Ce este Coaching-ul?
In ultimii ani, notiunea de coaching a devenit tot mai cunoscuta si in Romania. Indiferent daca ai auzit sau nu, daca stii ce inseamna sau nu, recunosc ca si eu am fost sceptica la acest termen sau la „sesiunile la psiholog". Bine, recunosc, mi-am schimbat perceptia dupa serialul Lucifer, mi-am zis ...daca pana si Lucifer merge la sedinte de terapie si mai si rezolva ceva...inseamna ca e ceva bun din tot deranjul. Acum, nu numai ca mi-a disparut scepticismul in ceea ce priveste un antrenor personal al mintii, chiar afirm contrariul, pentru ca stiu ca o minte sanatoasa si care lucreaza pentru tine, iti schimba literalmente viata, de la shit ...la holly shit.
SITUATII IN CARE AI PUTEA APELA LA UN COACH
1. Apelezi la un coach cand nu stii prea bine ce vrei
Poate ca nu te regasesti in aceast stadiu, insa sunt multi oameni raman blocati ani de zile in asteptari, unii chiar nestiind ca tot ce li se intampla sau NU li se intampla este pentru ca nu stiu cu adevarat ce vor. In astfel de situatii un coach te poate ajuta sa iti identifici valorile, dorintele, ce este important pentru tine si in ce etapa a vietii tale te afli, dobandind astfel claritate in viata ta.
2. Apelezi la un coach cand stii ce vrei, insa nu esti sigur de calea pe care vrei sa o alegi!
In aceasta etapa, care poate fi independenta de prima, tu stii deja ce vrei doar ca nu esti sigur daca sa faci primul pas sau nu. Indecizia si amanarea nu ajuta cu nimic, resursele nu apar fara sa faci nimic. Puterea de a lua o decizie este o abilitate natural-decansata pentru putini oameni, o decizie care iti poate schimba viata remarcabil in scurt timp, de cele mai multe ori implicand iesirea din starea de confort. Aici un coach te ajuta sa faci inventarul responsabilitatilor si resurselor interne si externe de care dispui pentru a face o alegere potrivita tie.
3. Apelezi la un coach cand stii foarte bine ce vrei dar pur si simplu nu o faci! Daca tu stii ce vrei si amani primul pas, nu iti faci un plan de actiune pe care sa-l si incepi, cu siguranta sunt alte limitari pe care le ai si care te saboteaza. Aici un coach te ajuta fie sa iti depasesti fricile posibile, fie sa calibrezi mai bine decizia de a trece la actiune.
4. Ai trecut la actiune si ai nevoie doar de un fitness coaching
In aceasta etapa ai nevoie de o sustinere a motivatiei si a strategiei pe care o implementezi constant, e ca si cum ti-ai antrenat muschii la sala de fitness si continui sa faci asta periodic. Dupa ce treci de etapele de mai sus, tu stii ce vrei, ai si o strategie proprie, un plan si ai trecut si la actiune. Este momentul in care trebuie doar sa optimizezi, sa monitorizezi alegerile personale in raport cu scopul propus, sa iti manageriezi corespunzator timpul si resursele interioare/exterioare. Tot timpul, chiar si la nivelul in care deja obtii cu usurinta ce doresti este necesar sa ramai focusat, sa inveti din experiente si cel mai important sa devii flexibil si sa adaptezi strategiile in raport cu perspectiva. Autoanaliza din aceasta etapa, autoevaluarea te ajuta in viitor pentru noi scopuri, atat in alegerea lor cat si in obtinerea rezultatelor.
5. Nivelul urmator in viata personala, in cariera sau in afaceri
Aceasta recunosc este etapa mea preferata. Seamana cumva cu prima etapa in care nu stii ce vrei, insa situatia este total diferita.
In aceasta etapa stima de sine, increderea in fortele propria este redobandita, subconstientul tau stie ca POTI, ca AI CU CE, si stii si CUM. Insa ceva din tine iti spune ca poti si vrei mai mult, initial nu stii ce ai mai vrea, ce obiective te-ar defini.
Fie ca iti doresti sa dezvolti si alt plan a vietii tale, fie ca ai vrea o pozitie mai avansata la locul de munca sau chiar sa-l schimbi cu unul mai provocator, fie ai vrea o idee cum sa iti dezvolti mai mult afacerea. Practic nu ai o problema anume in aceasta etapa, pur si simplu vrei mai mult. In această etapă un coach te poate sprijini sa afli care este nivelul urmator pentru tine, adresandu-ti intrebarile potrivite.
Pare simplu la prima vedere, insa pe atat de greu este sa pui in practica. De ce? Pentru ca aici se regasesc cele mai puternice credinte limitative, este un prag unde multi oameni se blocheaza.
6 . Blocajul, una dintre situațiile cele mai întâlnite în coaching
Un coach bun te ajută sa creezi un plan si strategii, necesare imediat dupa ce ai aflat ce vrei si ai luat decizia sa actionezi. In aceasta etapa implicarea ta va fi solicitata la maxim, in aducerea la suprafata a resurselor interioare, in evaluarea corecta a resurselor externe si in asumarea responsabilitatii constiente. Blocajele apar in viata noastra in diverse stadii ale evolutiei personale. Cel mai adesea oamenii spun:,, ma simt blocat",,, nu prea stiu ce sa fac, am incercat cam tot" .
Este acea etapa in care poti cere ajutor unui prieten, unei persoane specializate in domeniul in care te-ai blocat, unui psiholog sau …unui coach . Indiferent cui ceri ajutorul esential este sa iti si doresti sa depasesti blocajul. Cu ajutorul unui coach vei intelege cum ai ajuns in acest blocaj si ce posibilitati ai ca sa iesi din el.
7. Lipsește ceva ……. ce numai antrenamentul mintii ma poate ajuta sa aflu
Sunt acele momente in viata cand ai obtinut tot ce ti-ai dorit, mult sau putin, nu conteaza, considerai ca daca ajungi la acest moment nu ti-ai mai fi putut dori nimic altceva…insa,, ceva lipseste". Nu stii ce anume lipseste, uneori ai o banuiala, alteori nu. Practic te simti ca si cum ar mai lipsi ceva ca puzzle-ul sa fie complet. Tot un coach te poate ajuta.
8. Apelezi la un coach pentru focus!
Acest coaching seamana in mare parte cu fitness coaching. Diferenta consta in faptul ca atunci cand apelezi la un coach, in mod automat iți iei un angajament fata de tine si exista un tert fata de tine (coach-ul ) care te sprijina, te ajuta sa te evaluezi, iti pune intrebari, iti intareste motivatia. Uneori oamenii apelează la coaching doar ca o masura de presiune usoara pentru a se asigura ca raman focusați pe un anumit obiectiv sau pentru a face anumite schimbări sau orice alta situație.
Sedintele cu un coach te mențin in actiune, amanarile si ezitarile sunt mult reduse și viteza de dezvoltare este mai mare.
9. Apelezi la un coach cand ceva nu funcționeaza
Si aceasta este o situatie foarte des intalnita. Rolul coach-ului este de a te ajuta strict pe problema curenta, punctual.
Aceasta problema cu care te confrunti poate mai mica sau mai mare, poate aparea in oricare din etapele de mai sus, insa diferenta este ca de data aceasta problema poate fi enuntata de client, nu o descopera pe parcurs ca si obstacol. Problemele punctuale se definesc de client in mod direct, enuntand efectul direct asupra propriei persoane:
*Nu am incredere in mine
*Nu ma inteleg cu copilul (copiii ), nu mai am solutii
*Relatia mea de cuplu este praf
*Sunt nefericit (a )
*Sunt stresat (a )
*Totul merge pe dos
*M-am saturat de job-ul meu, nu stiu ce as putea face altceva
*Ma simt obosit (a ) si totusi abia adorm seara
*Mi-e frica sa nu ma imbolnavesc etc.
Cand apar astfel de situatii ele trebuie rezolvate,, din fasa", amanarea rezolvarii lor aducand frustrari, auto-judecata, anxietate.
Solutiile sunt variate, din pacate sunt cautate de client de cele mai multe ori cand se atinge pragul maxim al suportabilitatii efectului problemei, al durerii. Uneori solutia o gasesti vorbind cu un psiholog, uneori cu un consultant de cariera, uneori un training, uneori o carte, uneori modele ale altora care au iesit dintr-o problema asemanatoare, uneori chiar tu gasesti singur solutia fara ajutor, uneori chiar tu impreuna cu un coach.
Sper ca iti este mai clar ce anume inseamna activitatea de coaching si ce NU este un coach. Spre deosebire de psihoterapie, in sedintele de coaching 1:1, se vor aduce la suprafata, in constient, resursele interioare care te pot ajuta, practic in 2-3 sedinte sa obtii claritate asupra problemelor tale.
Asadar un coach iti ofera consiliere doar la inceput, dupa care te ajuta sa faci tu schimbarea optima pentru tine, te ajuta sa iti imbunatatesti viata, sa iti descoperi abilitatile si talentele, sa iei decizii potrivite si sa treci la actiune. Astfel iti redobandesti increderea in tine, prin parteneriat 100 % personalizat cu coach-ul tau.