Marius-Alin Andrei - Cabinet de Psihologie
Starea de bine nu este intotdeauna o alegere.- Psiholog Psihoterapeut Alin Andrei- psiholog clinician si psihoterapeut
– Carl G. Jung
In 2002 am absolvit facultatea de psihologie si am considerat meseria de psiholog ca fiind una dintre cele mai frumoase meserii pe care le-ai putea avea într-o viață. Eram entuziast și mă pregăteam, încă, să devin ceea ce sunt: un profesionist în cunoașterea și orientarea sufletului uman. Au urmat 15 ani de întrebări și răspunsuri, de urcușuri și coborâșuri. 15 ani de căutari, cu pierderi și găsiri de sens, ani de hoinăreală prin umanitate, în căutarea vocației și a elementelor definitorii pentru starea de bine. Am aflat, în timpul acesta, că starea de bine nu este întotdeauna o alegere. Au urma alți 10 ani, pe care i-am alocat perfecționării instrumentelor specializate, dacă le putem spune așa, pentru explorarea sufletului și pentru intervenția în vederea optimizării, reparării, recuperării a ceea ce a fost pierdut la un moment dat., în viața fiecaruia, într-un moment trăit cu o intensitate covârșitoare și care, acum are un impact direct, definitoriu si determinant asupra vieții noastre.
Sunt Alin Andrei și sunt unul dintre minerii care coboară zilnic de câteva ori în profunzimile sufletului omenesc pentru a descoperii sau pentru a elibera pietrele prețioase pe care fiecare dintre noi le are ascunse, adânc în suflet, în locuri pe care le-a uitat sau, pur și simplu, nu vrea să le afle. Psihologia analitică mi-a oferit instrumentele pentru acces în spațiile cele mai profunde, cunoscute sau, încă, necunoscute ale psihicului. Sandplay Therapy, este una dintre tehnicile de succes atât pentru evaluare cât și pentru intervenție. Este tehnica în care m-am pregatit intens în ultimii 5 ani și care imi permite sa abordez din punct de vedere cultural categorii diverse de clienți: copii, adolescenîi, adulți, vorbitori sau nu de limba română, refugiați și transfugi, persoane aflate în plin episod de tulburare de stres post-traumatic cu origini diverse, adolescenți și adulți tineri aflați în diverse stadii de dezvoltare și care manifestau îndoieli cu privire la propria identitate sexuala – cauza unor atacuri de panica foarte puternice sau a unor ieșiri violente, nejustificate , în cadrul familial. Am încercat să surprind doar câteva din provocările unei zile la cabinet.
Sandplay Therapy – o poveste frumoasa.
O lădiță umplută cu nisip și o mare varietate de figurine(peste 1000 de figurine are colecția mea) este oferita participantului pentru a-i permite acestuia să creeze povestea lumii sale interioare. Se presupune că Sandplay, ca și alte metode de terapie creativă, ajută participanții să-și exprime problemele psihologice actuale, temele inconștiente și conflictele prezente sau neprezente în actul conștient și care se exprimă, pe ele însele, prin simptom: tristețe, atac de panică, anxietate greu de suportat, frici care apar în relația cu diverse obiecte, confuzie de identitate de gen etc. De asemenea, foarte important și nu intotdeauna evidențiat și luat în seama conștient de participant, este faptul că, imaginea din lădița cu nisip face accesibil materialul inconștien, iar actul de exprimare a materialului conștient și inconștient și de creare a unei forme coerente pentru ceea ce experimentează, trăiește, participantul este considerat a fi terapeutic prin el insuși. Chiar în timp ce lucrează în lădiță psihicul participant eliberează resurse blocate în gestionarea trăirilor intense de teamă, tristețe, confuzie și nealocate sarcinilor de zi cu zi.
Inconștientul, în acest proces, produce simboluri și le prezintă conștiinței eul-ui prin vise, fantezii și acte creatoare spontane. Prin urmare, diferite tipuri de metode creative sunt folosite pentru a oferi inconștientului posibilitatea de a se exprima. Utilizarea sandplay-ului este o metodă care permite clientului să exprime materialul inconștient, povestea nespusă a trăirilor sale și a vieții sale de zi cu zi. Originalitatea Dorei Kalff, cea care a abordat Sandplay prin tehnici specifice psihologiei analitice, consta în faptul că interpretarea a ceea ce participantul pune în lădiță, nu a fost considerată importantă, adesea nu există nicio interpretare a procesului de joc sau a simbolurilor sale. Sandplay Therapy subliniază calitățile spontane și dinamice ale experienței creative în sine. Lădița cu nisip oferă un container pentru exprimarea non-verbală și simbolică a lumii interioare a participantului în procesul creativ/expresiv, în ceea ce Kalff a numit "spațiul liber și protejat", care include și relația terapeutică. Terapeutul are o atitudine foarte deschisa si nedirectivă, fiind prezent fără judecată sau interpretare, în timp ce participantul este liber să creeze orice.
Psihoterapie de orientare analitică – Carl Gustav Jung
Capacitatea de adaptare pentru o viață împlinită și o stare de bine trăită azi și acum este dată de cele mai multe ori de capacitatea Eului de a procesa în mod autentic înformațiile pe care le primește din mediu sau de la propriul sistem psihic. Eul, ca principal observator, evaluator și administrator al coținuturilor, cea ce vine spre și care intra in constiinta: imagini, ganduri, vorbe, emotii are nevoie de a-și consolida poziția și capacitatea de intervenție. Astfel intenția este să identificăm “ce anume provoacă trăirea?” și să stabilim împreună strategia și acțiunile de dotare a Eului cu mecanisme, instrumente și energia necesară pentru a se impune în fața tonurilor emoționale care îi slăbesc controlul și îl fac să se desfășoare nesincronizat și în total dezacord cu cererile mediului.
Tonul emoțional al imaginilor este definitoriu în astfel de cazuri, imaginile produse de lumea interioară a fiecăruia sunt în primul moment observate, iar ulterior conduse cu blândețe și gratitudine către conștiință și astfel procesate și exprimate în mod adaptativ cu rezultate în creșterea individului în acceptare cu sine și în armonie socială .
Mijloacele de intervenție folosite sunt producții personale: vis, fantezii, imaginație activă și mijloace expresive: desen, scris creativ care produc simboluri cu rol vindecător.
Psihologie analitică și Sandplay Therapy
Anxietate, tristețe, confuzie de gen, dependențe, stare generală proastă, lipsă de scop și gândul ca trăim o viațâ fârâ rost, gânduri suicidare, inadecvare socială, dificultăți de exprimare a emoțiilor și nînțelegeri constante cu părinții sau frații, invidie și ură, spun de prea multe ori da etc.
Sandplay Therapy se aplică frecvent la tratarea problemelor de sănătate ale copilului și adolescentului, după cum încerc sa prezint mai jos:
Sandplay Therapy a fost aplicata cu succes la tratarea problemelor din spectrul clinic:
- în delincvență, hiperactivitate și comportament agresiv;
- în traumă și evenimente potențial traumatice și includ: abandon, abuz(emoțional, fizic, sexual) decesul unuia dintre părinți, divorțul părinților sau absența îndelungată a părinților -cum este cazul copiilor cu părinți plecați la lucru în străinătateș
- probleme emoționale si de atașament ce pot apare in relația cu familia cauzate de alcoolism – părinți alcoolici, separarea de părinți sau divorțul părinților;
- în Sindromul de Stres Post-traumatic;
- comportamente de dependență, anxietate de examene sau/și testare, comportament social problematic(agresiv sau de însingurare)
- stimă de sine scăzută și delincvență juvenilă în adolescență
De multe ori Sandplay Therapy în acord cu tehnicile analizei Jungiene se aplică în contexte școlare, în unele cazuri prin vizite de la terapeuți la școli primare sau licee și menționez aici unul dintre proiectele de Sandwork – versiunea de grup a Sandplay Therapy, la care am participat alături de Cristi Constantinescu – psihoterapeut Sandplay, în colaborare cu Sc. Generală 85 si centrul de zi Macrina. Proiectul a fost de un real succes.
- Sandplay Therapy pentru clienții cu dizabilități, de exemplu. tulburare de spectru autist, la copii sau leziuni cerebrale traumatice și demență la adulți.
- La adulți, Sandplay Therapy a fost aplicat clienților diagnosticați cu depresie, tulburare de anxietate generalizată și alte forme de anxietate cum este frica de examen și testare la studenții în cadrul universitar.
Datorita abordării nonverbale din Sandplay Therapy, această tehnică este aplicata din ce în ce mai mult pe grupuri de imigranți și refugiați, pentru a sprijini acești oamenii în depășirea probleme cauzate de migrație și, în cele din urmă, traumatizare. Sandplay Therapy este util mai ales în aceste contexte, deoarece permite comunicarea nonlingvistică și exprimarea interiorului lumea clientului cu imagini și simboluri în nisip mediu.
Sandplay Therapy este utilizat pe scară largă într-o serie de țări pentru tratamentul traumelor și sindromului de stres post-traumatic, și anume în cazul supraviețuitorilor dezastrelor naturale. Ca și în cele cazuri, există adesea un număr mare de victime cu Sindrom Post-Traumatic. Sandplay Therapy are rezultate notabile cand este aplicat în grupuri, de exemplu, pentru supraviețuitorii cutremurului din Nepal, sau în cazul victimelor tsunami.
Cercetătorii subliniază faptul că, în cazul în care victimele nu sunt tratate sau sunt folosite alte tehnici terapeutice în tratamentul simptomelor traumatice acestea nu duc la ameliorarea semnificativă a simptomelor, traumatismele pot deveni sedimentate în structuri subcorticale și, prin urmare, rămân inconștiente și neverbalizate. Tehnicile nonverbale pot reprezenta, deci, cea mai eficientă și noninvazivă strategie de tratament fără riscul de re-traumatizare.
Psihoterapie și Experiența în organizații
Peste 15 ani am avut un job într-un cadrul organizațional stabil. Sunt deci în măsură să lucrez alături de organizații pentru îndeplinirea obiectivelor comune. Consider că în cadrul organizației există o dinamică permanentă în ceea ce privește relațiile de muncă care influnențează în mod direct eficiența organizației în atingerea obiectivelor. Monitorizarea, evaluarea și menținerea atenției și capacității de concentrare a personalului ar trebui să fie un obiectiv important al oricărui departament de resurse umane, deci, un beneficiu atât pentru organizație cât și pentru angajat sunt orele de consiliere sau pshoterapie care pot sa re-aducă echilibrul emoțional al angajaților cu impact direct asupra productivității.
Realizările tehnologice revoluționare ale ultimei 100 de ani ne-au adus telefoanele mobile, scannerele de la supermarket, bancomatele si calculatoarele personale, lucru bun, nu-i așa? Toot ele stau la baza fabricării armelor care pot șterge popare întregi de pe fața Pământuluisau chiar distruge planeta care este casa noastră. E-mailul, internetul și alte tehnologii din domeniul informației, proiectate să ne facă viețile mai ușoare, ne copleșesc adesea cu prea multă informație și prea multe lucruri pe care le putem face concomitent, toate, fiind chipurile urgente, toate solicitându-ne atenția și ducând cu timpul la uzura acesteia.
Blocajele în trafic, străzile aglomerate, termenele limită de la serviciu, plata facturilor și cozile lungi la bănci, de la poștă. Aeroporturi sau la Mega Image sau Kaufland, citirea unui contract de credit sau de achiziție al unei locuințe sunt printre factorii obișnuiți care provoacă iritare, anxietate și mânie.
Problemele relaționale de acasă sau de la lucru sunt printre factorii care cauzează frecvent tulburări emoționale. Șeful, colegul, furnizorul, clădirea intră în relație directă cu personalul și îi solicită atenția și concentrarea. Am constatat că viețile multor sunt atât de încărcate în tot felul de activități, îcât, ajunși la sfârșitul unei zile lungi de lucru, tot ce mai puteau dori aaceștia era ca lumea și toți cei din jurul lor să dispară și să-i lase în pacce pentru oo vreme. Și dacă oamenii reușeau să treacă cu bine până la urmă de o zi de lucru și apucau să se întindă, să stea cu picioarele în sus și să se relaxeze puțin, era suficient ca telefonul să sune sau câinele vecinului de la apartamentul de vis-a-vis să înceapă să llatre, și orice stare de mulțumire se risipea instantaneu.
Celor de mai sus le adaug faptul că cei mai mulți dintre tineri poate au copilărit fără părinți alături și singurul vis pe care îl au este să plece din România.
De câte ori este nevoie sau periodic, cu o anumită constanță, este recomandat ca, priganizția să evalueze nivelul de funcționare a atenției și concentrării și să intervină în oprirea deteriorării prin asigurarea de ore de consiliere și echilibrare emoțională angajaților.
Evaluare psihologică
Evaluare și psihodiagnostic conform standardelor profesionale în vigoare prin utilizarea de tehnici licențiate pentru utilizare în Romania.
Specializări și realizări
• Specializare ca psihoterapeut in lucrul cu adolescentii si adultii in problematici de anxietate, depresie, abuz si divort, nevroze, tulburari de invatare, tulburari de personalitate; dependențe, tulburari comportamentale;
• Specializare in interventia in situatii cu potential traumatic:
o Potential Traumatic Impact Mediu: lucrul in conditiile pandemiei de COVID-19, pierderea loculuide munca, schimbari majore in viata de zi cu zi, detentie, accident auto etc;
o Potential Traumatic Impact Sever – decesul unui membru al familiei, decesul parintilor, decesul unuia dintre copii, avortul, divort, abuz, abandon, condamnare in sistem de probatiune.
• Consiliere si suport in perioada de probatiune;
• Coaching si optimizare a vietii de zi cu zi
• 10 ani de experienta in psihologie clinica si psihoterapie
• 20 de ani de antreprenoriat
Calificari:
• Psihoterapeut Sandplay Therapy – utilizez cu success Tehnica de Psihoterapie prin Sandplay cu adolescenti si adulti, vorbitori sau nevorbitori de limba romana
• Psiholog clinician cu specializare in evaluarea si interventia psihologica in caz de abuz si divort sau alta cazuistica traumatologica;
• Psiholog clinician specializat in evaluare neuropsihologica;
• Psihoterapeut de formare analitica in cadrul Asociatiei Romane de Psihologie Analitica;
• Trainer acreditat;
• Formare in comunicare nonviolenta.
Tehnici de lucru nonintruzive:
• Sunt specializat in urmatoarele tehnici de evaluare si interventie :
o Sandplay therapy
o analiza de symbol
o analiza de vise
o comunicare nonviolenta
o tehnici expresive
desen/picture
muzica
dans
Servicii oferite:
- Psihologie
- Consiliere psihologică
- Psihologie clinică
- Coaching și dezvoltare personală
- Autocunoaștere și accesarea potențialului interior
- Control și autocontrol comportamental și emoțional
- Dezvoltarea abilităților de comunicare
- Gestionarea timpului
- Managementul stresului
- Psihoterapie individuală
- Anxietate, atacuri de panică, fobii
- Dependență de alcool
- Dependență de droguri/medicamente
- Dependență de jocuri de noroc
- Depresie
- Dificultăți de comunicare, relaționare, adaptare
- Dificultăți în luarea deciziilor
- Experiențe traumatice
- Managementul conflictului
- Managementul stresului la locul de muncă
- Pierderea unei persoane dragi, divorț, separare, doliu
- Retragere din viața socială
- Stima de sine scăzută, devalorizare
- Tulburări ale somnului (insomnii, cosmaruri, somn agitat)
- Psihoterapie copii
- Agitație, nervozitate, agresivitate
- Anxietate, fobii, ticuri
- Deficit de atenție, încăpățânare, iritabilitate, agresivitate
- Enurezis, encomprezis, afecțiuni somatice cu cauză psihică
- Insomnii, cosmaruri, somn agitat
- Izolare, timiditate excesivă, inhibiție, conduite bizare
- Perturbări ale comportamentului ca urmare a apariției unui nou membru în familie
- Psihoterapie adolescenți
- Anxietate, fobii, tulburări somatice de cauză psihică
- Conduite agresive, violență, nervozitate, minciună, furt, fuga de acasă
- Conflicte în familie, dificultăți de relaționare
- Dependențe - alcool, droguri, fumat
- Dificultăți de învățare, eșec școlar, absenteism, abandon
- Probleme afective și sexuale
- Stima de sine scăzută, depresie, tentative de suicid
- Tulburări ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie)
- Tulburări ale somnului, tensiune emoțională, incapacitate de a se relaxa
- Psihoterapie de grup
- Consiliere și informare pentru părinți
- Consiliere privind educația și comportamentul față de copil
- Training-ul părinților cu copii dificili
- Evaluare psihologică și psihodiagnostic
- Aviz psihologic la angajare
- Aviz psihologic pentru permis auto
- Evaluarea afectivă / emoțională
- Evaluarea cognitivă
- Evaluarea comportamentală
- Evaluarea comportamentului simulat prin poligraf
- Evaluarea dezvoltării psihologice
- Evaluarea gradului de discernământ
- Evaluarea mecanismelor de adaptare / apărare
- Evaluarea personalității
- Evaluarea psihologică periodică a personalului
- Psihologie judiciară
- Avize psihologice
- Servicii pentru companii - MRU, NLP, Consiliere
- Consiliere psihologică pentru angajați
- Evaluare psihologică periodică a personalului
- Interpretare vise
- Psihoterapie online
- Psihoterapie la domiciliu
- Psihoterapie centrată pe persoană
- Formare în psihoterapie
Recomandari
Ultima vizita la cabinet: august 2021
Psiholog/psihiatru recomandat: Alin Andrei
Îl recomand pe domnul psiholog întrucât metodele de lucru pe care le folosește creează o ambiență plăcută în relația psiholog/ terapeut - pacient, și ajută pacientul să se deschidă mai mult în fața interlocutorului. M-au ajutat foarte mult ședințele de psihoterapie și m-au readus, cumva, pe linia de plutire. Mi-a plăcut enorm de mult tehnica interpretării viselor, căci mereu am fost curioasă ce e în subconștientul meu și ce încearcă visele să îmi transmită.
Ultima vizita la cabinet: august 2021
Psiholog/psihiatru recomandat: Alin Andrei
Recomand cu dragă inimă! Încetul cu încetul , ca urmare a ședințelor de terapie, o schimbare din bine în mai bine se simte în viața mea iar toate acestea mulțumită dl-ului Alin Andrei și a metodei sale de lucru pe care o găsesc cel puțin incitantă, mai ales partea cu analiza viselor și descifrarea simbolurilor subconștiente. :''D
Ultima vizita la cabinet: februarie 2021
Psiholog/psihiatru recomandat: Alin Andrei
Îl recomand oricui este interesat să înceapă ședințele de terapie! Este un adevărat ajutor și de un profesionalism excepțional. Mă bucur că am avut norocul să fac ședințe de terapie cu dumnealui.