Psihodiagnostic si evaluarea clinica
Evaluarea psihologica clinica
Psihologia clinica studiaza mecanismele psihologice implicate in starea de sanatate si boala. Este o ramura teoretica si aplicativa a sistemului stiintelor psihologice, un domeniu de activitate profesionala.
Psihologul clinician, prin investigarea diagnostica si prognostica a starii de sanatate mentala, a potentialului psihic restant si compensator recuperator, este orientat spre optimizarea resurselor psihice a omului si a posibilitatilor sale de adaptare, spre armonizarea dezvoltarii psihice, ocrotirea sanatatii, infruntarea suferintelor si reabilitarea psihica.
Psihologul clinician cunoaste principalele manifestari de patologie sociala si familiala cu impact in starea de sanatate si dezvoltare personala si colectiva. Detine capacitatea de expertizare, in principalele afectiuni psihice, psihosomatice.
Elaborareaza si utilizeaza conectiv si sintetic avizele psihologice expertale de tip clinic, cunoaste si identifica tipurile de deficiente cu impact asupra capacitatii de munca si a integrarii sociale si familiale. Evalueaza resursele compensatorii si activarea lor.
Evaluarea clinica este considerata adesea ca o forma de interactiune in cursul careia are loc un schimb de informatii (continut, context si expresii non-verbale ) intre persoanele implicate. Obiectivitatea, flexibilitatea, sensibilitatea si simpatia psihologului va crea o atmosfera optima. Acceptarea necritica a pacientului, evitarea raspunsurilor arbitrare, moraliste si punitive, respectul sincer pentru potentialul pacientului, mentinerea unei atitudini permisive.
Rolul psihologului este de al ajuta pe client sa se inteleaga si nu sa-l judece. In procesul de evaluare psihologica se utilizeaza diverse metode si instrumente psihologice (interviul, observatia, chestionare si baterii de teste psihologice validate stiintific si acreditate ).
Evaluarile psihologice clinice se finalizeaza cu eliberarea unui aviz psihologic care sa ateste starea de sanatate psihica, aptitudinea sau/si, dupa caz, cu un raport de psihodiagnostic si evaluare clinica, fisa de evaluare psihologica.
Evaluare afectiv / emotionala
Evaluarea proceselor cognitive
Evaluare comportamentala
Evaluarea dezvoltarii psihologice
Evaluarea gradului de discernamant
Evaluarea mecanismelor de adaptare / aparare
Evaluarea personalitatii