Aviofobia - frica de zbor - cauze, simptomatologie si tratament
Anul trecut, am participat la lucrările celei de-a 7-a Conferințe Internaționale de Hipnoză organizate la Piatra-Neamț, iar una dintre prezentările susținute în cadrul conferinței a fost cea a domnului Harry Grossmann, prof. dr. med. în cadrul Institutului de Hipnoză Clinică și Psihoterapie - Hanau, Germania. Dânsul a prezentat un caz de tratament al aviofobiei - frica de avion, prin hipnoza clasică și ne-a sugerat să ne specializăm în tratarea acestei fobii, mai ales că, în perioada care urmează, foarte multă lume va călători cu avionul și foarte multe persoane suferă de aviofobie - frica de zbor. Este una dintre fobiile care poate apărea chiar dacă nu ai călătorit niciodată cu avionul. Potrivit domnului prof. dr. med. Harry Grossmann un procent impresionant din populația Germaniei suferă de aviofobie, și anume în jur de 10%.
Pentru o astfel de problema, în multe aeroporturi s-au deschis clinici specializate pentru tratarea acestei fobii. Chiar unul dintre colegii terapeuți ai dânsului are o astfel de clinică chiar lângă un aeroport principal din Germania și tratează cu succes frica de avion.
Dar ce este, de fapt, frica de avion? Frica de avion este cunoscută sub numele de aviofobie, aerofobie, aviatofobie sau pteromecanofobie, dar în principiu, este același lucru. Frica de avion poate fi definită ca frica de a urca în avion, frica de a zbura cu avionul. Aceasta teamă poate apărea ca urmare a unor experiențe anterioare personale dezastruoase, ca urmare a unor povestiri nefericite ale cunoscuților sau ca urmare a mediatizărilor accidentelor aviatice.
Ca orice altă frică sau fobie, frica de avion este un răspuns învățat la o anumită situație. Astfel, persoana pusă în situația de a zbura cu avionul, nu are "la dispoziție" decât răspunsul pe care l-a mai pus în practică anterior. De aceea, una dintre modalitățile de a trata acest tip de fobie este oferirea unui răspuns alternativ la situația dată. Frica de avion poate fi însoțită sau nu și de alte fobii, cum ar fi claustrofobia (frica de spații închise ), agorafobia (frica de spații largi, deschise, frica de aglomerație ), acrofobia (frica de înălțimi ), frica de rău de mișcare, frica de a face atacuri de panică în public. În majoritatea cazurilor este însoțită de anxietate puternică care poate merge până la atacuri de panică.
Simptomatologia manifestării fricii de avion poate cuprinde manifestări fizice cum ar fi: transpirație, accelerarea bătăilor inimii, stări de greață, amețeală, gură uscată, respirație îngreunată, senzație de sufocare, dar și manifestări la nivel emoțional: panică, agitație, iritare, senzația de pierdere a controlului, senzația de pericol iminent, tensiune psihică, incapacitate de concentrare. Pot apărea gânduri negative, interpretări dezastruoase a semnalelor pe care le detectează în avion. Simptomele pot apărea în momente diferite, de exemplu, sunt persoane care se simt foarte bine în aeroport, dar devin anxioase în momentul în care începe îmbarcarea, unele pot fi anxioase din momentul plecării spre aeroport, iar altele doar din momentul rulării către pista de decolare.
Care ar fi cauzele care generează frica de avion? De cele mai multe ori, frica de avion este cauzată de o experiență anterioară personală traumatizantă sau poate fi indusă de relatările apropiaților cu privire la o astfel de experiență nu tocmai fericită. Se vehiculează ideea că frica de avion poate fi indusă copiilor de către părinți sau de alte persoane semnificative din viața copilului (rude, prieteni ). Frica, în general, este un mecanism de apărare, stimulul care generează frica este perceput de persoana respectivă ca amenințător și împinge persoana respectivă să acționeze în vederea înlăturării pericolului.
Cum se tratează frica de avion? Există desigur mai multe abordări ale tratamentului fricii de avion, cum ar fi terapia prin muzică, aromoterapia, dar cea mai eficientă și mai utilizată este metoda hipnoterapiei. Hipnoza s-a dovedit a avea rezultate excelente în tratarea acestei fobii, ca de altfel și pentru celelalte fobii. Se pot utiliza tehnici de relaxare pentru a putea face față anxietății și stresului provocat de situație, tehnici de desensibilizare în stare de hipnoză prin utilizarea imaginației.
Cu ajutorul hipnozei se poate realiza expunerea într-o situație imaginară similară unei situații reale la acele elemente care fac ca acea situație să fie amenințătoare, persoana reușind să capete controlul asupra propriilor stări, putând face față situațiilor stresante cu calm și încredere. În cazul particular cu care am început acest articol, domnul prof. med. dr. Harry Grossmann a utilizat hipnoza clasică, conferind clientei în stare de hipnoză un control total al aparatului de zbor și, implicit, a stărilor pe care le trăia legate de situația de zbor. În transă, i s-a sugerat clientei controlul a tot ceea ce se întâmplă de la plecarea de acasă cu mașina personală pe care o conduce singură, alege singură drumul pe care trebuie să-l parcurgă până la aeroport, ajunge la aeroport, parchează în siguranță mașina, apoi se îndreaptă către poarta de îmbarcare, se urcă împreună cu pilotul în avion, pune mâna pe manșa avionului și decolează în siguranță. De aici încolo se convinge că totul e în siguranță și își poate relua locul ca pasager.
O sugestie pe care aș vrea să o ofer persoanelor care suferă de frică de zbor și care știu acest lucru, să nu lase pe ultima lună, înainte de o călătorie de lungă durată cu avionul, vizita la un cabinet de psihologie.
Să auzim de bine și zboruri plăcute!