sunt doar niște zile ca oricare altele, libere, și sa profiți pentru a te odihni și a face ceva ce-ți place doar ție, în liniște și fără sa trebuiască sa fii pe placul nimănui.
Nu uita: străduiește-te puțin și poate îți va plăcea mult!