Ce este antrenamentul autogen Schultz

Inapoi Autor: Psih. Nina Jurca
Ce este antrenamentul autogen Schultz?

Antrenamentul autogen Schultz este o tehnică de relaxare psihoterapeutică verificată atât clinic cât şi experimental, ce se se caracterizează prin simplicitate şi economicitate în sensul ca se învaţă uşor şi durează relativ puţin.

Antrenamentul autogen este un exerciţiu generat din interiorul Eu-lui. Schultz defineşte antrenamentul autogen ca fiind un ”exerciţiu configurat sistematic şi dezvoltat de fiecare persoană pentru sine”. În esenţă, este o metodă de autodecontractare concentrativă (subiectul îşi creează prin concentrare o stare hipnoidă care va declanşa decontractarea muşchilor. ) .

Antrenamentul autogen apare ca metodă de relaxare prin exerciţii sistematice de concentrare asupra unor formule sugestive – formule inductoare ) . Senzaţia de greutate este consecinţa firească a relaxării musculare. Antrenamentul se face iniţial de cate 3 ori pe zi apoi o dată pe zi.

Condiţii de învăţare a antrenamentului autogen Schultz

Oamenii dispun de o capacitate înnăscută de a se relaxa fizic şi mental. Totuşi cea mai mare parte dintre ei o folosesc puţin sau incorect.

Schultz recomandă ca relaxarea să se realizeze într-o cameră lipsită de excitanţi senzoriali, cu luminozitate slabă şi confort termic, subiectul putând adopta una din următoarele trei poziţii:

-decubitus dorsal (culcat pe spate ) ;

-poziţia în fotoliu (capul sprijinit, membrele superioare aşezate confortabil pe braţele fotoliului, cu coapsele uşor îndepărtate şi gambele în unghi drept ) ;

-poziţia “birjarului ” (aşezat pe scaun, coloana uşor aplecată din talie şi braţele rezemate pe coapse ) .

În perioada de învăţare a tehnicii este indicată practicarea acesteia sub îndrumarea unui psiholog, psihoterapeut sau medic. Subiecţii sunt instruiţi să lucreze şi acasă, de două ori pe zi, câte 7-10 minute. După însuşirea temeinică a tehnicii, se poate prelungi durata relaxării individuale până la 15 minute. În absenţa terapeutului, este recomandabilă utilizarea unor casete audio cu textul înregistrat.

Antrenamentul autogen cuprinde următoarele exerciţii:

-trăirea senzaţiei de greutate în mâini şi picioare
-trăirea senzaţiei de căldură în mâini şi picioare
-controlul bătăilor inimii
-controlul respiraţiei
-experimentarea căldurii în zona abdomenului
-experimentarea senzaţiei de răcoare în zona frunţii.

Schultz consideră că aceste exerciţii se însuşesc într-un interval de şase până la zece săptămâni, subiectul reuşind să obţină, în urma practicării lor, un calm interior şi o stare hipnotică.

Beneficiile antrenamentului autogen Schultz

Schultz (1967 ) arată că antrenamentul autogen ajuta subiectul să obţină o serie de avantaje, cum ar fi : odihnă şi recuperare după efort, autorelaxare, autoreglarea funcţiilor autonome, profilaxia activă a tulburărilor neurovegetative, reducerea durerii şi anxietăţii, tratarea tulburărilor de somn de intensitate medie, întărirea eului prin formele sugestive speciale.

Efectele acestui tip de antrenament pot fi observate de cei care îl practică încă din primele zile (relaxare mai bună, reducerea anxietăţii, somn mai bun, capacitate de concentrare şi memorie mai bună ) .

Avantajele antrenamentului autogen sunt bine cunoscute în psihoterapia unor nevroze şi afecţiuni psihosomatice. El poate fi folosit cu succes ca adjuvant în tratamentul medicamentos al oricărei afecţiuni somatice, contribuind la reducerea durerii şi întărirea eului bolnavului. Însă antrenamentul autogen susţine, dar nu înlocuieşte tratamentul corespunzător bolii respective.

Metoda este utilizată în medicina preventivă pentru creşterea rezistenţei la frustrare şi la alţi factori stresanţi, cât şi în pregătirea psihologică a sportivilor de performanţă.

Pentru a vă însuşii această metodă participaţi fie la grupurile special formate pentru acest program fie prin şedinţe individuale în cadrul cabinetului de psihologie.
Cabinet de psihologie Nina Jurca

Cabinet de psihologie Nina Jurca

Creştem împreună!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp