Exprimarea furiei, ca sursă a creșterii și dezvoltării personale
Emoţiile sunt reacții afective care ne individualizează, ne spun cine suntem și ne pun în relație cu lumea exterioară. Sunt mișcari care se nasc în interiorul nostru și ne călăuzesc în existența noastră, amintindu-ne ceea ce ne place sau ceea ce detestăm. Deorece viața noastră emoțională este strâns legată de cea relațională, împartașirea emoțiilor ne permite să ne simțim aproape unii de alții. În ceea ce privește universalitatea acestor manifestări, emoțiile ce pot fi recunoscute de către orice persoană de pe această planetă sunt: frica, furia, tristețea și bucuria.
Atunci cand vorbim despre furie, este important să nu o confundăm cu violenţa sau cu puterea manifestată asupra altcuiva. Furia, ca emoție funcțională, apare ca o reacție necesară și firească față de frustrare și nedreptate. Ne ajută la păstrarea granițelor noastre în plan fizic, psihologic, social și totodată, ne conferă energia necesară în a ne apăra drepturile și a ne afirma pe noi înșine. Ne oferă șansa de a ne armoniza relațiile cu ceilalți tocmai pentru că ne avertizează atunci când nevoile noastre fizice și psihologice nu sunt respectate.
Impulsul de a ne înfuria face parte din zestrea noastră genetică și este o expresie biologică a promptitudinii. Scopul furiei este acela de a ne "repara din interior". Are rolul de a ne conferi resursele necesare pentru a ne descurca în mediul în care trăim, în special atunci când ne simţim răniţi, frustraţi sau nesiguri.
Exprimarea sănătoasă a furiei presupune, ca prim pas, adoptarea unei atitudini care sa aibă la bază contemplarea. Cele mai edificatoare definiții ale contemplării sunt următoarele:
"A acorda atenție într-un anume mod: cu intenție, în momentul prezent și fără judecăți de valoare" - Jon Kabat - Zinn
"Conștientizarea fără judecăți de valoare a ceea ce este, prin experiență directă și imediată" - Oxford English Dictionary
Contemplarea este acel mod de a ne raporta la noi înșine și la lumea din jur ce presupune a fi pe deplin conștient în a trăi în momentul prezent, de a nu aplica judecăți de valoare, de a fi tolerant și deschis. Premisa unei astfel de atitudini este adoptarea unei poziții de egalitate în ceea ce priveste drepturile noastre ca ființe umane, pe care este necesar să ne-o recunoastem și să ne-o asumăm: Este vorba principiul conform căruia "Toți oamenii sunt egali în drepturi, nici o persoana nu este superioră sau inferioră, idiferent de sex, vârsta, statut social, rol, condiție socială sau materială, etnie etc și fiecare persoana are dreptul de a trăi propriile sale emoții și de a le exprima în relațiile cu ceilalți".
A nu face judecăți de valoare presupune: a nu te percepe pe tine, pe ceilalți sau situația cu care te confrunți în termeni de inegalitate (de exemplu: bun-rău, superior-inferior ), sau printr-o evaluare globală (a descrie o persoană printr-un singur termen de cele mai multe ori negativ, de exemplu: prost, ratat, incompetent etc ) și nu prin descriere, acceptare și înțelegere.
Contemplarea se referă la concentrarea de moment, "aici si acum" care în absența deschiderii la experiență și a unei atitudinii flexibile nu poate exista. A fi contempltivi presupune să privim la "obiectul" furiei noastre, sa îl observăm așa cum este, fară a-l judeca, să ne acceptăm și să traversăm astfel în mod constient aceasta emoție. Acest lucru înseamnă că nu ne atasăm de ea, prin urmare, nu-i permitem să ne controleze, ci doar o observăm și o acceptăm așa cum este.
Forţa conştientizării susţinute constă în efectul pe care aceasta îl are asupra gândurilor și emoțiilor noastre. Atunci când întâmpinăm haosul emoţiilor prin contemplare, conştientizarea noastră are darul de a ne calma dezordinea şi confuzia din interior.
Richard Davidson, psiholog la Universitatea din Wisconsin, cercetează legatura dintre emoţii și activitatea cerebrală. Într-o lucrare recentă, el a explorat modul în care starea de contemplare comută creierul pe un mod de funcţionare diferit. El afirma că în starea de conştiinţă normală avem reacţii emoţionale mai puternice decît atunci cînd devenim contemplativi. După cum spune el: „Începem să gestionam o emoţie care ne perturbă din momentul în care devenim constienţi de ea".
Pasul urmator consta în exprimarea a furiei adoptând comportamentul asertiv. Exprimarea sănătoasă a furiei bazată pe asertivitate faciliteaza afirmarea și apararea propriilor drepturi fară a le nega pe ale celorlați și fară a-i leza.
Într-o astfel de exprimare, este de preferat să începem prin a folosi mai degrabă pronumele "eu…" în loc de "tu esti…" (ce emite o acuzație ). Mesajele care încep cu „eu" ne pun de multe ori în dificultate, însa au avantajul de a ne conduce spre a ne asuma responsabilitatea pentru nevoile şi sentimentele noastre. Astfel de mesaje sunt non-manpulatorii și ne permit exprimarea unor furii îndreptăţite ce au la baza exprimarea unor trăiri autentice şi nu presupun posibilitatea apariției unor acuzaţii. Totodată, ele ne invită să renunţăm la jocurile de putere.
Pașii de urmat în exprimarea asertivă a furiei sunt urmatorii:
- descriem și enunțăm cât mai precis situația și comportamentul care ne-a lezat: "Atunci cand …"
- exprimăm ceea ce simțim, emoția: " Eu mă simt furios…"
- împartășim așteptarile, nevoile, motivele emotiei noastre: "pentru că…"
- spunem ce dorințe, cerințe, preferințe și nevoi prezente avem de la acea persoană "și iti cer să…", îmi doresc să…"
- oferim o posibilă motivație celuilalt
De exemplu : "Când îmi spuneţi „ mai băiatule", mă simt furios pentru că simt nevoia să ştiu că mă respectaţi, sunteţi şeful meu şi prefer să-mi spuneţi pe nume. Astfel mi-ar face mai multă plăcere să lucrez cu dumneavoastră."
Deoarece exprimarea furiei este văzută de unele familii, culturi şi religii ca fiind dăunătoare, aceasta este deseori reprimată sau transformată în ruşine, vinovăţie şi frică. Impactul reprimării asupra unei persoane determină apariția a diverse tulburari, începand cu stresul cronic şi diferite, simptome fizice, inclusiv durere, până la anxietate și depresie. De asemenea, studiile arată că persoanele cu dureri de cap au un deficit de conştientizare şi exprimare emoţională, precum şi niveluri scăzute de asertivitate.
Exprimarea sanatoasă a furiei ne aduce, pe lângă beneficiile afirmării și dezvoltării personale, sănătății fizice și psihice, totodată, și beneficiul dezvoltării unor relatii armonioase cu cei din jurul nostru.
În cartea sa "Puterea creativă a furiei", Harriet Goldhor Lerner susține că "Furia este un instrument formidabil al creşterii şi dezvoltării". Pentru a ne menține pe cursul exprimarii emoțiilor într-un mod favorabil, atât nouă cat și al celorlalți, este necesar sa rămânem în contact cu noi înșine şi să ne punem aceste întrebări din când in când : Cine sunt eu? Ce vreau? Care este nevoia mea acum?