Imaginea corporala - Oglinda, Oglinjoara....

Inapoi Autor: Psih Elena Pana

Imaginea corporala

Imaginea corporala se refera la „perceptia, gandurile si sentimentele unei persoane fata de propriul corp” (J. Kevin Thompson, 2006 ) .


Expresia “imagine corporala” a fost prima data folosita de neurologul austriac Paul Schilder, in cartea sa “Imaginea si aspectul corpului uman”, din 1935.


Frumusetea corpului uman a fost valorizata si evidentiata din cele mai vechi timpuri. Standardele de apreciere a frumusetii au variat insa, fiecare epoca avand propriile standarde. Existenta acestor standarde, mai ales in anii din urma, exercita o presiune psihologica asupra femeilor, in mod special, care isi doresc sa arate conform modelelor promovate in mass-media.
Aceasta promovare este adesea interpretata ca fiind echivalentul succesului, fapt ce determina multe persoane sa isi doreasca sa fie cat mai slabe.
Conform biologului britanic, Dr. Aric Sigman, unele femei, in momentul in care vad alte femei subponderale, au ca reactie imediata o modificare chimica la nivelul creierului care scade stima de sine si poate creste autodevalorizarea. Acest proces este accentuat de presupozitiile legate de ceea ce credem ca gandesc altii despre corpul nostru. Desi se spune ca „oglinda nu minte”, imaginea mentala pe care ne-o formam despre corpul nostru este, de multe ori, diferita de infatisarea reala. Acest lucru se explica prin existenta unui „filtru personal” (credinte si valori personale ), aceiasi realitate fiind perceputa diferit de persoane diferite.
Datorita acestor distorsiuni se poate contura o imagine corporala negativa, care creeaza un sentiment de nemultumire fata de propriul corp. Gandurile negative legate de greutate si infatisare pot fi trecatoare sau se pot transforma intr-o preocupare continua. Pe acest fond se pot instala tulburari severe ale comportamentului alimentar, precum anorexia sau bulimia.


Anorexia se caracterizeaza prin teama de a pierde controlul asupra greutatii sau de a deveni „gras/grasa”, fapt ce conduce la reducerea aportului alimentar si pierderea severa in greutate. Acesta este un exemplu foarte relevant pentru distorsiunile referitoare la imaginea corporala, in care o persoana crede ca este „grasa” desi toate evidentele (inclusiv medicale ) arata ca este subponderala.

Bulimia este o tulburare de alimentatie in care este prezent comportamentul de tip „binge” (consumarea unei cantitati foarte mari de mancare ) urmat de comportamente „compensatorii” precum utilizarea excesiva a laxativelor, exercitii fizice excesive, varsaturi auto-provocate, perioade de post alimentar.


O imagine corporala pozitiva reprezinta acceptarea si multumirea referitoare la propriul aspect fizic. De asemenea inseamna echilibru psihic, respect pentru corp si preocupare pentru a-l mentine sanatos.

Test de auto-evaluare a imaginii corporale:

* Exista aspecte care te deranjeaza foarte tare in infatisarea ta?
* Te gandesti mai mult la ceea ce nu iti place decat la ceea ce iti place?
* Iti petreci mult timp ingrijorandu-te de ceea ce ar putea gandi ceilalti despre aspectul tau fizic?
* Aspectul tau fizic este cu adevarat important in determinarea valorii tale personale?
* Aceleasi ganduri negative legate de infatisarea ta iti tot vin in minte ca un disc stricat?
* Eviti anumite situatii sau activitati din cauza aspectului fizic?
* Consumi mult timp, efort si bani pentru a incerca sa „repari” felul in care arati sau pentru a atinge perfectiunea fizica?
* Te bazezi adesea pe imbracaminte sau cosmetice pentru a ascunde diverse „defecte” ale infatisarii tale?
* Cauti deseori informatii despre ultimile diete, exercitii de modelare a aspectului fizic, hainele potrivite sau cele mai atractive coafuri sau cosmetice?
* Sentimentele legate de aspectul fizic te impiedica sa te accepti sau sa te bucuri de viata de zi cu zi?
* Ai dificultati in a-ti accepta corpul in care traiesti? Ai vrea mai degraba sa traiesti in alta parte?

Raspunsurile afirmative la aceste intrebari indica faptul ca imaginea corporala iti creeaza dificultati.

O imagine corporala negativa aduce cu sine alte probleme precum:

- stima de sine scazuta
- sentimente de inadecvare, devalorizare personala
- sentiment de lipsa de feminitate/masculinitate
- anxietate interpersonala
- disfunctii sexuale
- tulburari de comportament alimentar

De aceea este importanta adresarea catre un specialist, care sa analizeze cauzele dificultatilor legate de imaginea corporala si sa faca recomandari pentru depasirea acestora.


Bibliografie:

Understanding the Causes of a Negative Body Image – Barbara Moe, The Rosen Publishing Group, Inc., 1999
Negative body image – Edward Willett, The Rosen Publishing Group Inc., 2007, first edition
Eating Disorders, a reference sourcebook - Raymond Lemberg, The Oryx Press, 1999
Body Image: Understanding Body Dissatisfaction in Men, Women, and Children - Sarah Grogan, Psychology Press, 2008

PsyClinic

PsyClinic

Credem in oameni!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp