Și eu merg la psihoterapie! Beneficiile terapiei prin prisma experienței proprii
"Raluca, tu ești psiholog, de ce mai faci terapie personală?" Primesc uneori această întrebare și mă bucur că oamenii sunt curioși să știe astfel de informații.
Și eu, la fel ca și tine, am avut anumite experiențe de viață care și-au pus amprenta asupra modului cum văd lumea și cum mă raportez la ea.
Și eu, ca și tine, trăiesc, în prezent, diverse situații plăcute sau mai puțin plăcute. În anumite situații, (în cele mai multe ) mă descurc să le trăiesc, să le simt, să le las să treacă. Dar sunt și altele, noi sau mai provocatoare, în care am nevoie de ajutor, susținere, ghidare.
Merg și eu la psihoterapeut pentru că am înțeles următoarele:
- pot să însoțesc eficient oamenii până acolo unde am ajuns eu. Pot să acumulez cunoștințe la nivel teoretic (din cărți, cursuri, webinarii ) iar în terapia personală le trec și prin nivelul practic. Următorul exemplu arată mai bine diferența: e ca și cum am pleca împreună într-o călătorie și vrei să-ți fiu ghid. Putem să mergem într-o zonă pe unde eu am mai fost înainte, într-o zonă despre care doar am citit sau într-o zonă despre care e prima dată când aud. Rezultatele or să difere de la o situație la alta.
- că ceea ce trăiesc eu în momentul prezent influențează capacitatea mea de a fi prezent cu celălalt. Dacă trec prin momente dificile o să am nevoie să ocup mai mult din spațiul pe care, în mod normal, ar fi destinat celorlalți. Un exemplu ajutător ar fi imaginea unei camere. Cu cât părțile vietii mele sunt mai în echilibru cu atât camera în care tu vii o să fie mai ordonată, curată, cu un număr suficient de obiecte. Acesta este spațiul meu interior unde te primesc de fiecare dată. Acesta este spațiul de care este nevoie să mă ocup pentru ca tu să te simți în siguranță.
- că ceea ce am trăit eu până acum și a rămas neprocesat și intergrat într-un mod sănătos poate să interfereze cu experiențele oamenilor pe care-i însoțesc. În termeni psihologici aceasta se numește contratransfer. Dacă ceva a rămas neprocesat înseamnă că ceea ce am trăit se află la nivel inconștient și nu prea am control asupra modului în care se va manifesta. Cu cât sunt mai conștientă de experiențele mele cu atât pot să identific și să le delimitez de experiențele tale care pot să semene într-o oarecare măsură dar niciodată nu vor fi la fel. Astfel, tu o să te simți văzut și auzit.
Beneficiile terapiei pot fi privite și de tine în acest mod atunci când te raportezi la ceilalți oameni din jurul tău, mai ales la locul de muncă, în familie sau cu prietenii apropiați.
Pentru că toți ne dorim să avem o viață mulțumitoare iar relațiile cu cei din jur contribuie într-o mare măsură la asta.
Tu cui ceri ajutorul atunci când situațiile din viața ta sunt altfel decât îți dorești?