Orientarea cognitiva in psihoterapie

Inapoi Autor: D. Burns, I. Holdevici
ORIENTAREA COGNITIVA IN PSIHOTERAPIE

David Burns (1989 ) -terapia cognitiva se bazeaza pe principiul conform caruia gandurile si atitudinile noastre si nu evenimentele exterioare influenteaza dispozitia persoanei.
-cand un individ este suparat, el nutreste ganduri pesimiste cu privire la lume si la propria persoana.

De exemplu,
-pesimistul pare sa spuna: "totul e lipsit de sens", "sunt un ratat", "niciodata n-o sa ma simt mai bine"
-anxiosul gandeste: "ce se va intampla daca imi voi pierde controlul si voi claca?"
...aceste ganduri sunt de cele mai multe ori distorsionate si lipsite de temei logic, ele creeaza impresia ca au o baza reala.

-psihoterapia cognitiva- are menirea de a-l ajuta pe client sa-si formeze un set de atitudini mai realiste si cu continut pozitiv (este cea mai eficienta forma de psihoterapie )

-unii sustin ca proasta lor dispozitie e generata de evenimente exterioare.
Exemplu: un tanar isi spune in gand: "cum pot sa ma simt bine daca m-a parasit prietena? N-am avut niciodata succes la femei", iar altul gandeste astfel: "cum pot sa ma simt bine daca nu am o cariera stralucita? Sunt o fiinta inferioara. Asta e realitatea".
-altii considera ca starea lor psihica negativa e determinata de dezechilibrul hormonal, reactii biochimice ale organismului/ psihotraumele suferite in copilarie si reprimate indeva in inconstient.
-exista si persoane carora li se pare normal sa se simta rau pt ca sunt bolnave, nu sunt bani, impozitele cresc si razboiul bate la usa.

In concluzie, ideile contin un sambure de adevar- starile noastre emotionale sunt influentate de evenimentele eterne, de chimismul organismului sau de psihotraumele din trecut.
Sentimentele si emotiile noastre nu pot fi controlate si ca fiinta umana reprezinta o victima a imprejurarilor si a ceea ce nu corespunde realitatii.
Daca cineva vrea sa se simta mai bine trebuie sa inteleaga faptul ca atitudinile si gandurile sunt cele care declanseaza starile emotionale ale persoanei, asadar, daca aceasta isi va schimba modul de a gandi, se vor modifica si starile afective si comportamentul sau.
-persoana care izbuteste sa-si schimbe modelele negative de gandire si sa priveasca viitorul intr-un mod mai optimist si mai realist:- va avea o imagine de sine mai buna, nu va trainstari de depresie si anxietate, va stabili relatii satisfacatoare cu ceilalti si va inregistra un randament sporit in activitate.
-fiecare emotie/sentiment negativ este rezultatul unui gand negativ.
Cabinet de psihologie Rad Ernestina-Maria - consiliere, psihoterapie, evaluare, logopedie, sexologie

Cabinet de psihologie Rad Ernestina-Maria - consiliere, psihoterapie, evaluare, logopedie, sexologie

0049-15757967923 Germania Mobil

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp