ROLUL FAMILIEI IN TERAPIA DE RECUPERARE A COPILULUI

Inapoi Autor: Echipa Spontania
Echipa noastra a mai spus-o si continua sa sustina faptul ca implicarea familiei in terapie este esentiala.

Din experienta, putem afirma ca familiile implicate total in terapia copilului s-au bucurat de un progres spectaculos al acestuia. Progres care le-a oferit speranta si curaj sa continue drumul, cu fruntea sus, spre o viata mai linistita si mai fericita.
Parintii sunt cei care cunosc cel mai bine copilul, iar timpul petrecut impreuna trebuie vazut ca un moment prielnic de a generaliza obiectivele terapiei in situatiile zilnice, obisnuite.
Echipa de terapeuti are rolul de a implementa si dezvolta abilitati noi, se ocupa de programul intensiv de terapie, iar parintii pot consolida abilitatile sociale, de autoservire si de joaca.
Lucrul intensiv pe toate palierele de dezvoltare este foarte important, iar parintii trebuie sa nu uite asta! Drept exemplu, este mai putin important daca, la varsta de 5 ani, citeste si face calcule, dar, in schimb, cel mic inca poarta pampers, pentru ca "nu avem timp sa ne ocupam de asta acasa". Noi ne dorim pentru toti copiii o dezvoltare armonioasa.
Ora de baie, masa, imbracatul, folosirea toaletei sunt exemple de activitati zilnice care constituie ocazii perfecte de invatare, si asta pentru ca intreaga zi a copilului face parte din procesul terapeutic, parintii sunt parte integranta a echipei iar terapia nu se termina in momentul in care iesi din cabinetul terapeutului/ psihologului sau, dupa caz, atunci cand acesta pleaca din camera copilului.
Este necesar ca predarea sa se extinda pe toata perioada zilei, atat in casa, cat si in celelalte medii in care ajungeti cu copilul, precum in parc, la magazin, pe strada, cand mergeti in vizita, la restaurant sau piata. In cazul in care copilul are o problema in a-si mentine atentia, atunci este cu atat mai important sa creati ocazii de invatare in medii noi, chiar daca exista factori perturbatori.
Pentru copii, este normal sa se obisnuiasca din timp sa raspunda si sa invete in medii diferite in care apar elemente care distrag atentia, tocmai pentru a fi pregatit pentru momentul in care va merge la gradinita si apoi la scoala.
Fiti cel mai bun prieten al copilului vostru! Increderea pe care o are in parintii lui este importanta pentru a infrange impotrivirile care tin de coportamentele indezirabile sau de problemele alimentare. De preferat, este sa pregatiti copilul inainte, sa-i spuneti ce vreti de la el, dar sa-l lasati pe el sa decida sa faca un lucru. Oferiti-i variante acceptabile, dar cel care va lua decizia va fi el, astfel il ajutati sa capete incredere in sine.
Alegeti un moment in care copilul are mai multe sanse sa fie compliant, iar voi nu fiti grabiti in comportament, limbaj verbal si nonverbal. Atunci cand sunteti amandoi binedispusi, sansele sa obtineti cooperarea din partea lui cresc.
Faceti o lista cu activitatile lui preferate (gadilat, sarit pe pat, mazgalit pe caiet, aruncat mingiute ) si folositi-le ca recompense pentru alte activitati sau programe de invatare care sa le preceada.
Consecventa! Aceasta este caracteristica care trebuie sa defineasca comportamentul unui parinte. Astfel, copilul va capata incredere in ceea ce spuneti si faceti, iar pe viitor el va sti la ce sa se astepte de la voi. Din acest considerent, comunicarea cu echipa de terapeuti va facilita si lucrul vostru cu copilul.
Intrebati! Se presupune ca v-ati ales o echipa de terapeuti pe care ii apreciati si in care aveti incredere. Vorbiti deschis si puneti intrebari ori de cate ori aveti indoieli, chiar daca aveti impresia ca ati deslusit ce va nelinistea. Parerea specialistului va poate confirma concluziile la care ati ajuns singuri sau poate nu. In oricare din aceste situatii, faptul ca intrebati si primiti un raspuns va constitui un beneficiu si va va aduce doar avantaje.
Echipa Spontania
Asociatia Spontania - interventie in autism

Asociatia Spontania - interventie in autism

Nu pregati drumul pentru copil ci copilul pentru drum

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp