AUTOPORTRET – Stimularea Încrederii în Sine - digital

„Încrederea în sine este fundamentul tuturor succeselor adevărate și durabile." - Nathaniel Branden Cheia tuturor activităților, ce fac parte din viața noastră, este încrederea în forțele proprii! Modalitatea în care ne percepem pe noi înșine are un impact deosebit de mare asupra acțiunilor pe care le realizăm zi de zi și asupra calităților relațiilor pe care le avem cu ceilalți. Atunci când ne îndoim de noi, intrăm în rolul de sabotor al propriei vieți, ne închidem singuri ușile autorealizării. Cunoașterea și acceptarea de sine sunt variabile fundamentale în funcționarea și adaptarea optimă la mediul social, în menținerea sănătății mentale și emoționale. Imaginea de sine este propriul nostru "autoportret" unde ne pictăm trăsături, calități, comportamente, emoții, cunoștințe, valori. Este alegerea noastră cum ne pictăm tabloul: în culori, alb - negru, evidențiem doar parțile negative sau vedem și oportunitățile de dezvoltare, optimismul, calitățile pe care le deținem.
ACȚIUNILE ȘI BENEFICIILE persoanelor cu stimă de sine ridicată: manifestă respect față de propria persoană și față de cei din jurul lor dezvoltă relații armonioase cu familia, prietenii, colegii toleranță la frustrare ridicată își asumă responsabilități preferă independența interpretează situațiile noi ca fiind provocatoare, nu amenințătoare își asumă consecințele acțiunilor lor își exprimă adecvat emoțiile, pozitive și negative sunt mândre de realizările lor sunt motivate să obțină realizări, au visuri sunt capabile să ia decizii pentru propria persoană fără a fi afectați de influențele exterioare dezvoltă comunicare asertivă și comportament pro social manifestă empatie și dorință de a-i ajuta pe ceilalți dezinteresat Este un tablou frumos, așa-i? Și tu îți poți dezvolta astfel de abilități!
Cum pot fi utilizate aceste cartonașe? Individual: Persoanele care sunt interesate de stimularea încrederii în sine și dezvoltarea potențialului propriu. În cabinetul de psihoterapie - Aceste cartonașe oferă o modalitate structurată și interactivă de explorare, înțelegere, introspecție, acceptare. În relațiile familiale sau interpersonale - Cu ajutorul jocului sau comunicării deschise, poți facilita autocunoașterea, descoperi și accepta viziuni diferite. Exerciții de grup și team-building: În cadrul echipelor, aceste cartonașe pot fi un instrument valoros pentru consolidarea coeziunii și colaborării, contribuie la autocunoaștere și sprijin reciproc.
SUGESTII DE UTILIZARE Înainte de a răsfoi conținutul cartonașelor, ia un caiet și un pix la îndemână. În caiet poți nota atât întrebarea (sau numărul ei dacă preferi așa ), cât, mai ales, răspunsul tău. Te îndemn să revii la recitirea răspunsurilor tale, ori de câte ori îți dorești. Alege-ți un timp din zi în care te simți mai odihnit/odihnită. Încearcă să nu fracționezi această activitate în mai mult de 2-3 secvențe (nu lăsa să intervină uitarea ). Oferă răspunsuri cât mai sincere și complexe la toate întrebările. Răspunde la setul de întrebări exact în ordinea în care apar. Ele sunt conectate și gândite astfel încât să te conducă la descoperiri și introspecții menite să stimuleze încrederea în forțele proprii.
SUGESTII DE UTILIZARE SUPLIMENTARE Rutina zilnică: Îți poți propune, în fiecare zi, să realizezi o acțiune (oricât ar fi de mică, ca timp sau resurse alocate ) care să contribuie la creșterea încrederii în sine. Discuții de grup (în familie sau grupul de prieteni ): Poți utiliza cartonașele cu întrebări, în diverse grupuri pentru a împărtăși idei și perspective. Partener de discuție: Poți identifica, în cercul tău de cunoștințe, un partener de discuție, cu care să împărtășești răspunsurile la întrebările din cartonașe și să vă sprijiniți reciproc în dezvoltarea încrederii în sine. Jurnal de dezvoltare personală: Te încurajez să utilizezi cartonașele ca un ghid pentru a-ți scrie propriul jurnal de dezvoltare personală. Fiecare cartonaș poate fi o temă de reflecție săptămânală sau, poți nota în jurnal diverse realizări ale zilei/ săptămânii. Exerciții de afirmare: Îți propun să transformi răspunsurile la întrebările (acolo unde este posibil ) de pe cartonașe în afirmații pozitive zilnice. De exemplu, dacă întrebarea este " Care sunt acele acțiuni/lucruri pe care le poți face azi pentru a-ți îmbunătăți încrederea în sine?", răspunsul poate fi: „Am decis să îmi termin pictura începută." Un exemplu de afirmație pozitivă poate fi: „Apreciez că sunt perseverent și creativ." Jocuri de societate: Fii creativ și transformă cartonașele într-un joc de societate pentru prieteni sau familie. Fiecare participant să tragă un cartonaș și să răspundă la întrebare, iar apoi să discute răspunsurile într-un mod distractiv și interactiv, atât din propriul rol, cât și din rolul altei persoane. Club de lectură: Poți utiliza cartonașele în cadrul unui „club de lectură". Membrii clubului (prietenii, familia etc ) pot răspunde la întrebările formulate pe cartonașe prin recomandarea unor cărți citite/ filme vizionate pe tema respectivă (și aplicabilitatea recomandărilor, informațiilor respective în viața lor ). Vârsta: 10+ Număr cartonașe: 70
Psihoterapeut Cristina Nica
Daca ai un vis, inseamna ca ai puterea sa il realizezi!