Care sunt beneficiile terapiei de grup?
Terapia de grup, la fel ca și terapia individuală, are ca obiectiv schimbarea unor comportamente ale participaților. Această schimbare are loc treptat, iar procesul grupului va avea succes dacă incorporează câteva elemente, pe care I. Yalom le denumește „factori terapeutici":
• Speranța - inducerea și menținerea speranței că schimbarea poate avea loc. Speranța e important să provină atât din încrederea terapeutului în tehnicile pe care le utilizează, dar și din comunicarea dintre membrii grupului. Fiecare membru din grup a avut experiențe care au fost la un momentdat copleșitoare, dar din care și-a revenit cu succes. Aceste povești personale inspiră membrii grupului și le oferă speranță și încredere în propriile forțe.
• „Nu sunt singur" - Majoritatea persoanelor au gânduri neliniștitoare legate de experiența lor, precum gândul „sunt singurul care trece prin așa ceva". Cu toate că fiecare persoană este unică, există elemente comune în experiențele noastre, iar terapia de grup scoate în evidență acest lucru. Ascultarea problemelor similare îi face pe membrii grupului să simtă că nu sunt singuri, că e normal ca uneori să existe experiențe negative.
• Cunoștințe noi - În cadrul terapiei de grup, membrii grupului primesc informații noi, sub formă de sfaturi sau informații științifice din partea terapeutului și a grupului, care vor conduce la înțelegerea mai clară a problemei cu care fiecare persoană a venit în terapie. În plus, terapeutul e responsabil să creeze o atmosferă care invită participanții să pună întrebări despre problema lor sau să ceară sfaturi.
• Altruism - Membrii grupului câștigă nu doar din a primi ajutor din partea celorlalți, ci și din a-l oferi. Când trecem printr-o perioadă dificilă deseori ne gândim că nu am fi de nici un ajutor unei alte persoane, însă în procesul de grup oferirea de ajutor crește considerabil încrederea în sine
• Dezvoltarea abilităților sociale - Grupul este un cadru potrivit pentru analiza comportamentelor sociale. Oferirea de feedback constructiv din partea celorlalți cu privire la comportamentele neadaptative, exersarea abilităților și identificarea obiceiurilor fac parte din procesul de grup.
• Catharsis-ul - Descărcarea de gânduri negative și descărcarea emoțională are un rol important în schimbare. În cadrul grupului, momentele de descărcare emoționale vor conduce la coeziunea grupului, chiar dacă sunt exprimate verbal sau nonverbal. Descărcarea emoțională deschisă nu e neapărat să apară în fiecare grup, însă atunci când apare acesta este un semn că membrii grupului se simt confortabil și au încredere că se pot deschide în cadrul grupului.
• Coeziunea grupului - Coeziunea grupului reprezintă unul dintre cei mai importanți factori ce pot produce schimbarea în cadrul terapiei de grup. La fel ca în terapia individuală unde calitatea relației dintre psihoterapeut și client este cea care aduce un aport major în schimbare, și în cadrul grupului relația dintre membrii grupului bazată pe încredere și acceptare poate crește impactul terapiei.
• Grupul ca și microcosmos social - Într-un grup fără multe restricții structurale membrii grupului vor începe să se comporte așa cum fac în mod normal în propriile lor grupuri sociale. Astfel, fiecare membru își va aduce în cadrul grupului propriul comportament social, care va fi util grupului în procesul de consolidare și schimbare terapeutică.
• „Aici și acum" - În cadrul terapiei de grup sunt analizate și momentele de „aici și acum", reprezentate de interacțiunea dintre membrii. Aceste momente conduc la autoreflecție și la identificarea patternurilor comportamentale ale fiecărui membru.