Povestea transformarii
" Povestea spune că era odată o fată care, lovindu-se de greutățile vieții, a mers la tatăl ei sa se plângă că nimic nu-i ieșea așa cum își dorește. Obosise să lupte, fără a obține rezultatele pe care le aștepta. Nu știa cum să facă să meargă mai departe în viață, pentru că se simțea epuizată. Avea impresia că de câte ori rezolva o problemă, apărea alta. Tatăl ei a ascultat-o atent, și apoi a invitat-o să pregătească împreună micul dejun. Ajunși în bucătărie, el a luat trei oale, și le-a pus, cu apă, la fiert. Când au început să fiarbă, a pus într-una morcovi, într-una ouă și în cea de-a treia, cafea. Le-a lasat sa fiarba, fara sa spuna niciun cuvant. Doar ii suradea fetei lui. Ea astepta cu nerabdare, intrebandu-se ce voia sa faca tatal ei. Dupa 20 de minute, tatal a stins focul, a pus ouale intr-un castron, morcovii intr-o farfurie, si a turnat cafeaua intr-o ceasca. Apoi a intrebat-o: -Draga mea, ce vezi aici? -Oua, morcovi si cafea, a raspuns ea. Atunci a indemnat-o sa atinga morcovii. Ea ii atinse si observa ca erau moi. Apoi i-a cerut sa curete un ou de coaja, si ea observa, astfel, ca oul era foarte tare. Apoi i-a spus sa guste din cafea. Curioasa, ea sorbi din lichidul parfumat, apoi intreba: -Ce inseamna toate astea, tata? Atunci el i-a explicat ca toate cele trei elemente, avusesera de infruntat aceeasi adversitate: apa fiarta. Doar ca au reactionat complet diferit: morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat, ouale au devenit foarte tari, in schimb cafeaua, a schimbat cu aroma ei, apa. -Cu care dintre acestea trei crezi ca te asemeni tu? isi intreba el fata. -Cand adversitatea bate la usa ta, cum raspunzi? Esti ca un morcov, aparent tare, dar cand durerea te atinge, te inmoi si-ti pierzi puterea? Esti asemenea oului, care incepe cu o inima maleabila si un spirit fluid, dar dupa un eveniment nefericit devine dur si inflexibil? Pe dinafara ramai la fel, dar pe dinauntru ai inima grea? Sau esti ca un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta, elementul care ii cauzeaza durerea. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere, cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare."