Doliul - cum facem fata si cum ii ajutam pe cei ce sufera?
Inapoi Autor: PsyClinic
Mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi se confrunta cu suferinta pierderii unei persoane iubite. Iata un scurt ghid de ajutor pentru persoanele care traverseaza o perioada de doliu.
Oamenii traiesc experiente si emotii diferite in momentul in care pierd o persoana apropiata – unii sunt in stare de soc si nu pot accepta disparitia celui drag, altii se simt furiosi, altii speriati, iar altii se pot simti vinovati. Acest ghid isi propune sa te ajute sa intelegi anumite emotii, care pot aparea pe perioada doliului sau a pierderii unei persoane dragi, sa-ti ofere cateva sugestii practice, care te pot ajuta sa treci peste aceasta perioada dificila si sa-ti ofere cateva detalii de baza despre ceea ce trebuie facut, atunci cand te confrunti cu moartea cuiva apropiat.
Sa intelegem suferinta
Cum se simt oamenii atunci cand experimenteaza doliul?
Toti ne confruntam la un moment dat in viata cu o pierdere majora. Aceasta poate fi reprezentata de moartea unei persoane dragi sau de alte circumstante, cum ar fi pierderea sanatatii sau a casei.
Atunci cand o persoana iubita pleaca de langa noi, poate fi dificil sa cunoastem ce este “normalitatea”, sau cum ar trebui, noi si familiile noastre, sa raspundem in fata unei astfel de pierderi.
Intrucat fiecare dintre noi traieste doliul diferit, poti crede ca esti singura persoana care se simte intr-un anumit fel. In vreme ce raspunsul fiecaruia la o pierdere este o experienta individuala, exista cateva experiente comune, pe care multi oameni le vor trai.
Cum se simt persoanele in primele ore si zile dupa moartea unei rude apropiate sau a unui prieten apropiat?
Dupa moartea unei persoane dragi, oamenii spun ca se simt socati. Se pot simti amortiti, panicati, plang foarte mult sau pot fi incapabili sa planga. Unele persoane nu pot dormi, altele pot avea palpitatii. Unele persoane rezolva cu calm sarcinile practice legate de moarte si isi fac griji ca pot parea nepasatori. Acesta este doar unul dintre semnele socului si este foarte probabil sa simta impactul mortii mai tarziu. Unele persoane sunt incapabile sa faca fata acestui moment si au nevoie de mult sprijin practic si emotional de la persoanele din jurul lor.
Ce tip de sentimente au persoanele dupa saptamani si luni de doliu?
Dupa moartea cuiva drag, unele persoane simt o agitatie pentru o perioada lunga de timp. Oamenii pot deveni foarte activi si pot face lucruri precum curatenia intregii case. Uneori aceasta agitatie se poate transforma in panica si pot aparea simptome ale anxietatii precum: palpitatii, gura uscata, ameteala, furnicaturi, taierea respiratiei. Oamenii pot crede ca “o iau razna”, deoarece au aceste simptome ciudate.
Adesea oamenii povestesc ca au vazut, auzit sau simtit persoanele decedate aproape de ei sau la distanta. Dupa o moarte, aceste experiente sunt obisnuite. Aceste sentimente pot alterna cu depresie, oboseala, plans si o stare de dispozitie proasta.
Unii oameni se intreaba “ ce sens mai are sa traiesc?”. Se pot simti vinovati si pot revedea circumstantele mortii si relatia lor cu persoana care a murit. Se pot intreba ce ar fi putut face sa schimbe situatia. Merita amintit insa faptul ca multi oameni simt o usurare atunci cand isi gasesc sfarsitul, dupa o suferinta lunga si dureroasa.
Adesea dupa pierderea cuiva drag, oamenii se simt furiosi. Ei se pot gandi “de ce m-a parasit?”. Furia persoanei aflate in doliu poate fi indreptata catre membrii familiei sau catre persoanele care au tinut la cel decedat. Ei pot gandi si spune: ”de ce nu ai facut mai mult?”
Reactia altor persoane poate fi dificila pentru persoana aflata in doliu. Uneori persoanele pot fi lipsite de tact cand spun sau fac un anumit lucru. Ocazional oamenii ii vor evita pe cei aflati in doliu. Aceasta reactie este obisnuita deoarece oamenii nu stiu ce sa faca sau sa spuna in aceasta imprejurare.
Cand incep oamenii sa isi revina dupa doliu?
Recuperarea dupa moartea cuiva este un proces gradual. Cu timpul oamenii sunt capabili sa-si continue viata si sa se gandeasca mai putin la persoana pe care au pierdut-o. Multi oameni simt acest lucru dupa un an sau doi de la moartea unei persoane apropiate. Poate fi dificil sa accepte moartea unei persoane dragi, dar in ciuda acestui lucru isi continua viata. Este important sa nu te simti vinovat daca incepi sa iti construiesti propria viata dupa moartea unei persoane dragi. Este normal sa incepi sa iti revii si sa incepi sa iti reconstruiesti viata. Asta nu inseamna ca nu esti loial memoriei persoanei care a murit.
Medicamentele pot fi de ajutor?
In prima faza medicul iti poate prescrie tranchilizante pentru a te ajuta sa fii mai calm. Acestea sunt benefice doar pe termen scurt. Unele persoane afirma faptul ca pe parcursul tratamentului, efectul de amorteala al tranchilizantelor nu le permite sa experimenteze durerea. Antidepresivele pot fi de ajutor in momentul in care se instaleaza o depresie severa si de lunga durata.
Cum poate actiona o persoana aflata in doliu pentru a se ajuta pe sine?
Doliul este intotdeauna o perioada dificila, dar exista lucruri pe care o persoana le poate face pentru a trece peste acest moment.
* Pregateste-te pentru moartea persoanei dragi, daca aceasta se afla intr-o situatie critica; este important atat din punct de vedere emotional, cat si practic sa vorbesti despre acest subiect. Daca te pregatesti de moartea partenerului discuta despre lucrurile pe care obisnuia sa le faca, sorteaza finantele. Spune toate lucrurile pe care ai vrea sa le spui.
* Gandeste-te cu grija daca vrei sa vezi corpul persoanei decedate; unele persoane pot simti ca acest lucru este prea dureros, dar mai tarziu pot regreta. Urmeaza-ti propriile sentimente. Nu exista lucruri bune sau rele care trebuiesc facute.
* Trebuie avute in vedere serviciile funerare; incearca sa fii insotit de cineva cand te ocupi de acest aspect; nu te gandi la o inmormantare prea scumpa comparativ cu bugetul tau, ci gandeste-te la ceea ce vrei cu adevarat.
* Nu face schimbari majore in viata ta, cum ar fi vanzarea casei, schimbarea zonei in care locuiesti sau a jobului, pana cand nu ai avut timp sa te impaci cu decesul celui drag. Este un moment in care oamenii pot face schimbari pe care le pot regreta mai tarziu.
* Asigura-te ca te ingrijesti de sanatatea ta; este o perioada in care poti deveni predispus la imbolnavire; mananca bine, odihneste-te corespunzator, ai mai multa grija de tine. Poti lua suplimente de vitamine daca nu ai pofta de mancare.
* Discuta cu cei din jur despre cum te simti; nu te inchide in tine. Mergi la doctorul tau daca simti ca nu ai pe nimeni cu care poti vorbi.
* Daca sanatatea ta nu este buna, consulta doctorul.
* Pastreaza contactele si relatiile, accepta invitatii, invita oameni in vizita, pastreaza legatura cu familia si prietenii. Informeaza-te despre evenimente locale/ cluburi/ cursuri. Daca lucrezi, nu renunta la serviciu.
* Cere ajutor daca simti ca nu poti face fata momentului; discuta cu familia, prietenii sau cu medicul tau.
* Nu te angaja in acorduri financiare fara un sfat adecvat; discuta cu un prieten, un membru al familiei, sau un specialist (avocat, contabil, etc )
* Nu consuma alcool pentru a trece peste acest moment dificil.
* Planifica ce vei face cu ocazia aniversarilor, a Craciunului, etc ; te va ajuta daca planifici din timp cum vei dori sa traiesti aceste momente emotionale din viata ta, in lipsa celui drag.
* Daca simti ca te-ai impotmolit sau ca nu faci deloc fata durerii, atunci contacteaza-ti medicul.
Ce pot face familia si prietenii pentru a ajuta o persoana aflata in doliu?
- Petrece timp cu persoana aflata in doliu daca ea isi doreste acest lucru.
- Discuta si asculta persoana care tine doliu; nu te teme ca vei spune ceva gresit- este o situatie, in care multi dintre noi se simt jenati. Ajuta daca recunosti ca nu stii ce sa spui in acest moment greu.
- Nu fi surprins daca persoana in doliu discuta iar si iar despre acest subiect; este ceva obisnuit.
- Incurajeaza persoana care se afla in doliu sa-si exprime sentimentele si spune-i ca aceste sentimente sunt firesti.
- Nu lua furia si iritabilitatea ca pe un lucru personal, sunt parte ale efectului doliului.
- A vorbi despre persoana decedata poate fi de ajutor pentru persoana care tine doliu.
- Acorda-i ajutor practic persoanei aflate in doliu, daca ea il cere sau il accepta: a avea grija de copii, a ajuta la cumparaturi poate fi folositor, mai ales in primele zile dupa deces.
- Nu astepta prea mult de la persoana aflata in doliu, chiar daca initial pare ca face fata suferintei.
- Implica persoana in evenimente sociale si incurajeaz-o sa-si creeze legaturi, contacte sociale si interese noi.
- Incearca sa descurajezi persoana aflata in doliu sa ia decizii majore, cum ar fi schimbarea locuintei imediat dupa deces.
- Daca prietenul/ruda par ca nu fac deloc fata pierderii, incurajeaza-i sa caute ajutor specializat
Oamenii traiesc experiente si emotii diferite in momentul in care pierd o persoana apropiata – unii sunt in stare de soc si nu pot accepta disparitia celui drag, altii se simt furiosi, altii speriati, iar altii se pot simti vinovati. Acest ghid isi propune sa te ajute sa intelegi anumite emotii, care pot aparea pe perioada doliului sau a pierderii unei persoane dragi, sa-ti ofere cateva sugestii practice, care te pot ajuta sa treci peste aceasta perioada dificila si sa-ti ofere cateva detalii de baza despre ceea ce trebuie facut, atunci cand te confrunti cu moartea cuiva apropiat.
Sa intelegem suferinta
Cum se simt oamenii atunci cand experimenteaza doliul?
Toti ne confruntam la un moment dat in viata cu o pierdere majora. Aceasta poate fi reprezentata de moartea unei persoane dragi sau de alte circumstante, cum ar fi pierderea sanatatii sau a casei.
Atunci cand o persoana iubita pleaca de langa noi, poate fi dificil sa cunoastem ce este “normalitatea”, sau cum ar trebui, noi si familiile noastre, sa raspundem in fata unei astfel de pierderi.
Intrucat fiecare dintre noi traieste doliul diferit, poti crede ca esti singura persoana care se simte intr-un anumit fel. In vreme ce raspunsul fiecaruia la o pierdere este o experienta individuala, exista cateva experiente comune, pe care multi oameni le vor trai.
Cum se simt persoanele in primele ore si zile dupa moartea unei rude apropiate sau a unui prieten apropiat?
Dupa moartea unei persoane dragi, oamenii spun ca se simt socati. Se pot simti amortiti, panicati, plang foarte mult sau pot fi incapabili sa planga. Unele persoane nu pot dormi, altele pot avea palpitatii. Unele persoane rezolva cu calm sarcinile practice legate de moarte si isi fac griji ca pot parea nepasatori. Acesta este doar unul dintre semnele socului si este foarte probabil sa simta impactul mortii mai tarziu. Unele persoane sunt incapabile sa faca fata acestui moment si au nevoie de mult sprijin practic si emotional de la persoanele din jurul lor.
Ce tip de sentimente au persoanele dupa saptamani si luni de doliu?
Dupa moartea cuiva drag, unele persoane simt o agitatie pentru o perioada lunga de timp. Oamenii pot deveni foarte activi si pot face lucruri precum curatenia intregii case. Uneori aceasta agitatie se poate transforma in panica si pot aparea simptome ale anxietatii precum: palpitatii, gura uscata, ameteala, furnicaturi, taierea respiratiei. Oamenii pot crede ca “o iau razna”, deoarece au aceste simptome ciudate.
Adesea oamenii povestesc ca au vazut, auzit sau simtit persoanele decedate aproape de ei sau la distanta. Dupa o moarte, aceste experiente sunt obisnuite. Aceste sentimente pot alterna cu depresie, oboseala, plans si o stare de dispozitie proasta.
Unii oameni se intreaba “ ce sens mai are sa traiesc?”. Se pot simti vinovati si pot revedea circumstantele mortii si relatia lor cu persoana care a murit. Se pot intreba ce ar fi putut face sa schimbe situatia. Merita amintit insa faptul ca multi oameni simt o usurare atunci cand isi gasesc sfarsitul, dupa o suferinta lunga si dureroasa.
Adesea dupa pierderea cuiva drag, oamenii se simt furiosi. Ei se pot gandi “de ce m-a parasit?”. Furia persoanei aflate in doliu poate fi indreptata catre membrii familiei sau catre persoanele care au tinut la cel decedat. Ei pot gandi si spune: ”de ce nu ai facut mai mult?”
Reactia altor persoane poate fi dificila pentru persoana aflata in doliu. Uneori persoanele pot fi lipsite de tact cand spun sau fac un anumit lucru. Ocazional oamenii ii vor evita pe cei aflati in doliu. Aceasta reactie este obisnuita deoarece oamenii nu stiu ce sa faca sau sa spuna in aceasta imprejurare.
Cand incep oamenii sa isi revina dupa doliu?
Recuperarea dupa moartea cuiva este un proces gradual. Cu timpul oamenii sunt capabili sa-si continue viata si sa se gandeasca mai putin la persoana pe care au pierdut-o. Multi oameni simt acest lucru dupa un an sau doi de la moartea unei persoane apropiate. Poate fi dificil sa accepte moartea unei persoane dragi, dar in ciuda acestui lucru isi continua viata. Este important sa nu te simti vinovat daca incepi sa iti construiesti propria viata dupa moartea unei persoane dragi. Este normal sa incepi sa iti revii si sa incepi sa iti reconstruiesti viata. Asta nu inseamna ca nu esti loial memoriei persoanei care a murit.
Medicamentele pot fi de ajutor?
In prima faza medicul iti poate prescrie tranchilizante pentru a te ajuta sa fii mai calm. Acestea sunt benefice doar pe termen scurt. Unele persoane afirma faptul ca pe parcursul tratamentului, efectul de amorteala al tranchilizantelor nu le permite sa experimenteze durerea. Antidepresivele pot fi de ajutor in momentul in care se instaleaza o depresie severa si de lunga durata.
Cum poate actiona o persoana aflata in doliu pentru a se ajuta pe sine?
Doliul este intotdeauna o perioada dificila, dar exista lucruri pe care o persoana le poate face pentru a trece peste acest moment.
* Pregateste-te pentru moartea persoanei dragi, daca aceasta se afla intr-o situatie critica; este important atat din punct de vedere emotional, cat si practic sa vorbesti despre acest subiect. Daca te pregatesti de moartea partenerului discuta despre lucrurile pe care obisnuia sa le faca, sorteaza finantele. Spune toate lucrurile pe care ai vrea sa le spui.
* Gandeste-te cu grija daca vrei sa vezi corpul persoanei decedate; unele persoane pot simti ca acest lucru este prea dureros, dar mai tarziu pot regreta. Urmeaza-ti propriile sentimente. Nu exista lucruri bune sau rele care trebuiesc facute.
* Trebuie avute in vedere serviciile funerare; incearca sa fii insotit de cineva cand te ocupi de acest aspect; nu te gandi la o inmormantare prea scumpa comparativ cu bugetul tau, ci gandeste-te la ceea ce vrei cu adevarat.
* Nu face schimbari majore in viata ta, cum ar fi vanzarea casei, schimbarea zonei in care locuiesti sau a jobului, pana cand nu ai avut timp sa te impaci cu decesul celui drag. Este un moment in care oamenii pot face schimbari pe care le pot regreta mai tarziu.
* Asigura-te ca te ingrijesti de sanatatea ta; este o perioada in care poti deveni predispus la imbolnavire; mananca bine, odihneste-te corespunzator, ai mai multa grija de tine. Poti lua suplimente de vitamine daca nu ai pofta de mancare.
* Discuta cu cei din jur despre cum te simti; nu te inchide in tine. Mergi la doctorul tau daca simti ca nu ai pe nimeni cu care poti vorbi.
* Daca sanatatea ta nu este buna, consulta doctorul.
* Pastreaza contactele si relatiile, accepta invitatii, invita oameni in vizita, pastreaza legatura cu familia si prietenii. Informeaza-te despre evenimente locale/ cluburi/ cursuri. Daca lucrezi, nu renunta la serviciu.
* Cere ajutor daca simti ca nu poti face fata momentului; discuta cu familia, prietenii sau cu medicul tau.
* Nu te angaja in acorduri financiare fara un sfat adecvat; discuta cu un prieten, un membru al familiei, sau un specialist (avocat, contabil, etc )
* Nu consuma alcool pentru a trece peste acest moment dificil.
* Planifica ce vei face cu ocazia aniversarilor, a Craciunului, etc ; te va ajuta daca planifici din timp cum vei dori sa traiesti aceste momente emotionale din viata ta, in lipsa celui drag.
* Daca simti ca te-ai impotmolit sau ca nu faci deloc fata durerii, atunci contacteaza-ti medicul.
Ce pot face familia si prietenii pentru a ajuta o persoana aflata in doliu?
- Petrece timp cu persoana aflata in doliu daca ea isi doreste acest lucru.
- Discuta si asculta persoana care tine doliu; nu te teme ca vei spune ceva gresit- este o situatie, in care multi dintre noi se simt jenati. Ajuta daca recunosti ca nu stii ce sa spui in acest moment greu.
- Nu fi surprins daca persoana in doliu discuta iar si iar despre acest subiect; este ceva obisnuit.
- Incurajeaza persoana care se afla in doliu sa-si exprime sentimentele si spune-i ca aceste sentimente sunt firesti.
- Nu lua furia si iritabilitatea ca pe un lucru personal, sunt parte ale efectului doliului.
- A vorbi despre persoana decedata poate fi de ajutor pentru persoana care tine doliu.
- Acorda-i ajutor practic persoanei aflate in doliu, daca ea il cere sau il accepta: a avea grija de copii, a ajuta la cumparaturi poate fi folositor, mai ales in primele zile dupa deces.
- Nu astepta prea mult de la persoana aflata in doliu, chiar daca initial pare ca face fata suferintei.
- Implica persoana in evenimente sociale si incurajeaz-o sa-si creeze legaturi, contacte sociale si interese noi.
- Incearca sa descurajezi persoana aflata in doliu sa ia decizii majore, cum ar fi schimbarea locuintei imediat dupa deces.
- Daca prietenul/ruda par ca nu fac deloc fata pierderii, incurajeaza-i sa caute ajutor specializat
PsyClinic
Credem in oameni!Recomandă acest cabinet