Cum va fi prima sedinta la psiholog?

Inapoi Autor: Alexandra Stancu
Cu totii ne punem aceasta intrebare atunci cand ne decidem sa apelam la un psihoterapeut sau cand asteptam cu emotie prima intalnire cu el. De obicei cautam repede pe internet sau intrebam apropiatii cum va fi prima sedinta. Adevarul este ca cu cat stim la ce sa ne asteptam, cu atat vom avea mai putine emotii si vom fi pregatiti pentru prima sedinta.

Iata ce ar trebui sa stim inainte de prima sedinta cu psihoterapeutul.

1. O sedinta are o durata de 50-60 de minute. E indicat sa ajungem la timp pentru a profita la maxim de timpul pe care il avem la dispozitie. Uneori poate ajuta sa avem o lista cu principalele puncte pe care dorim sa le aducem in discutie, ca sa nu uitam ceva important.
2. E posibil sa ne simtim nelinistiti in primele intalniri. Insa nu va faceti griji pentru ca psihoterapeutul intelege starea aceasta si stie cum sa procedeze si sa ghideze conversatia.
3. Psihoterapeutul va sta fata in fata cu tine. Cu totii avem imaginea in care psihoterapeutul sta ganditor pe un scaun iar clientul e intins pe canapea. Insa majoritatea psihoterapeutilor nu folosesc aceasta metoda (decat daca aceasta ajuta in vreun fel clientul ) .
4. La inceput se vor discuta si aspecte logistice, precum taxa unei sedinte, cum sa facem o programare sau cum sa anulam o programare, si aspecte despre confidentialitate. Psihoterapeutul nu va discuta cu altcineva inafara supervizorului sau despre problema noastra si va pastra mereu anonimatul clientului sau.
5. In prima sedinta de obicei psihoterapeutul va adresa mai multe intrebari pentru a intelege motivul pentru care am decis sa mergem acum in psihoterapie si pentru a intelege problema. E important sa identificam o problema, chiar daca nu intelegem de ce o avem sau ce a cauzat-o. De exemplu, cineva se poate simti furios sau trist fara sa aiba un motiv clar pentru felul in care se simte. Daca nu suntem pregatiti sa povestim despre un anumit aspect fiindca e prea dureros, e OK sa ii spunem terapeutului ca inca nu suntem pregatiti sa discutam despre acel lucru.
6. Psihoterapeutul va adresa intrebari si despre anturaj si familie. E important sa avem suport din partea celor dragi pentru a ne rezolva o problema si e nevoie sa stim cine ne poate sustine in acest demers.
7. Dupa ce psihoterapeutul a inteles problema, vom incepe sa lucram la un "plan de tratament". Vom stabili obiectivele in acest tratament, vom discuta despre cum putem atinge aceste obiective, si despre cum vom sti ca am atins aceste obiective.
8. La sfarsitul sedintei psihoterapeutul poate oferi si cateva sugestii pentru o interventie imediata (pana la urmatoarea intalnire ) .

Cum ar trebui sa ne simtim dupa prima sedinta? Acum ar trebui sa avem o alta perspectiva asupra problemei noastre, deci ar trebui sa ne simtim mai optimisti ca o putem rezolva.

Surse:

http://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx#

Imagine: http://darlingmagazine.org/the-other-side-of-the-couch-what-really-happens-in-therapy/
Stancu Alexandra - Cabinet individual de psihologie

Stancu Alexandra - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp