Cum gestionăm emoţiile negative de sărbători?

Inapoi Autor: Mădălina Baroga, voluntar Asociaţia Minte Forte, Cluj-Napoca
Odată cu scăderea temperaturii şi a duratei în care lumina solară ajunge la noi, majoritatea oamenilor sunt predispuşi la stări de indispoziţie care pot duce la depresie. Aceste stări sunt caracterizate prin scăderea energiei şi a abilităţii de concentrare, pierderea interesului pentru îndeplinirea activităţilor zilnice, a speranţei, creşterea apetitului şi luarea în greutate, dorinţa de a dormi mai mult, izolare, nefericire şi irascibilitate. Toate aceste simptome definesc de fapt astenia de toamnă, care se poate prelungi pe tot parcursul iernii, accentuându-se în perioada sarbătorilor şi scăzând treptat o dată cu instalarea anotimpurilor calde.

Pentru că am pomenit despre sărbătorile de iarnă, vom vorbi în cele ce urmează despre emoţiile negative care pot apărea în această perioadă şi care ar fi câteva metode de gestionare a lor.


Emoţii negative ce pot apărea în perioada sărbătorilor de iarnă

Deşi imaginea ideală pe care o putem avea despre sărbătorile de iarnă este una luminoasă, dominată de râsete şi multe cadouri, trebuie să conştientizăm că este un lucru firesc ca în această perioadă să experimentăm stări precum:

- lipsă de energie
- tensiune şi presiune crescute
- tristeţe şi deprimare nemotivate
- dorinţa să ne retragem într-un loc solitar
- absenţa voioşiei asociată generic apropierii sărbătorilor.

Aceste stări sunt explicabile prin raţiuni de ordin individual, dar care afectează în general foarte multe persoane. Stresul accentuat datorat sarcinilor care ne copleşesc înainte de sărbători ne epuizează fizic şi psihic, lăsându-ne puţine resurse pentru a ne bucura de rezultatele pregătirilor.

Perioada festivă pretinde multe cumpărături, pregătirea casei şi organizarea unor reuniuni de familie, prieteni. Aceste lucruri ne suprasolicită de cele mai multe ori şi ne pot provoca stări de anxietate şi agitaţie negativă. Ne dorim ca totul să iasă perfect, toată lumea să fie fericită în jurul unui brad frumos împodobit, a unei mese bogate. Este un lucru normal pe care să-l urmărim, însă ceea ce uităm cei mai mulţi dintre noi este că în grupul "toată lumea" trebuie să ne includem şi pe noi înşine.


Metode de gestionare

Important pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât mai ales psihică, este să reuşim în această perioadă să gestionăm foarte bine emoţiile şi stările care ne stăpânesc. Câteva sfaturi în acest sens ar fi:
1. Să păstrăm aşteptările de la propria persoană în limitele posibilului.
2. Să încercăm să ne stabilim scopuri realiste.
3. Să ne planificăm din timp activităţile şi bugetul alocat cumpărăturilor, prioritizând cele mai importante activităţi.
4. Să încercăm o împărţire a sarcinilor de organizare între membri familiei. Dacă sărbătorile înseamnă timp petrecut împreună cu cei dragi, atunci şi pregătirea lor se poate face împreună. Astfel, stresul şi tensiunea vor fi diminuate prin distribuirea sarcinilor, iar responsabilitatea de a participa efectiv la organizare va spori bucuria celor implicaţi.
5. Să acceptăm că viaţa aduce schimbări constant, iar modul în care petrecem sărbătorile poate fi diferit de la an la an.
6. Să ne facem puţin timp şi pentru noi înşine, să reflectăm asupra realizărilor şi a dorinţelor noastre. Să privim şi să analizăm obiectiv reuşitele, dar şi eşecurile din ultimul an.
7. Să acceptăm că sentimentele de tristeţe sau frustrare sunt parte din viaţa noastră şi că nu este cel mai bine dacă le ascundem în această perioadă. Ele pot fi discutate cu cei apropiaţi, pe a căror susţinere ne putem baza.


Apelul la specialist

Atunci când ne simţim copleşiţi de stări de anxietate, frustrare, nervozitate, stres şi mai ales dacă ne este greu să gestionăm aceste stări, nu trebuie să ne fie teamă sau ruşine să apelăm la un specialist psiholog sau psihiatru. (Explicaţii despre diferenţa dintre cei doi se găsesc aici: http://minteforte.ro/ajutor/psiholog-vs-psihiatru/ ) . Prin psihoterapie şi consiliere psihologică vom descoperi în interiorul nostru puterea şi modul de a gestiona emoţiile negative. Chiar dacă este o perioadă cu multe cheltuieli de făcut, nu trebuie să neglijăm îngrijirea propriei persoane din punctul de vedere al sănătăţii mintale.

Prin proiectul Centrul Minţii, Asociaţia Minte Forte facilitează accesul la consiliere şi psihoterapie persoanelor care se află în risc sau se confruntă cu probleme ce ţin de sănătatea mintală, dar şi persoanelor care doresc să înveţe cum să gestioneze mai bine problemele cu care oricine se confruntă zilnic sau care doresc să-şi ajute apropiaţii în acest sens. Psihologii Centrului Minţii sunt dornici să îşi ofere ajutorul, inclusiv pentru gestionarea emoţiilor negative în timpul sărbătorilor de iarnă. Mai multe detalii pot fi găsite la adresa http://minteforte.ro/activitate/centrul-mintii/.
Servicii de consiliere psihologica in cadrul Centrul Mintii, Asociatia Minte Forte

Servicii de consiliere psihologica in cadrul Centrul Mintii, Asociatia Minte Forte



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp