Primele rezultate ale studiului național referitor la riscurile psihologice în mediul de muncă

Inapoi Autor: Gabriella Bondoc

Echipa Rețelei de Clinici Hope, lider în domeniul clinicilor private dedicate sănătății psihice și emoționale, a prezentat joi, 16 mai 2024, în cadrul Clinicii Hope TIMISOARA (Str. Independenței, nr 11 ), rezultatele preliminare ale STUDIULUI LA NIVEL NAȚIONAL PRIVIND RISCURILE PSIHOSOCIALE LA LOCUL DE MUNCĂ ÎN ROMÂNIA. 

 

Astfel, a fost demarata anul trecut validarea chestionarului COPSOQ pe populația ce activează în sectorul privat din România. În varianta LONG acesta cuprinde 183 de întrebări, fiind singurul și cel mai complet chestionar ce permite evidențierea aspectelor legate de stres și burnout, fiind corelat cu factorii de risc psihosociali. 

 

Principala concluzie a fost că angajații tineri din România au niveluri de stres, oboseală, depresie și burnout peste medie. Ritmul alert, distribuția inegală a solicitărilor și cerințele cognitive sunt factori de stres suplimentari pentru toți angajații din mediul privat. 

 

Dimensiunile evaluate sunt: Cerințe profesionale, Organizarea conținutului și sarcinilor de muncă, Relații interpersonale și calitatea conducerii, Interfața muncă familie, Valori organizaționale, Sănătate și stare de bine (inclusiv nivelul de stres, burnout și depresie ). Până în acest moment, au participat la studiu 601 respondenți, din 13 companii (cu fondatori români sau companii internaționale cu sucursale în România ). 

 

Rezultate si observatii 

 

1. 17 % din respondenți au avut dificultăți semnificative la adormire tot timpul sau marea majoritate a timpului și 21% au pe o durată majoritară de timp un somn neodihnitor. 2. Epuizarea psihică și fizică apare majoritar ca durată la 18 respectiv 19 %. Procentele ajung însă la 32-33% la cei sub 25 de ani, indiferent de sex. 3. Dimensiunea vitezei de lucru pare să aibă un scor peste medie (55,2 ). Această dimensiune evaluează necesitatea ca angajații să lucreze în viteză, în majoritatea zilei și pe perioade lungi. Un astfel de scor poate duce la creșterea stresului si tensiunii fizice și psihice resimțite. 4. Conflictul viață de familie - muncă este în limite europene și internaționale, cu modificări semnificative la nivelul energiei resimțite ca fiind în defavoarea familiei de către cei tineri. Un procent de 37% din cei sub 25 de ani față de o medie de 23% din respondenți au afirmat că munca le afectează negativ nivelul de energie în defavoarea vieții private. 5. Burnout-ul însă are în populația studiată un scor de 39, semnificativ mai ridicat decât cel de depresie. La fel, scorul de stres este de 34, un scor mediu care ridică semne de îngrijorare. 

Concluzii 

 

Scorurile testului COPSOQ dovedesc că poate fi folosit cu încredere pe populația românească din mediul privat. Urmează ca datele să fie cuprinse într-un articol amplu și înaintate spre publicare în revistele de specialitate. Avem procente semnificative de burnout și stres și există aspecte repetitiv problematice legate de viteza și ritmul inconstant al cerințelor la locul de muncă, de lipsa de încredere și frica de potențiale diminuări ale veniturilor.

Clinica Hope

Clinica Hope

Regaseste-ti echilibrul

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp