Alimentatia si buna dispozitie

Inapoi Autor: PsyClinic
Cu totii avem zile bune si zile rele; avem cu totii alimente care ne plac mai mult si alimente care ne plac mai putin. Exista insa o legatura intre ceea ce mancam si dispozitie? Oare este posibil sa creezi un regim pentru o buna dispozitie?

Inca din timpul celui de-al doilea razboi modial s-a constatat, in urma experimentului Minnesota (“Minnesota Starvation Experiment” ), realizat de Dr. Ancel Keys, ca o alimentatie dezechilibrata insotita de o scadere drastica in greutate are un urias impact asupra psihicului: stari de iritabilitate, depresie, ganduri de suicid, interes sexual redus, izolare sociala, dificultati de concentrare si memorare, preocupari intense legate de mancare, etc.

Cei mai multi dintre noi nu ajung insa la un asemenea nivel de infometare incat sa resimta astfel de efecte; totusi, cati dintre noi au 5 mese zilnice, la intervale regulate? Cati dintre noi respectam principiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate? Poate ca nu intamplator ne simtim uneori obositi, cu o capacitate de concentrare scazuta, iritabili sau cu o dispozitie proasta, fara sa stim de ce.

O dispozitie buna se obtine printr-o dieta care asigura cantitati adecvate de carbohidrati, la intervale regulate (care sa mentina nivelul glicemiei stabil ), asigura o mare varietate de alimente bogate in proteine, vitamine si minerale, care sa sustina functiile vitale ale organismului. Multe fructe si legume, cereale integrale si cateva alimente cu proteine vor mentine o stare de sanatate si o dispozitie buna.

Vitaminele si mineralele

Cand dietele sunt foarte restrictive si inadecvate cu organismul unei persoane, ele au ca rezultat carente ce vor determina efecte asupra dispozitiei si functionarii generale a creierului. Anemia (nivelul scazut de hemoglobina in sange ) poate aparea din cauza carentelor de fier si se manifesta prin stari de slabiciune, oboseala si letargie continua. Aceasta, daca este descoperita prin analize, se poate trata de catre medic cu suplimente de fier. Riscul aparitiei anemiei poate fi redus prin consumul de carne rosie si peste, si prin evitarea bautului de ceai in timpul meselor.
Deficienta de vitamina B, tiamina si niacin, te poate face sa te simti obosit, trist si iritabil.
Cantitatea prea mica de micronutrienti afecteaza, si ea, dispozitia. Studiile au sugerat ca lipsa acidului folic poate detrmina stari de tristete, in special la persoanele in varsta. Acidul folic se gaseste in legume verzi, ficat, portocale si alte citrice, fasole. Pastilele cu acid folic sunt si ele eficiente.
Unele studii au aratat ca o cantitate mica de seleniu poate cauza aparitia depresiei sau a altor stari negative. Suplimentarea poate creste starea de bine a persoanelor care nu iau suficient seleniu din alimentatie. Surse foarte bune de seleniu sunt nucile braziliene, carnea, pestele si ouale.

In cazul suspectarii unei carente de vitamine si minerale, utilizarea suplimentelor alimentare, in limite sigure, poate fi o cale eficienta de tratament. Insa, pe termen lung, cea mai eficienta forma de a va pastra sanatatea este urmarea unui regim alimentar cat mai variat in nutrienti.

Carbohidratii

Glucoza din sangele nostru provine din carbohidratii pe care ii mancam si reprezinta combustibilul necesar pentru creier si muschi. Hipoglicemia te face sa te simti slabit, obosit, ametit; acest lucru se poate intampla si daca nu mananci suficient sau la timp, iar diabeticii si sportivii sunt predispusi la hipoglicemii.
Capacitatea de concentrare vine din asigurarea combustibilului pentru creier. De aceea este recomandat sa luati intotdeauna micul dejun si sa consumati regulat carbohidrati pe parcursul zilei.

Mesagerul chimic din creier care imbunatateste dispozitia si felul in care ne simtim se numeste serotonina. Productia de serotonina se face atunci cand in creier intra o cantitate mai mare de aminoacid triptofan; carbohidratii ajuta la o mai buna absorbtie a triptofanului in creier, iar vitamina B6 ajuta la convertirea triptofanului in serotonina.

Exista desigur, multe moduri in care mancarea ne poate afecta dispozitia, asa cum si dispozitia are o influenta asupra alimentelor pe care alegem sa le consumam. O parte dintre efectele legaturii aliment – dispozitie au cauze nutritionale, insa multe se datoreaza asocierilor anterioare a alimentelor fie cu placerea si recompensa (ex. ciocolata ) fie cu diete sau restrictii (ex. mancare de regim, fara gust ) . Unele mancaruri au semnificatie religioasa, culturala sau economica si acest lucru afecteaza felul in care ne simtim atunci cand le mancam.

Pentru a va asigura un regim echilibrat, adecvat nevoilor dumneavoastra, care sa includa toti nutrientii necesari, va puteti adresa unui medic specialist pentru consiliere nutritionala.
PsyClinic

PsyClinic

Credem in oameni!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp