Furie, tristete, teama. Cum ne ajuta aceste emotii?

Inapoi Autor: Alexandra Stancu

Emotiile pot avea uneori o energie debordanta, dar ele ne si ghideaza in alegerile pe care le facem in viata. Atunci cand simtim o emotie, o simtim cu tot corpul. Creierul nostru transmite semnale catre corp, iar noi ajungem sa ne schimbam postura corpului, expresiile fetei, bataile inimii, ritmul respiratiei si atentia. Emotiile au un rol important in interactiunile sociale si in crearea de noi conexiuni sociale. Constientizarea emotiilor pe care le traim ne poate ajuta sa luam decizii corecte, sa ne stabilim obiective si sa gasim motivatia interioara. Gestionarea emotiilor este o abilitate importanta pe care o invatam si o imbunatatim pe tot parcursul vietii.

 

Fiecare persoana se naste cu 4 emotii de baza:

TEAMA - resimtita in momentele in care suntem amenintati de un pericol. Reactiile in fata fricii sunt fie fuga, fie blocajul ("inghetarea" ).

FURIA - simtita atunci cand ne lovim de un obstacol care ne impiedica sa ne atingem obictivele. Reactiile in fata furiei sunt atacarea sau distrugerea obstacolului.

FERICIREA - momentele, gandurile, asteptarile pozitive ne fac sa ne simtim fericiti. Fericirea o simtim ca pe o stare de bine, senzatie de calm si satisfactie.

TRISTETEA - resimtita atunci cand suferim o pierdere (a unei persoane, a unui obiectiv, obiect etc. ). Felul in care reactionam atunci cand suntem tristi este fie prin "agatarea" de ceea ce am pierdut, fie prin acceptarea pierderii.

 

Nu exista sentimente negative!

Fiecare sentiment are rolul sau in a ne ghida in viata. Fiecare emotie reprezinta raspunsul adecvat pe care ar trebui sa il avem in anumite situatii si ne ajuta sa rezolvam problemele pe care le intampinam. De exemplu, sa ne bucuram si sa radem atunci cand un urs se apropie de noi, nu ar fi o reactie adecvata si nici nu ne-ar ajuta. Cu toate acestea, de multe ori se intampla sa nu simtim emotia "corecta" in anumite situatii. De exemplu, in loc sa ne intristeze o pierdere, unele persoane ar putea simti furie. Sau in loc sa se enerveze pe buna dreptate pentru o situatie nedreapta, alte persoane ar putea simti tristete, teama, sau chiar bucurie.

 

De ce uneori nu simtim emotia adecvata situatiei?

Cu siguranta toti am intalnit parinti care le spun copiilor sa se opreasca din plans, care se enerveaza, sau care le spun copiilor ca sunt "papa-lapte". Alteori copiii sunt certati pentru ca sunt prea fericiti si prea hiperactivi. Este adevarat ca prin intermediul parintilor copiii invata sa isi gestioneze corect emotiile in functie de fiecare situatie, insa interzicerea unui sentiment va invata copilul ca unele emotii nu sunt acceptabile. De obicei atunci cand parintii il cearta pe copil pentru ca isi exprima o anumita emotie (de ex. furia ), in acelasi timp va incuraja utilizarea unei alte emotii (de ex. teama sau bucurie in loc de furie ). In Analiza Tranzactionala aceste emotii care inlocuiesc emotiile autentice, se numesc emotii "racket". Astfel un copil caruia i-au fost interzise anumite emotii, pe masura ce va deveni adult va continua sa creada ca anumite emotii nu sunt acceptabile, iar astfel, inconstient, le va reprima si nu le va exprima intr-un mod autentic.

 

Cum invatam sa simtim sa ne exprimam emotiile autentice?

Reprimarea pe termen lung a emotiilor autentice poate deveni problematica in timp. De exemplu, putem observa ca nu reusim sa rezolvam eficient anumite probleme relationale, sau ne putem simti tot mai obositi si stresati in timp, din cauza ca la nivel inconstient foarte multa energie este depusa in suprimarea unor emotii autentice. In final, reprimarea constanta a unor emotii poate duce la depresie, episoade maniacale sau psihotice.

 

Iata cum putem rezolva aceasta problema: in primul rand e nevoie sa constientizam credintele pe care ni le-am format in legatura cu anumite sentimente. Aceste credinte pot fi identificate in vorbe precum "baietii nu au voie sa planga" sau "fetele sunt mai sensibile". Nu o exista o reteta generala, pentru ca fiecare persoana este diferita, insa o solutie ar putea fi redescoperirea emotiilor autentice si re-invatarea gestionarii lor in anumite situatii. E important sa testam realitatea, sa intram in contact cu emotiile si sa ni le exprimam, treptat, din ce in ce mai des.

 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il stim este ca toate emotiile sunt in regula, si e normal sa le simtim si sa le exprimam. Nu este nimic gresit ca uneori sa ne simtim tristi, furiosi sau sa ne fie teama. Oamenii nu ne vor indeparta doar pentru ca simtim si ne exprimam autentic anumite emotii!

Stancu Alexandra - Cabinet individual de psihologie

Stancu Alexandra - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp