Dependenta de nefericire

Inapoi Autor: Neacsu Elena Monica
Presupun ca citesti aceste randuri pentru ca, intr-un fel sau altul, viata ta nu este exact asa cum ti-ai dorit sau ai sperat sa fie. In timp ce unele nemultumiri pot fi cauzate de evenimente pe care nu le putem controla, cum ar fi o boala sau transformari sociale si economice, descoperim ca posibilitatea de a imbunatati cele mai importante aspecte din viata raman mereu in mainile noastre.

Desi oamenii cauta, in mod constient, fericirea, pot avea nevoie de un anumit grad de disconfort pentru a-si mentine un echilibru interior. Nevoia constienta de a sabota intentiile bune ale unei persoane poate explica diverse dificultati obisnuite, inclusiv cheltuielile exagerate, teama de situatii noi, alegeri romantice care frang inimi si esecuri profesionale.

Este posibil sa fi avut o banuiala in legatura cu aceasta dependenta de nefericire si sa fi observat ca uneori te opresti inainte de atingerea scopurilor urmarite (ai o relatie cu o persoana nepotrivita, alegi o cariera care iti provoaca frustrare si nefericire ) . Sau, atunci cand iti atingi scopul, il sabotezi intr-un mod inexplicabil (gasesti persoana potrivita, dar te certi cu ea si o indepartezi, alegi slujba perfecta, dar nu poti face fata termenelor limita, pierzi cateva kilograme dar le pui imediat la loc ) .

Este posibil sa te fi simtit pus in dificultate atunci cand ti-ai atins scopul si ai realizat ca acel succes nu-ti aduce fericirea la care te asteptai. Poate ca scopul s-a pierdut pe parcurs sau satisfactia ta a fost diminuata pentru ca ai inceput sa te gandesti la alte dorinte, ramase neimplinite. Dar, daca ai o predispozitie spre nefericire, macar ocazional, trebuie sa-ti produci un fel de disconfort pentru a amentine un echilibru interior.

Indiferent daca nevoia de nefericire genereaza probleme serioase sau doar se manifesta in moduri subtile, chiar daca te afecteaza in cea mai mare parte din timp sau doar din cand in cand, este foarte probabil ca acesta sa fie motivul pentru care nu renunti la placerile din viata ta.

Fiecare dintre noi se naste cu posibilitatea de a trai fericit, avand o viata implinita, dar majoritatea oamenilor considera ca aceasta posibilitate e greu de realizat.

Toti bebelusi cred ca parintii lor sunt ingrijitorii perfecti, care vor doar ce este mai bun pentru ei. Fiecare copil isi doreste si are nevoie sa fie asemenea celui care il iubeste si are grija de el. Atunci cand adultii importanti din viata lor sau parintii nu sunt disponibili, cand sunt pedepsiti sau cand parintii au asteptari prea mari de la copiii lor, cei mici, inconstient, dar ferm, resimnt si ei nefericirea in ceea ce priveste faptul de a iubi si de a fi iubit. Mai tarziu, fara sa realizeze, ca periodic, incearca sa devina fericiti, isi recreeaza aceasta stare de nefericire. Acest amalgam de nefericire si fericire persista la maturitate si este responsabil de nefericire care poate submina intentia de a cauta fericirea si implinirea.

Motivul pentru care schimbarea pozitiva este posibila consta in faptul ca nu-ti pierzi niciodata setea inascuta pentru adevarata placere. Aceasta placere adevarata poate fi gasita atata in certitudinea interioara ca iubesti si esti iubit, cat si in actualizarea alegerilor constructive si adecvate.

In timp ce sansa sau ghinionul ne afecteaza pe toti, mai mult sau mai putin, nu ele trebuie sa hotarasca adevarata calitate a vietii noastre. Ai capacitatea sa invingi dependenta de nefericire si, de indata ce reusesti acest lucru, chiar si cel mai mare ghinion nu va avea puterea sa-ti zdruncine echilibrul interior sau sa te faca sa cauti alinare renuntand la tine insuti sau la altii. Peste un timp, pe masura ce experimentezi din ce in ce mai mult adevarata placere creandu-ti o viata bogata si implinita si eviti nefericirea pe care ti-o provocai singur, interesul pentru nefericire va disparea. Vei descoperi ca, fiind putin atent, vei putea face alegeri bune, care te pot recompensa in fiecare domeniu al vietii tale si iti vei gasi fericirea si implinirea pe care ti-a fost sortit sa le cunosti.

Neacsu Elena-Monica - Cabinet individual de psihologie

Nu exista esesc, exista feed-back!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp