Un scurt excurs catre fericire!

Inapoi Autor: Alexandra Szabo
Ce este fericirea?

De unde/ de la ce vine?

Care sunt premizele fericirii? ...si multe alte intrebari care, poate, niciodata nu -si vor gasi un (singur ) raspuns...poate nici nu trebuie...: )



Fericirea a primit de-a lungul evoluţiei omenirii înţelesuri diferite. In filosofiile şi culturile din Antichitate fericirea era o expresie a norocului (homerică ) şi/sau a virtuţii în diversele ei forme (Grecia clasică, cu accent pe abordările epicurienilor şi stoicilor, dar şi ale lui Socrate, Platon, Aristotel ) . In Evul Mediu, fericirea era asociata cu paradisul iar in Epoca Moderna fericirea era generata de activităţile care îţi produc plăcere. In Epoca Post Moderna, înţelegerea fericirii s-a diversificat în prea multe abordări pentru a le discuta aici.



Obisnuim sa numim "fericire" ceva ce este de fapt un cumul de factori: succesul; intelepciunea datorata experientelor de viata; a iubi si a fi iubit/a; motivatii personale; etc. Viata omului se modeleaza dupa modul in care gandeste. Gandind negativ, devine el insusi problema lui. In schimb, gandirea pozitiva, centrata pe bine, il ajuta sa inteleaga ce se intampla cu el. Si, da, putem spune ca o gandire pozitiva este o premiza a fericiri.



Gandirea pozitiva inseamna optimism, de la "optimum", adica cel mai bun, iar optimismul realist este cel care determină ca în orice situaţie să vezi şi/sau să aştepţi/sa accepti si să prezici cel mai bun rezultat.



Cum putem ramane optimisti ?

Facand ceea ce ne place, fara a ne face rau ;fiind implicat in proiecte personale motivante;avand viata sociala ;dand sens si semnificatie actiunilor noastre;avand puterea de a schimba lucrurile care nu ne plac si nu in cele din urma, sa acceptam acele situatii pe care nu le putem schimba.



In fapt, fericirea e un concept nemasurabil, prin urmare subiectiv. Atunci cand ne simtim bine sau rau senzatiile sunt diferite in functie de stare.Teama se simte in piept iar bucuria in stomac.



Psihologul american Martin Seligman arată că fericirea are trei componente ("fericiri" ) diferite (Seligman, 2006 ) :



(1 ) Fericirea produsă de ceea ce faci, de ex: faci sport, gândeşti, ieşi cu prietenii, etc. Adica Viaţă Plăcută ("Pleasant Life" ) ;

(2 ) Fericirea produsă de îndeplinirea/satisfacerea dorinţelor personale care exprimă punctele tari pe care le avem ca indivizi, de ex: realizarea unui proiect dacă eşti un om de ştiinţă, etc. Adica Viaţă Bună ("Good Life" )

(3 ) Fericirea produsă de îndeplinirea/satisfacerea dorinţelor transpersonale, de ex: norme şi valori asumate de noi şi comunitate. Adica Viaţă cu Sens ("Meaningful Life" )



Toate cele trei componente sunt importante pentru o viaţă fericită, dar cea mai stabilă şi puternică este Viaţa cu Sens!



Sa cautam, deci, sa ne dam un Sens Vietii. Aici si Acum!
Psiholog Alexandra Szabo

Psiholog Alexandra Szabo

Sa constientizam valoarea propriei noastre existente. Aici si acum!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp