Dragostea narcisica

Inapoi Autor: Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic
Desi in mod normal ne gandim la narcisism ca la o forma de autoiubire excesiva, adevarul este aproape opusul. Narcisicul este condus de obicei de stima de sine scazuta, neconstientizata sau partial constientizata, sau ura de sine, in asa maniera incat va face tot posibilul sa se simta bine in legatura cu sine, exagerand, laudandu-se cu realizarile sale, puterea sau frumusetea sa. Asadar, este mai potrivit sa ne gandim la narcisism ca la egocentrismul rezultat din eforturile noastrea de a ne regla stima de sine.

Ce legatura are stima de sine cu iubirea romantica? Cum stima de sine evolueaza din copilarie si progresiv din experienta de a fi iubiti, cand ne indragostim ea intra automat in actiune.

De exemplu daca dragostea este reciproca, atunci ne simtim valorizati, apreciati...daca nu, ne simtim nepotriviti si atunci narcisismul nostru apeleaza la numeroase mijloace de aparare, cum ar fi mecanismul idealizarii.

Idealizarea ne da posibilitatea sa ignoram imperfectiunile partenerului si sa credem ca nu ne va abandona sau trada vreodata. De obicei, nu cunoastem atat de bine aceasta persoana de care ne-am indragostit si nu avem dovezi concrete ce pot justifica aceasta atitudine, mai exact ca partenerul/partenera e "rupt/a din soare".

Idealizarea ne face sa ne simtim bine in legatura cu noi insine in doua moduri:
1. Direct -atunci cand suntem idealizati de partener;
2. Indirect - atunci cand idealizam pe cineva si ne incalzim cu reflexia sa.

Una din caracteristicile dragostei narcisice este ca negam existenta concomitenta a doua aspecte diferite (ambivalenta ) fata de cealalta persoana, adica cum este ea de fapt si cum credem noi ca este, cu scopul de a scapa de propria stima de sine scazuta, iar o alta caracteristica a acestui tipar, apare acolo unde principalul scop emotional al partenerului nostru este de a juca un rol in lumea noastra interna, fara ca noi sa tinem cont de cine este el cu adevarat. Rolul fiind, desigur, cresterea increderii si stimei de sine.

Poti fi inclinat acestui tipar de iubire atunci cand:
- Te trezesti idealizand o persoana, sau/si tu fiind idealizat, nu cu scopul de a avea o realatie cu o alta fiinta umana imperfecta, ci mai degraba cu scopul de a te simti tu bine in legatura cu tine.
- Partenera/partenerul te salveaza cumva de tine insuti, adica ceva legat de el care te ajuta sa scapi de sentimentele negative pe care le ai in legatura cu tine.
- Nu esti sigur/a ca daca partenerul/ partenera tau/ta isi pierde dintr-o data banii, puterea, sanatatea, frumusetea, sau tineretea iti vei mai dorii sa fii cu el.
- Esti singur/a cu stima ta de sine redusa, si prezinti un interes mic pentru propria ta minte sau viata, de aceea esti fericit/a numai cand esti in compania iubitului/iubitei idealizat/e.
- Esti in general o persoana generoasa, sustinatoare, care evita locul central si se simte bine avand grija de ceilalti.
- Relatia ta este izolata de restul vietii tale sau a partenerului/partenerei, de exemplu te duce in locuri minunate iti face pe plac in orice dar nu vrea sa-ti cunoasca prietenii sau familia si/sau tu sa-i cunosti pe ai lui/ei. Vei ajunge astfel sa te distantezi si sa rupi legaturile cu oamenii apropiati tie.
- Apare o schimbare brusca, tip cameleonica in momentul in care esti indragostit/a si de pe o zi pe alta adopti pasiunile celeilalte persoane pentru: muzica, arta, literatura, bauturi, film...orice ce nu te reprezenta ieri, sau faci schimbari peste noapte datorate noului iubit/e.
- In termenii intalnirii, daca tu sau persoana cu care te vezi sunteti, in general mai preocupati de imaginile si ideile realitatii decat de realitatea insasi, sansele spun ca sunteti mai inclinati catre dragostea narcisica.

Ce te poate ajuta sa-ti imbunatatesti relatia narcisica?
Nu e indicat sa incerci o relatie noua inainte de a fi incercat ceva nou in relatia existenta.
Iti poti face o viata proprie, in care sa nu te mai concentrezi asa de mult asupra partenerului/partenerei. Putem aprecia ce are partenerul/partenera de oferit si nu ce nu are, astfel ii putem urmari cresterea si dezvoltarea care va veni in paralel cu a noastra.

O buna cunoastere a ta te va calauzi in a face ceea ce-ti place, de care esti realmente pasionat. Fa-o pentru tine nu pentru ca ii va impresiona pe ceilalti.

In acest context al dragostei narcisice, cel mai important lucru pe care il poti face este sa te dedici unui lucru in care excelezi cu adevarat. Acest ceva poate fi munca (in cazul in care munca ta nu e doar un mod de a face bani, fara prea mult loc pentru satisfactie personala ) sau orice alt scop major, pentru tine insuti.

Al doilea tipar "Dreagostea virtuala" va fi prezentat in urmatorul articol.
Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapie

Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp