Terapia prin arta, o forma de psihoterapie , o terapie emotionala, expresiva si non-verbala

Inapoi Autor: Annemari Varsescu, terapeut prin arta

Pentru o mare parte a terapeutilor prin arta luna martie are o semnificatie aparte, caci in fiecare an, in aceasta luna are loc CAT‘s Week (Creative Arts Therapy Week ) prilej de a face cunoscuta publicului larg aceasta forma de psihoterapie expresiva.

Fiind explicata deseori pe baza cunostintelor de psihologie, de multe ori terapia prin arta este limitata la imagini proiective ce pot fi ulterior analizate, interpretate si pe baza lor, daca este necesar, ales tratamentul.

Alteori, terapia prin arta este limitata la o simpla activitate artistica, iar potentialul vindecator al artei, Art as Therapy (Arta ca terapie ), ce apare oriunde si pentru oricine, indiferent de cunostinte sau abilitati artistice, este numit generic Terapie prin arta (Art Therapy ). Astfel, unicul scop sau efect ce i se atribuie terapiei prin arta este relaxarea, descarcarea emotionala, uneori reorganizarea gandurilor si gasirea unor solutii.

Desi poate fi privita ca un lider in cultivarea, intelegerea si grija pentru arta si fenomenul de vindecare, desi are la baza ideea ca orice persoana are capacitatea latenta de a-si proiecta conflictele interne intr-o forma vizuala ce ulterior permite verbalizarea lor, terapia prin arta nu se limiteaza doar la proiectii sau la potentialul vindecator al artei. Terapia prin arta adauga rolului vindecator al artei cunostinte despre dezvoltarea umana, tradiții spirituale, multiculturale și artistice, teoriile psihoterapiei si teorii psihologice.

Referindu-ne la cele doua directii evidentiate mai sus, Terapia prin arta le contine pe amandoua, fiind atat Art Therapy, la baza ei stand teoriile psihoterapiei si ale psihologiei cat si Art as Therapy (arta ca terapie ) caci foloseste potentialul vindecator al artei. Terapia prin arta este astfel o forma de psihoterapie ce combina teoriile si tehnicile traditionale ale psihoterapiei cu intelegerea aspectelor psihologice ale procesului creativ. Nu este o activitate de recreere sau o lectie de arta, desi sedintele de terapie pot fi foarte placute.

Astfel, terapeutii prin arta sunt profesionisti formati atat in arta cat si in psihoterapie. Au experienta clinica si cunostinte despre dezvoltarea umana, teorii psihologice, tradiții spirituale, multiculturale și artistice, precum și despre potențialul vindecator al artei. Terapeutii prin arta nu sunt psihologi ce folosesc arta in scop proiectiv si nici artisti ce folosesc folosesc potentialul vindecator al artei, ci specialisti ce au formare academica atat in arta cat si in psihologie urmata de master sau echivalentul sau in terapia prin arta ca forma de psihoterapie. Sunt specialisti formati profesional sub atenta supraveghere a altor terapeuti prin arta cu vechime in domeniu (profesori universitari, specialisti, supervizori ). Supervizarea lor este intotdeauna realizata doar de specialisti in domeniu, terapeuti prin arta cu experienta in lucrul cu populatii specifice.

Cladita pe scheletul psihologiei, terapia prin arta are diferite directii si orientari. Desi programele de formare din ultimii 20 de ani se bazeaza preponderent pe psihologia umanista exista terapeuti prin arta a caror orientare profesionala este preponderent psihanalitica, comportamentala sau cognitiva. Nici daca ne limitam la identitatea profesionala umanista lucrurile nu se simplica, caci exista o multitudine de abordari: gestalica, fenomenologica, narativa, existentialista, centrata pe persoana etc.

Modul de abordare, scopul si conduita oricarui fel de terapie prin arta sunt in mod normal determinate de teoria psihologica careia ii sunt asociate. Insa, indiferent de abordarea psihodinamica (gestaltica, fenomenologica, umanista, behaviorista, cognitiva etc. ) exista patru obiective comune in orice forma de terapie prin arta: catharsis, introspectie, comunicare si control.

Terapia prin arta, asemenea celorlalte forme de psihoterapie, lucreaza in general cu metafore, acestea avand un rol imens in psihoterapie. Metaforele isi prezinta mesajul indirect, deghizat in imagini, permitand subtilitati. Ascultatorul poate raspunde mesajului de suprafata sau mesajului ascuns, profund. Metafora inlesneste astfel incursiunea in profunzime, intr-un mod sigur clientului si ulterior gasirea solutiilor.

In terapia prin arta, procesul si lucrarea artistica permit accesarea multiplelor nivele de semnificatii, constiente sau inconstiente. Metaforele artistice ajuta clientii sa reformuleze experientele lor privind situatiile dintr-o noua perspectiva transpunandu-le concret in imagini vizuale. Intr-un sens larg, toate lucrarile de arta fac vizibile sau ascund descrieri ale celui care le-a creat, fiind deseori descrieri metaforice, caci imaginile aduc la lumina trairile artistului.

Continutul metaforic al lucrarii de arta permite lucrul cu nivele profunde de gandire si comunicare. Terapeutul foloseste in mod spontan metaforele pentru a descoperi, dezvalui si transmite adevaruri. Cand terapeutul raspunde imaginilor metaforice ale clientului cu propriile sale metafore, determina un proces de dezvoltare, de evolutie a imaginii. Astfel, o imagine da nastere alteia, iar rezultatul poate schimba modul clientului de intelegere. Acest proces determina schimbari interne ale felului in care clientul gandeste, simte sau se comporta, lucrarile oferindu-i clientului posibilitatea dezvoltarii de sine sau a vindecarii.

In terapia prin arta, lucrarea de arta este vazuta ca "al treilea" membru al relatiei terapeutice. Clientul, terapeutul si lucrarea sunt parteneri egali ai aceste relatii. Atat pacientul cat si terapeutul pot crea arta pentru a exprima ganduri si trairi ce pot fi sau sunt considerate inacceptabile sau greu de exprimat in cuvinte. Lucrarea de arta este despre noi, despre lumea nostra interioara si cea exterioara, arta fiind calea nostra de a ne conecta acestora. Astfel, terapia prin arta nu se adreseaza doar celor ce au anumite probleme sau afectiuni, ci este pentru noi toti, cei ce ignoram sau ne-am pierdut creativitatea, partea ludica, legatura cu trairile noastre.

"Lucrarile de arta poarta in ele leacul, energiile, spiritele creative si vitalitatea ce iti vor permite sa te porti liber. Fii deschis pentru ele si permite-le sa iti calmeze emotiile si sa-ti activeze pasiunile." (McNiff, 2004 )

Cabinet de Terapie prin arta - Psihoterapie - Annemari Herzlinger

Cabinet de Terapie prin arta - Psihoterapie - Annemari Herzlinger



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp