Terapia de cuplu si rolul terapeutului.

Inapoi Autor: Psiholog Stela Neamt
Terapia de cuplu si rolul terapeutului.

Nu de putine ori, ne angajam intr-o legatura amoroasa, incarcati de expectante nerealiste, intretinute de povesti cu iz romantat vazute in filme, sau citite in carti, in care cei doi indragostiti se iubesc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti fara sa fie tulburati de griji, certuri si dezamagiri.

Insa, a ne angaja intr-o relatie de cuplu, nu este atat de facil pe cat ne imaginam. O legatura armonioasa pe termen lung presupune eforturi constiente din partea ambilor parteneri, in conditiile in care fiecare isi are propriile dorinte si nevoi.

Din dorinta de a fi fericiti nu vedem realitatea. O relatie nu insemna doar a fi fericit. O relatie presupune si faptul ca uneori putem sa fim nefericiti, ca ne vom certa, ca vom suferi.

Cu toate ca, statisticile arata ca psihoterapia este una dintre cele mai indicate solutii in rezolvarea problemelor care apar in cuplu, din pacate inca in Romania foarte putine cupluri aleg sa apeleleze la ajutorul unui psiholog.

Sunt mai multe aspecte care pot sa perturbe bunul mers al relatiei de cuplu, insa voi puncta doar cteva dintre ele. Cuplul se poate confrunta frecvent cu: deficitul de comunicare, lipsa angajamenului, monotonia, critica in exces, lipsa compromisurilor si o viata sexuala nesatisfacatoare.

Incepem cu comunicarea deficitara, pentru ca este problema cel mai des intalnita intre parteneri.

Doar pentru ca purtam in fiecare zi discutii banale cu jumatatea noatra, nu inseamna ca si comunicam.
Comunicarea reala se refera la aspecte ceva mai profunde, cum ar fi problemele fiecaruia si capacitatea amandurora de ascultare si intelegere a acestora.
Pentru a evita lipsa de comunicare, trebuie sa invatam sa ascultam ceea ce are celalalt de spus si sa ne alegem cuvintele cu grija atunci cand dorim sa comunicam propriile nemultumiri. In plus, e bine sa nu evita sa dischidem o discutie doar pentru a ne feri de o eventuala cearta - pentru ca relatia sa functioneze, este esential ca ambii parteneri sa fie capabili sa iti exprime nevoile, nemultumirile, dorintele, inainte ca acestea sa se transforme in frustrari.

Lipsa angajamentului este o problema care poate aparea la mai multe niveluri. Astfel, pentru ca relatia sa functioneze, este important ca ambi partenerii sa fie dispusi sa munceasca pentru ca legatura lor sa fie asa cum o doresc, dar sa nu uite nici unul dintre ei sa aiba grija de propria persoana, cat si de celalalt. Atunci cand pretindem ca jumatatea noastra sa ne ofere ceva, sa fim pregatiti sa ii oferim si noi exact acelasi lucru!

Monotonia. O data cu trecerea timpului, rutina apare in viata oricarui cuplu. Acest fenomen este firesc, insa trebuie combatut pentru a asigura longevitatea relatiei. Intr-adevar, rutina se refera si la acele obiceiuri placute pe care cuplul le are si care ajuta la consolidarea legaturii emotionale dintre parteneri, insa, partenerii trebuie sa depuna efort pentru eliminarea efectele nocive, continuand sa isi faca surprize unul altuia si venind cu idei noi pe plan sexual, spre exemplu, chiar si la cativa ani de la prima intalnire.

Critica in exces. La inceputul relatiei, cand suntem indragostiti, avem tendinta sa nu vedem sau sa omitem intentionat defectele celuilalt. Pe masura ce timpul trece, acestea devin mai evidente, iar de aici pana la critica in exces nu mai este decat un pas. Intr-adevar, este indicat sa ne exprimam nemultumirile, insa este vital felul in care o facem: sa nu confundam comunicarea deschisa cu critica dura! Orice am avea de spus, trebuie sa ne asiguram ca folosim un ton adecvat si ca nu ii facem reprosuri celuilalt.

Lipsa compromisurilor. Pentru ca o relatie presupune ajustarea la nevoile si dorintele celuilalt, uneori va trebui sa luam niste decizii destul de dureroase. Compromisurile sunt esentiale intr-o relatie, iar lipsa lor poate determina probleme grave. Chiar daca amandoi avem nevoie de spatiul personal si de un anumit grad de libertate, important este sa invatam sa ne ascultam reciproc si sa cedam in favoarea dorintelor celuilalt, atunci cand este cazul.

Asa cum aratam si la inceput, adeseori avem asteptari preconcepute despre ceea ce ar trebui sa insemne un cuplu sau o casatorie. Acestea pot deriva din diferite surse, printre care si relatia parintilor nostri.

Apeland la psihoterapie de cuplu, avem sansa sa ne rezolvam problemele intr-un mediu controlat si obiectiv, in care motivele care intretin aceasta situatie de disconfort in cuplu vor fi atent analizate, ca toate temerile si expectantele nerealiste sa fie eliminate si schimbate cu altele functionale si adaptate la particularitatile fiecarui cuplu in parte.
Pentru a intelege cu adevarat ceea ce asteptam de la ceilalti, e important, intai, sa intelegem ceea ce dorim de la noi. Lipsa de incredere in fortele proprii poate crea probleme neplacute intr-o relatie.
In cadrul sedintelor de psihoterapie, parteneri vor invata sa se descopere pe sine si pe celalalt, - vor invata sa descopere lucrurile bune si sa le evidentieze, vor invata cum sa depaseasca situatiile de criza din relatie, cum sa se concentreze si pe aspectele pozitive ale partenerului, sa inteleaga care expectante sunt nerealiste si in cazul carora sa faca concesii si sa nu se concentreze doar asupra defectelor partenerului/rei.
Si defel de neglijat sunt calitatea vietii intime si sexuale. Chiar daca sexul nu este cel mai important aspect al unei relatii, acesta nu trebuie ignorat, fie si doar prin prisma faptului ca asigura un echilibru care, odata rupt, poate crea probleme serioase. Intimitatea si viata sexuala a cuplului sunt o reflectie a stadiului in care acesta se afla. O comunicare deficitara, are ecouri negative si in viata intima, rutina, dezamagirea care se instaleaza intr-o relatie pe termen lung se reflecta printr-o viata sexuala nesatisfacatoare. Pe langa toate acestea, apare si o diferenta de gen cu privire la viata sexuala, femeile au o alta viziune despre sex decat barbatii. Iar intr-un final partenerii aleg sa se invinuiasca reciproc pentru o viata sexuala deficitara, fara sa tina cont de faptul ca amandoi au contribuit la problemele de la baza acestei situatii si nereusind, astfel, sa gaseasca o rezolvare.

In terapia de cuplu exista, cel mai adesea asteptari nerealiste de la terapeut. Partenerii vin la sedintele de psihoterapie asteptand ca psihoterapeutul sa-l certe pe celalalt, sau sa dea dreptate unuia sau altuia.
Menirea psihologului in sedintele de psihoterapie, este acela de ai ghida pe parteneri in indentificarea problemelor cu care se confrunta si in eliminarea lor. Psihoterapia nu ofera "pastila magica" in rezolvarea problemelor peste noapte, aici partenerii vor fi ajutati de psihoterapeut, ca impreuna sa gaseasca cea mai buna cale in atenuarea tensiunilor în relaţia de cuplu si rezolvarea lor.
Cabinet Psihologie Stela Neamt

Cabinet Psihologie Stela Neamt

"Indrazneste sa te folosesti de mintea ta!" Kant

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp