Lucrul in cabinet cu adolescentii
In lucrul din cabinet cu tot mai multi adolescenti (14-16 ani ) reiese din ce in ce mai mult tema anxietatii sociale. Tot mai multi adolescenti care trec prin transformari de ordin fizic si hormonal par sa se inchida in ei si sa refuze categoric orice afisare sociala care sa ii puna in centrul atentiei.
Cele mai comune ganduri care se intreved sunt: " colegii/prietenii vor rade mine pentru ca.."" ceilalti vor crede ca sunt un .... daca spun/fac asta"
Incepand cu varsta de 12 ani se formeaza mecanismele de aparare si creste tot mai mult in importanta imaginea pe care ceilalti (colegi/ prieteni ) o au despre ei.
De asemenea, pe fondul unei stime de sine scazute si a unei imagini de sine distorsionate, diagnosticul de anxietate sociala devine tot mai evident.
Cum se lucreaza cu adolecentii ce au anxietate sociala?
O prima sedinta are loc cu parintii pentru a discuta despre provocarile cu care adolescentul se confrunta
In primele sedinte se face o evaluare prin aplicatea unor teste psihologice, chestionare si interviu clinic.
Terapie cognitiv comportamentala . Una dintre cele mai efiente tehnici din acest tip de terapie este expunerea. Expunerea treptata la diferite situatii sociale ii ajuta pe tineri sa constientizeze ca temerile lor sunt nefondate si sunt intretinute de o serie de ganduri automate dezadaptative.