Psihoterapia traumelor prin EMDR

Inapoi Autor: Psihoterapeut Florentina Mandoc
"Nu vom rezolva problemele gandind in acelasi mod in care am facut-o cand le-am creat."
Sindromul tulburarilor de stres post-traumatic TSPT In literatura de specialitate "stresul posttraumatic" sau "sindromul tulburarilor de stres post-traumatic" este descris ca fiind un stres intarziat, foarte puternic si care poate fi declansat prin dezastre naturale, accidente grave, agresiuni, violuri si alte evenimente critice cu impact traumatizant, atat fizic, dar mai ales psihic.
Simptome ale TSPT: - tulburari de somn, vise cu cosmaruri; - depresii; - excitabilitate crescuta si iritabilitate; - reactie nestapanita la excitanti brusti; - fixarea pe circumstantele evenimentului traumatic; - fuga de realitate; - predispozitia pentru reactii agresive necontrolate.
Prescurtarea "EMDR" vine din engleza si inseamna "desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare" - Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR ) - dar de fapt nu are nimic de a face cu ochii. EMDR (creatia lui Francine Saphiro ) este o terapie care a fost creata in 1989 in Statele Unite ale Americii. A fost initial folosita in cazul traumelor veteranilor de razboi, dar foarte curand s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratamentul tuturor simptomelor legate de stress si traume (pentru simptomele de stress posttraumatic, cum ar fi senzatia de retraire a traumei, cosmaruri, atacuri de panica, ganduri obsesive, anxietate si fobii, depresie, agresivitate, nelinisti, probleme de somn si asa mai departe - la orice te referi cand te gandesti la "stress" ) . A fost studiata pe larg si acceptata de catre asociatii de sanatate si guvernamentale in Statele Unite si in majoritatea tarilor europene. Recomandata de APA (American Psychiatric Association ) ca tratament eficient in terapia traumelor - 2004 Recent aprobata in mod oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii si inclusa in lista de tratamente recomandate in terapia traumelor: "Terapia cognitiv-comportamentala, individuala sau de grup, cu accent pe trauma, EMDR sau tehnicile de management al stresului sunt recomandate in tratamentul tulburarii de stres posttraumatic (PTSD ) pentru copii, adolescenti si adulti."
Ipoteza de la care porneste Saphiro este aceea ca noi functionam disociat (cand cu o emisfera cerebrala, cand cu alta ) . Astfel, emisfera stanga - dominanta pentru dreptaci si invers, este sediul gandirii analitice, testarii realitatii, tacticii, planificarii, evaluarii, spiritului critic, controlului voluntar, gandirii evenimentelor trecute si viitoare. Emisfera dreapta este sediul automatismelor, sugestibilitatii, sensibilitatii, intuitiei, vizualizarii. In starile de meditatie, relaxare sau transa hipnotica se produce o comutare de la emisfera stanga dominanta la emisfera dreapta. Traumele, stresul creeaza blocaje, clivaje si disocieri importante intre cele doua emisfere cerebrale. Saphiro si-a propus o functionare globala, o armonizare a emisferelor cerebrale prin asocierea miscarii ochilor cu sunete, a inducerii unei stari modificate de cunostinta.
Memoria - este un proces activ si constructiv: mintea umana utilizeaza amintirile vechi si le ataseaza informatiilor noi. In PTSD amintirile traumatice par a fi reexperimentate fara a fi incluse in mod adaptativ in procesul de integrare a informatiilor noi, cauzand astfel un esec al adaptarii la realitate. Disocierea - previne integrarea informatiilor si amintirilor traumatice - tratamentul se va baza deci pe mecanismul asocierii. Elementele supuse acestuia sunt mai putin componentele verbale (naratiunea despre eveniment/amintire ) cat mai mult componentele senzoriale si emotionale ale amintirilor traumatice.
Mai exact, ce este EMDR? EMDR este o tehnica terapeutica ce faciliteaza integrarea adaptativa a senzatiilor si emotiilor asociate experientelor traumatice. In timpul procesarii clientul acceseaza materialul emotional traumatic in doze scurte, in etape mici, cu o succesiune mai degraba rapida, in timp ce, simultan, se concentreaza pe un stimul extern (miscari oculare, tapotari sau stimul sonor ) - in acest fel este activata intreaga retea neurala si pot rezulta asociatii noi care permit, pe de o parte, scaderea intensitatii emotiilor asociate traumei (componenta desensibilizare ) si, pe de alta parte, noi scheme cognitive, adaptate realitatii prezente. Metoda EMDR actioneaza pe trei planuri la nivelul fiecarei emisfere : - arheocortex (creierul primitiv ) : prin miscari; - paleocortex: prin activarea emotional-afectiva; - neocortex: prin vizualizarea amintirilor, imaginilor si intelegerea semnificatiilor dintre ele. In plus, deoarece fiecare trauma este insotita de ganduri negative se realizeaza o schimbare a acestor ganduri impreuna cu inducerea unei stari de relaxare.
Elementele functionale ale EMDR - Legaturile intre componentele experientei traumatice: imaginea evenimentului, cognitia negativa asociata, senzatiile fizice si emotiile - toate acestea fiind procesate. - Mindfulness - este incurajata si exersata in timpul procesarii, sustinand astfel integrarea adaptativa a emotiilor asociate experientei traumatice. - Asocierea libera, nondirectiva - contribuie la procesarea completa a intregului material - permite insighturi si acces la zonele blocate (amintiri, senzatii, emotii ) . - Accesarea repetata si detasarea progresiva de materialul traumatic prin expunerile scurte permit intarirea sentimetului de control al clientului.
Puncte forte si slabe ale EMDR: - Procesarea relativ rapida a materialului traumatic; - Procesarea integrala a elementelor componente ale experientelor traumatice; - Capacitatea de a imbunatati reprezentarile de sine distorsionate in urma traumei; - Capacitatea de a sprijini dezvoltarea si de a dezvolta rapid comportamente noi prin care clientul sa isi exploateze eficient resursele; - Permite si sustine procesul de crestere si dezvoltare al individului. - In timpul procesarii faciliteaza accesul la emotii puternice astfel incat o mare atentie trebuie acordata pregatirii clientului si evaluarii capacitatii acestuia de gestionare a emotiilor. EMDR se foloseste doar dupa o evaluare atenta, dupa stabilirea unei relatii terapeutice si construirea unui loc de siguranta imaginar pe care clientul va deprinde abilitatea de a-l accesa in cazul in care emotiile procesate devin coplesitoare.
Cand este indicata o terapie prin metoda EMDR? - traume trecute: mari ("T" - agresiuni fizice, moartea unor persoane dragi, accidente, victime ale unor evenimente majore ) sau mici ("t" - traume relationale in care am fost umiliti, jigniti in mod repetat astfel incat ne-a scazut increderea in noi; pierderi, expectatii de performanta; esecuri ) ; - anxietati curente sau din trecut; - stari depresive; - stimuli activanti din viata de zi cu zi; - temeri, fobii, atac de panica, agorafobie; - atacuri de panica, cosmaruri sau ganduri intruzive; - orice alte simptome de stress (insomnie, nevroza cardiaca, colon iritabil, boli de piele cu etiologie psihica, obezitate ) ; - oricand trecutul afecteaza prezentul; - oricand ne simtim "blocati" intr-o problema.
Contraindicatii: tulburari cardiace si respiratorii.
Bibliografie: - Denise J. Gelinas PhD (2003 ) : Integrating EMDR into Phase-Oriented Treatment for Trauma, Journal of Trauma & Dissociation, 4:3, 91-135 - EMDR As AN INTEGRATIVE PSYCHOTHERAPY APPROACH Experts of Diverse Orientations Explore the Paradigm Prism, AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION WASHINGTON. DC, Edited by Francine Shapiro, PhD
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie

Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie

MOTTO: A renaşte, a te elibera înseamnă a trece dincolo de ceea ce este cunoscut.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp