De ce Artterapie?

Inapoi Autor: Gabriela Rus
Artterapia este o forma de terapie experientiala care pune accentul nu atat pe produs (lucrare de arta ), cat pe procesul in cadrul caruia clientul constientizeaza, integreaza si transforma experiente, convingeri constiente/ neconstiente, comportamente.

Arta este unul din mijloacele de comunicare primara a omului si, inca din vremuri antice, el a folosit arta ca mijloc de sublimare a instinctelor primare. Sublimarea presupune abilitatea de a obtine placere intr-un mod acceptabil din punct de vedere social. Explicarea sublimarii se afla in procesul creativ, este o capacitate innascuta si este un mod absolut normal prin care oamenii echilibreaza dorintele proprii cu cererile societatii. Aceasta abilitate de a gasi alternative acceptabile de a gratifica cele mai primitive nevoi, trebuie sa fie incurajata si hranita. Hranirea si incurajarea au loc doar intr-un mediu in care cresterea si dezvoltarea sunt stimulate- un loc sigur unde copilul sa poata sa se exprime fara teama de a murdari sau strica ceva, o atitudine care valorizeaza atat procesul creativ cat si produsul creat.

Orice creaza cineva (pictand, sculptand, desenand ), este un mesaj nonverbal de la cel care creaza despre el si Sinele sau si despre experientele pe care le-a avut in aceasta lume. Avem tendinta sa consideram picturile copiilor ca "inocente"- exprimari libere fara intelesuri sau mesaje ascunse. Totusi, arta copiilor exprima ceva si are inteles pentru acel copil. Persoanele calificate din punct de vedere profesional, precum artterapeutii, vor cauta intotdeauna informatii despre copil dincolo de lucrarea de arta a copilului insa nu vor trage concluzii doar din aceasta.

Arta este importanta pentru copii dar si pentru adulti, ea ofera un mod creativ si unic de exprimare si eliberare. Arta ii ajuta sa-si faca recunoscute si acceptate ideile si sentimentele. Pentru copilul sanatos, exprimarea prin arta consemneaza cresterea din punct de vedere emotional si intelectual. Pentru copiii cu dificultati, care adeseori se simt inadecvati, acceptarea artei lor poate fi primul pas in drumul catre acceptarea de sine. Pentru copilul cu mari dificultati emotionale, la care fantezia pare realitate, arta sugereaza un nou mod de a separa fantezia de fapte si actiuni reale.Cand copilul pune pe hartie ceea ce simte sau ceea ce a experimentat, de fapt el schimba, adauga, se conecteaza la evenimente si sentimente organizand si reorganizand ceea ce este nou cu ceea ce este deja cunoscut.Acesta este un mod de a-si conduce procesul de crestere. Aceasta inseamna a aduce ordine in haos, asta fiind si munca artistului.Munca artistului consta in a transforma, prin procesul creativ, idei si sentimente personale haotice, dezordonate intr-o lucrare de arta care are sens universal.

Artterapia reprezintă o metodă valoroasă în diagnosticul tulburărilor emoţionale ale copilului. Este exprimată agresivitatea, frustrarea, tendinţa de dominare, stima de sine scăzută, rivalitatea între frati, absenţa speranţei, tristeţea, mecanismele de compensare şi de apărare a eului, aspecte psihotraumatice semnificative, soluţii de rezolvare a situaţiilor traumatice..

Ca metoda terapeutica, Artterapia are valente ca:
- diagnoza a tulburarilor emotionale
- detensionarea copilului/ adultului/ a familiei
- inteligenta emotionala
- gandire vizuala si spatiala
- depistarea abilitatilor in domeniul artistic si in orientarea profesionala
- favorizeaza aparitia retelelor de comunicare

Artterapia creativă este eficientă şi dezvoltă abilitaţile de adaptare atunci când participarea >beneficiarului este voluntară. Prin abilităţile de adaptare dobândite în cadrul şedinţelor de artterapie beneficiarul dobândeşte autoritate asupra mediului înconjurator, fapt ce contribuie la setimentul de competenţa. Prin competenţă creşte capacitatea individului de a face faţă problemelor existenţiale, de a-şi îndeplini rolul social prin contactul cu ceilalti şi cu mediul. Antrenarea empatiei în relaţiile interpersonale, dezvoltarea unor strategii intrapersonale şi interpersonale de rezolvare a problemelor şi a conflictelor, spargerea blocajelor emoţionale, optimizarea capacităţilor de autocunoştere şi dezvoltarea capacităţilor cognitive (memorie, atenţie, limbaj, gândire etc ), eliberarea de tensiuni, anxietate, înlăturarea frustrărilor acumulate şi a sentimentelor negative, perfecţionarea unor abilităţi deja formate (colaj, pictură, modelaj etc ) şi dezvoltarea competenţei sociale, se numără printre beneficiile educaţiei/art-terapiei creative, .

Surse:
Elena Chirilă • The Use of Art Therapy in the Emotional Disorders of the Child
Dr. Myra Levick- See What Im Saying, What Children Tell Us Trrough Their Art
Psihoterapie, artterapie

Psihoterapie, artterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp