Când ar trebui să consulți un psihiatru/psiholog?
Inapoi Autor: Dr Gabriella Bondoc
În tumultul vieții, există momente când simțim că avem nevoie de ghidare și sprijin pentru a naviga prin stările noastre psihice. Este esențial să înțelegem semnalele care ne îndeamnă să căutăm ajutor și să facem pași concreți pentru a ne îmbunătăți starea mentală și emoțională.
Simptome care Pot Semnaliza o Tulburare Psihică:
Tristețe persistentă, lipsă de motivație, oboseală constantă și dificultate în luarea deciziilor, gânduri de suicid sau încercări de suicid. Neliniște, anxietate, senzație de „nod în gât”, palpitații, atacuri de panică sau senzația că vei pierde controlul sau vei muri. Dificultate în a face față unor evenimente grele din viața ta, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, o despărțire sau conflicte familiale sau profesionale. Vorbești excesiv, nu poți să stai locului, ai dificultăți în somn și treci prin schimbări bruște de dispoziție. Obsesii sau comportamente repetitive care afectează calitatea vieții tale. Percepția că ești urmărit sau că cineva îți dorește răul, auzirea unor voci sau experimentarea altor tulburări senzoriale. Dependenta de substanțe precum alcoolul, tutunul sau jocurile de noroc, și dorința de a renunța, dar simțind că ai nevoie de ajutor pentru asta.Consult Psihiatric:
Dacă ai deja un diagnostic psihiatric și necesiți monitorizare regulată sau ajustarea schemei terapeutice.Psihoterapie:
Când simți că viața ta nu are sens sau te simți nemulțumit în general. Dacă treci prin modele repetitive în viața ta și dorești să faci schimbări. Pentru a-ți îmbunătăți relațiile sociale, comunicarea și stima de sine. În cazul gândirii predominant negative și pesimiste și dorința de a schimba această perspectivă. Pentru a înțelege mai bine tine însuți și modul în care faci alegeri în viață și pentru a te dezvolta personal.Psihiatru sau Psiholog?
Psihiatrul: Medic specializat în psihiatrie, care poate oferi consult și tratament medicamentos, dacă este necesar. Psihologul: Absolvent de psihologie, care se ocupă de evaluări și psihoterapie, oferind sprijin pentru diverse aspecte ale vieții psihice. Psihoterapeutul: Specialist care a urmat o pregătire specializată într-o anumită școală de psihoterapie, oferind tratament personalizat pentru diverse tulburări sau situații.
Indiferent de opțiunea aleasă, este important să accepți că ai nevoie de ajutor și să cauți sprijinul potrivit pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mentală și bunăstarea emoțională.
Clinica Hope
Regaseste-ti echilibrulRecomandă acest cabinet