Eşti într-o relaţie toxică
Oamenii care intră într-o relaţie romantică disfuncțională tind să nege acest lucru. Uneori, aceștia găsesc scuze pentru comportamentul lor sau pentru comportamentul partenerilor lor. În alte momente, ei devin atât de supărați de relaţia pe care o au, încât de-abia reuşesc să facă faţă cerințelor vieții cotidiene. Această pendulare de tip "pozitiv-negativ", dă naştere confuziei și a îndoielii de sine care pot menține o persoană blocată într-o astfel de relaţie toxică.
Primul pas în depășirea acestui blocaj este de a accepta din toată inima că eşti, într-adevăr, într-o relaţie toxică. Iată patru semne care sugerează că relația ta poate fi toxică:
1. Există momente bune, dar sunt scurte.
Dragostea toxică este ca un roller coaster, cu entuziasm și intrigă urmate de nesiguranță și anxietate. Dacă aceasta este lumea ta, trăieşti pentru ceea ce este pozitiv, dar în cea mai mare parte simți minusurile. Îţi menții speranța în timpul acelor perioade negative având, în același timp, așteptări pentru ceea ce s-ar putea întâmpla când va veni următoarea perioadă pozitivă. Într-un mod pervers, ceea ce menține o persoană blocată este imprevizibilitatea emoțiilor intense, ca un jucător fără succes care speră că următoarea carte va schimba totul în favoarea lui. Recunoașterea acestui lucru, te va ajuta să te opreşti și sa te dai jos din roller coaster.
2. Când nu sunteți împreună, te simți neliniștit.
Când sunteți împreună, te simți entuziast: Nu îţi doreşti altceva decât să fii împreună cu partenerul tău toxic. Cu toate acestea, ai o anxietate zdrobitoare atunci când întâlnirea s-a terminat. Și te simți atât de nesigur deoarece eşti atât de atașat de o persoană care nu are nici un plan pentru o următoare întâlnire și nu îţi oferă nici o siguranță. Te îndoieşti de propria persoană, de aspectul tău fizic, de calitățile personale, de acțiunile tale. Pui la îndoială starea relației și devii gelos pe alte persoane pe care partenerul tău toxic le-ar putea întâlni. Este important să recunoaști faptul că nu eşti niciodată cu adevărat liniștit sau capabil să te simți în siguranță în mod consecvent cu partenerul.
3.Când îţi confrunţi partenerul cu privire la ceea ce te deranjează, acesta întoarce foaia și te învinovățește pe tine.
Din când în când, te poţi speria de ceea ce se întâmplă în relaţia ta și atunci încerci să-i spui partenerului ce se petrece în mintea ta. Sau îi aduci la cunoștință cât de nesiguri și neliniștiți te simți și îi ceri răspunsuri dacă ei sunt într-adevăr angajați în relație. Dar, indiferent de ceea ce spui, cum spui, sau când spui, partenerul tău le va întoarce împotriva ta și îți va spune că tot ceea ce faci în relație este greșit. Până la sfârșitul conversației, te simți ca și cum ai fi oaia neagra a relației sau că ai făcut intenționat niște lucruri pentru a-ţi determina partenerul să te maltrateze. Luați aminte că felul în care partenerul tău toxic pune problema este o strategie pe care el o folosește pentru a nu fi nevoit să-și asume niciodată responsabilitatea pentru modul în care comportamentul său are impact asupra ta.
4. Ești consumat de această relație.
Tot la ce te gândeşti, aproape, este relația ta toxică de dragoste. Te gândești când îți vei vedea din nou partenerul, cum poți fi mai atrăgător, ce poți să spui sau să porți pentru a-l face pe partenerul toxic să te dorească. De asemenea, petreci o mare parte a timpului plin de îngrijorare și de îndoială de sine întrebându-te dacă relația este sănătoasă și dacă vei obține vreodată ceea ce ai nevoie de la partenerul tău. Dacă nu eşti cu persoana respectivă, eşti singur și ai puține alte relații profunde pentru a umple golul, pentru că, de cele mai multe ori, ţi-ai organizat viața astfel încât să nu îţi laşi prietenii sau familia să știe despre relația ta toxică. De fapt, te temi că cei dragi îţi vor spune să închei relația și astfel eviți să ai o relație mai profundă cu alți oameni. Trebuie să recunoști că această relație îți înăbușă întreaga identitate.
Dacă îţi sunt cunoscute cele prezentate mai sus şi ai trecut prin ele de mai mule ori în relaţia ta, atunci înseamnă că relația ta este una toxică. Raționalizarea sau respingerea acesteia va perpetua problema și va face imposibilă dezvoltarea unui model mai sănătos de iubire. Capacitatea ta de a te bucura și de a te împlini, precum și capacitatea ta de a-ți atinge potențialul maxim crește atunci când ești cu un partener sănătos.
Chiar dacă un model de dragoste toxică îţi descrie relația, există o cale de ieșire din această spirală. Există strategii specifice atât pentru a depăși acest model, astfel încât să începi să te atașezi de parteneri sănătoși.
Pentru aceasta, poţi apela desigur la ajutorul unui specialist care să te ghideze pe această cale.
Iubiţi-vă întâi pe voi!