Anxietatea - cum o elimini?
Oricine se simte nervos, stresat sau îngrijorat uneori...e ceva absolut normal. Dar nu este normal să ai atacuri de panică, dureri în piept, amețeală, greață, sau să nu-ți poți controla gândurile deloc. Când știi cauza stărilor tale, poți s-o depășești. Dar dacă nu știi de unde vine?
Ei bine, ți-am pregătit mai jos niște sfaturi ca să te simți mai bine atunci când apare frica fără niciun motiv aparent. Dar hai mai întâi să vedem…
De ce apare anxietatea?
Corpul uman a evoluat în timp pentru a reacționa la situații periculoase, cu un răspuns de genul fugi sau luptă. Respirația, tensiunea arterială și ritmul cardiac cresc pe măsură ce corpul se pregătește fie să alerge, fie să lupte. Pentru un om din peșteră, care se confruntă cu un tigru sau un soldat care intră în luptă, aceste reacții fiziologice sunt utile și normale. Deși majoritatea oamenilor nu se află în astfel de situații, reacțiile noastre moștenite la pericolul sau conflictul perceput, sunt încă prezente.
Anxietatea poate fi utilă atunci când ne avertizează asupra unei situații potențial periculoase. Cu toate acestea, atunci când anxietatea apare din senin, poate fi dificil să revii la o stare de relaxare. Dar, cu strategia potrivită, poți să ameliorezi stările pe care le resimți. În această categorie sunt incluse:
• Ameţeala
• Durerile în piept
• Durerile de cap
• Greaţa
• Palpitațiile
• Incapacitate de odihnă
• Problemele de somn
Ce poți face concret?
Respiraţia - Cea mai de bază funcție umană este respirația. O persoană obișnuită respiră de aproximativ 1.000 de ori pe oră, fără să se gândească la asta. Când te confrunți cu anxietate, este important să te gândești la felul în care respiri. Încearcă să execuți respirații lente, adânci. Gândește-te la extinderea pieptului și a burții. Un exercițiu bun este să respiri de 6 ori, după care să menții aerul în plămâni timp de 3 secunde, după care urmează o altă serie de 6 respirații, la finalul căreia scoți tot aerul din plămâni menținând asta timp de 3 secunde. Numărarea te ajută să îți concentrezi mintea, iar respirația profundă te ajută să încetinești ritmul cardiac și să-ți oxigenezi sângele.
Circulaţia sângelui - Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate excelentă, atât în prevenirea anxietății, cât și în tratarea ei. Oferă-i corpului tău o ieșire pentru energia negativă, făcând o plimbare rapidă sau făcând câteva flotări. Poți chiar să exersezi respirațiile profunde în timp ce faci jogging sau te plimbi.
Autoevaluarea - Ia-ți câteva momente pentru a evalua situația. Există factori externi care ar putea duce la gânduri sau sentimente ce-ți activează anxietatea? De multe ori ajută să recunoști că te simți anxios. Acceptarea și reamintirea faptului că va trece, poate ajuta la ruperea lanțului care duce la și mai multă anxietate. Analizează-ți gândurile și sentimentele. Este normal să fii nervos în legătură cu un eveniment sau lucru? Și dacă da, în ce măsură?
Știu… Nu e tocmai ușor să faci toate lucrurile astea de unul singur. Mintea umană este un instrument foarte puternic și de multe ori extrem de greu de controlat. Tocmai de asta vreau să vin în ajutorul tău.
Cu această ocazie ofer ședințe de consiliere psihologică exclusiv online. În aceste ședințe de consiliere individuală vei afla:
• Ce tip de anxietate ai. În felul acesta știi ce metode funcționează cel mai bine pentru tine.
• Îți ofer o tehnică de respirație care să te calmeze aproape instant (Colacul de salvare îi mai spun eu )
• Demontăm miturile legate de anxietate, ca să nu pierzi timpul cu metode inutile.
• Facem planul de viitor - Afli ce trebuie să faci ACUM, pentru ca în viitor să elimini teama sau nesiguranța din viața ta.
• Vorbim despre Meditație VS. Medicație, ca să știi exact ce ai nevoie. În felul ăsta ai control deplin asupra minții și corpului tău.
Dacă te confrunți cu aceste stări, cabinetul individual de psihologie Owrang Hajar este disponibil pentru a te ghida și a te susține pentru a alege calea potrivită pentru tine.
Țedințele se vor desfășura pe Skype, WhatsApp, Messenger și Zoom. Prețul fiecărei ședințe este în 80 de lei. Prima ședință este gratuită.
Pentru alte detalii despre serviciile Centrului Vocea terapeutului, vă recomand să accesați http://www.voceaterapeutului.com