Cum se tratează disfuncţiile sexuale masculine?

Inapoi Autor: Schiffer Ingrid, psihoterapeut
Tulburările sexuale pot apărea în oricare din cele patru faze ale ciclului sexual: dorinţa, excitaţia, orgasmul şi rezoluţia (senzaţia de relaxare musculară şi de bine ) . Cele mai frecvente disfuncţii sexuale la bărbat sunt: problemele de erecţie (incapacitatea de obţinere sau menţinere a erecţiei până la realizarea activităţii sexuale ), ejacularea precoce şi scăderea sau absenţa dorinţei şi interesului pentru activitatea sexuală.
Organul sexual principal al omului este creierul

De cele mai multe ori un bărbat lasă să treacă mult timp înainte de a cere ajutorul unui specialist. Multe persoane apelează întâi la medic pentru sa li se prescrie o reţetă. De aceea e important să cunoaşteţi regula de bază în tulburările de dinamică sexuală: Dacă bărbatul a avut perioade în istoria sa de viaţă în care a avut o performanţă sexuală normală, tulburarea sexuală pentru care solicită ajutor este de ordin psihologic şi se tratează în psihoterapie.
În ceea ce priveşte tulburările de natură organică, specialiştii au căzut de acord că majoritatea disfuncţiilor care au cauze somatice sunt co-determinate: de factori fizici şi psihici. Acest lucru se datorează faptului că organul sexual principal al omului este creierul, şi mai apoi intervin glandele endocrine (hormonii ) .
Dificultăţile sexuale sunt determinate de cogniţii eronate

Primele eşecuri sexuale sunt de multe ori întâmplătoare sau conjuncturale, fiecare experienţă negativă devenind o ancoră negativă care programează un nou eşec. În urma unor nereuşite repetate, bărbatul începe să creadă că nu se poate comporta în mod adecvat şi, în timp, îşi crează o imagine a unei persoane care eşuează în plan sexual. El se simte inferior, mai puţin bărbat.
Asemenea convingeri negative au un mare impact pe plan emoţional; persoana răspunde cu afecte puternic negative: teamă, ruşine, vinovăţie, umilinţă etc. Cogniţiile (gândurile ) cu conţinut negativ asociate cu afecte negative pot genera şi perpetua simptomele nedorite.
Care sunt posibile cauze psihologice ale disfuncţiilor sexuale masculine?

Cauzele psihologice care pot determina sau întreţine o problemă sexuală la bărbat pot fi multiple: devalorizarea propriei persoane, aşteptări nerealiste, teama de respingere, sentimente de vinovăţie, calitatea proastă a relaţiei cu partenera, ostilitate faţă de parteneră, teama de infidelitate, sentimentul de ruşine faţă de parteneră, teama de a nu obţine performanţa dorită, condiţii improprii (oboseală, alegerea nepotrivită a momentului, absenţa intimităţii etc. ), o educaţie excesiv de rigidă, lipsa informării sau informaţii false privind viaţa sexuală, reacţia la o stimulare inadecvată, experienţe sexuale timpurii, traume psihologice, reacţia psihologică la anumite probleme medicale etc. În experienţa mea profesională însă am constat că principala cauză psihologică care întreţine şi agravează o problemă de natură sexuală este anxietatea de performanţă (sau teama de eşec ) .
Care este mecanismul psihologic de producere a tulburărilor sexuale masculine?

Mecanismul producerii tulburărilor sexuale are două aspecte importante: hiperatenţia şi hiperintenţia. În urma unui eşec, bărbatul abordează activitatea sexuală cu anxietate anticipatorie (teama de un nou posibil eşec ) . Temându-se, el se concentrează asupra propriei performanţe (hiperatenţia ), astfel încât atenţia lui se abate de la parteneră şi stimularea pe care o primeşte sau o oferă. În consecinţă, potenţa/performanţa bărbatului scade, moment în care intervine hiperintenţia (el se străduieşte mai mult ) . Cu cât se străduieşte mai mult, cu atât performanţa scade şi cercul vicios se închide.
Cum se tratează disfuncţiile sexuale în psihoterapie?

Una dintre tehnicile de bază este tehnica numită "dereflexie", în care bărbatul este învăţat să abandoneze orice încercare de a se mai strădui. Dacă el se gândeşte la a-şi amâna ejacularea sau la a menţine erecţia, e tot gândire despre problemă. Este esenţial ca bărbatul să fie pe deplin prezent atunci când face dragoste cu o parteneră. Dar în loc să continue să se autoobserve şi să se îngrijoreze, bărbatul este învăţat să uite de sine şi să se concentreze exclusiv asupra partenerei şi a stimulărilor pe care el i le poate oferi. Scopul acestei strategii este de a sparge cercul vicios care creează şi întreţine problema.
Alte elemente importante ale terapiei tulburărilor sexuale masculine sunt: intervenţiile paradoxale, hipnoza, restructurarea cognitivă, tehnici de încetinire a ritmului respirator, tehnici de relaxare, tehnici de control al ejaculării.
Tratamentul tulburărilor sexuale poate fi abordat în şedinţe de psihoterapie individuală sau de cuplu, după caz. Pentru mai multe detalii mă puteţi contacta telefonic la numărul: 0728 042 470 sau prin e-mail la adresa: schiffer.ingrid@portrait101.ro.
Cabinet individual de psihologie Schiffer Ingrid

Cabinet individual de psihologie Schiffer Ingrid

“Schimbarea nu este numai posibilă, ci și inevitabilă.” (Milton H. Erickson)

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp