Beneficiile stimularii magnetice transcraniene in bolile neurologice si psihiatrice

Inapoi Autor: Gabriella Bondoc

Beneficiile stimularii magnetice transcraniene in bolile neurologice si psihiatrice - aflam care sunt acestea din articolul ce urmeaza. 

 

Dr. Gabriella Bondoc, Medic Primar Psihiatru, Psihoterapeut si Fondator al Retelei de Clinici Private Hope, precum si Presedinte al Asociatiei Romane de Terapie Dialectic-Comportamentala, vorbeste in cadrul emisiunii De Vorba cu Doctorul despre tot ce trebuie sa cunosti despre Stimularea Magnetica Transcraniana (TMS ). 

 

Consuela Balasa: Cum ar trebui sa intelegem aceasta stimulare magnetica transcraniana? 

 

dr. Gabriella Bondoc: Avem nevoie sa intelegem ca acest minunat aparat este o combinatie de curent electric si de substante, asa cum am mai repetat-o de mai multe ori. Suntem destul de familiarizati sau speram ca suntem familiarizati cu efectele pe care le-a avut si le are inca acea terapie electroconvulsivanta de care foarte multi ati auzit cu frica crezand ceva abominabil si vechi. Ea ramane insa o metoda extrem de eficienta. Si acum pentru ca, intr-adevar, in momentul in care stimulam intregul creier electric reusim sa-l resetam… De atunci, sigur ca lucrurile au evoluat si avem aceste aparate a caror eficienta este dovedita stiintific. Putem reusi sa controlam impulsurile, curentul magnetic. Sau, in unele cazuri, si curenti electrici de mai mica intensitate pe care ii directionam doar pe zona pe care dorim sa o stimulam. In acest fel, avem un efect localizat. Efectul localizat inseamna ca putem sa modulam, sa stimulam sau sa inhibam doar acele zone din creier care ne intereseaza pentru o patologie sau alta. In acest fel, nu afectam functionarea intregului creiersi avem efectele dorite. Evident ca tehnologia a evoluat in timp si acum vorbim de mult mai multe informatii legate de ce merge, cu ce intensitate si cu ce frecventa. 

 

Consuela Balasa: Suna interesant… Sunt afirmatii care vin din zona stiintifica si spun…. Creierul este inca discutat, analizat, pentru ca nu stim totul despre el. Cat de deschisi ar trebui sa fim cand auzim ca vine catre noi o asemenea terapie. Desi trebuie sa precizam ca ea nu este de anul acesta, are vreo 30 de ani in spate. Cu ce nu ar trebui sa confundam stimularea magnetica transcraniana? 

dr. Gabriella Bondoc: Nu chiar… Din punctul meu de vedere, o terapie devine stiintific valida in momentul in care ai o multitudine de studii repetate, replicate, cu zecile de-a lungul intregii planete nu doar de catre un dezvoltator al unui aparat sau altul si in general ma feresc… Asa, din punct de vedere stiintific de orice forma de populism… Am aceeasi parere si eu ca si telespectatorii nostri. Cu cat este mai mare marketingul, cu atat este mai putin credibil… Insa… Cand este vorba de stimularea magnetica transcraniana vorbim de un aparat care a inceput sa apara ca si principiu de pe la 1985, deci destul de recent cand e vorba despre o descoperire stiintifica. A fost implementat pe oameni de la 1990 incoace. Dar a primit aprobarea FDA (Food and Drug Administration ) abia din 2008. TMS a primit aprobare FDA 

 

dr. Gabriella Bondoc: Ca sa ajungi sa primesti aprobare din partea FDA e o asigurare pe care as vrea sa o transmit si telespectatorilor ca atunci vorbim despre ceva care este dovedit stiintific ca functioneaza. Cum se dovedeste stiintific ca ceva functioneaza? […] inseamna ca a fost comparat cu placebo. A fost comparata grupa de oameni care au primit stimularea magnetica cu oameni care doar au auzit zgomotul si au crezut ca au primit. Lor li s-a pus pe cap aceeasi bobina. Cand e vorba de stimularea magnetica spre deosebire de alte tehnici care tot apar vorbim de o metoda cu reale dovezi stiintifice, de utilitate. […] avem nevoie sa intelegem cu evolueaza stiinta si sa alegem acele interventii care au aceste dovezi, acest gen de recomandari stiintifice internationale, sa existe studii, sa apara in ghiduri internationale, sa fie aprobate de asociatii internationale. Va povesteam de FDA… Daca trece de ei, cu siguranta si-a dovedit repetitiv atat siguranta, pentru ca intai trebuie sa fie sigur si mai apoi sa fie dovedit eficient. 

Consuela Balasa: Cu ce nu ar trebui sa confundam stimularea magnetica transcraniana pentru ca vedem tot felul de cascute care se aseaza pe cap si promit lucruri… 

 

dr. Gabriella Bondoc: Acum… cascutele alea… Unele… Cand e vorba de anumite calculatoare si anumite programe de neurofeedback pot sa fie eficiente. Exista anumite programe de neurofeedback care au fost foarte recent, vorbim de cativa ani… recunoscute de FDA… Dar, in general, alte cascute care fac… Sunt doar aparate care fac video EEG… Fac un EEG (electroencefalograma )… Da, e ok, ne putem da seama cu ele in ce fel este afectat creierul… Dar, mai mult decat atat conteaza ce faci dupa aceea… Ai aflat care este zona afectata si acum poti folosi anumite programe de calculator sa incerci sa stimulezi creierul sa invete in functie de plasticitate. Metoda este mai biologica…Trimit un impuls intr-o zona a creierului, influentez un tesut biologic sa isi reactiveze functionalitatea si compar… Si dovedesc ca isi dovedeste functionalitatea…Comparam prin teste, nu doar prin parerea celorlalti. [..] Vorbim de metode stiintifice, de ghiduri internationale care isi aloca niste ani (uneori 10-15 ani ) pana cand se acumuleaza suficiente dovezi ca sa treaca de la studii vagi (pe populatii reduse ), la dovezi de tipul C, B sau A. 

 

Cand se recomanda stimularea magnetica transcraniana? (TMS ) 

 

Consuela Balasa: Cand este recomandata aceasta stimulare magnetica transcraniana? Care sunt problemele cu care ne putem prezenta la medic? Si acest tip de terapie sa poata sa ajute efectiv pacientul? 

dr. Gabriella Bondoc: […] TMS-ul si-a dovedit eficienta in depresie, in tratamentul depresiei… si in depresia rezistenta la tratament. Apoi sunt si alte tulburari la care a primit diverse grade de recomandare si studii stiintifice. Avem recomandari clare si pentru anxietate, si pentru tulburarea obsesiv-compulsiva, dar avem o sumedenie de tulburari psihice si un numar destul de mare de tulburari neorologice pentru care avem eficienta. Le folosim in momentul in care vrem sa aducem sau sa adaugam beneficii. Recomandarea mea pentru TMS este ca add-on, ceva ce adaugam fie la tratamentul medicamentos, fie la tratamentul psihoterapeutic. […] In plus, avem nevoie sa ne schimbam si stilul de viata, felul in care gandim si functionam. Altfel, orice am face asupra creierului ramane sa ne imbunatateasca simptomatic pe termen scurt. TMS este foarte sigur 

 

dr. Gabriella Bondoc: Stimularea magnetica transcraniana este o forma de interventie foarte sigura, foarte usor de suportat daca se respecta protocolul si daca nu se incepe cu vreo intensitate in exces, ci se respecta cu rabdare aceasta crestere gradata a intensitatii. Avem, de asemenea si recomandari nu de tip A, dar cu dovezi solide stiintifice si cu grad mare de recomandare pentru tulburarea obsesiv-compulsiva. Aici avem mai multe tipuri de protocoale: excitatorii, inhibitorii, protocoale pe zona motorie suplimentara. Vorbim despre eficienta si in schizofrenie. Sunt foarte multi oamneni cu schizofrenie care au halucinatii, persistente, insa exista protocoale. Avem protocoale separate si pentru simptomele negative din schizofrenie, acea retragere, lipsa, dorinta de implicare sociala, pentru care, din pacate, nu avem foarte multe forme de tratament medicamentos pentru ea si raspunde foarte greu si in terapie. Avem protocol si pentru adictii, inclusiv pentru lasatul de fumat, dependenta de nicotina, dependenta de alcool. pentru craiving-ul la amfetamine si stimulante… Cu siguranta este o metoda care poate fi adaugata in mod benefic la psihoterapie si la diversele interventii medicamentoase acolo unde exista. 

 

Protocol pentru ADHD 

 

dr. Gabriella Bondoc: Avem protocol si pentru ADHD. Astfel, putem reusi sa crestem functionalitatea adultilor. Se acumuleza dovezi stiintifice si pentru eficienta la copii si adolescenti, dar deocamdata nu avem aprobari internationale. decat pentru adolescenti. Insa, dovezile se acumuleaza pentru autism si ADHD. 

 

Consuela Balasa: Citeam ca este incredibil de util in durerile crornice. Stiu ca sunt foarte multi pacienti care nu-si pot efectua activitatile zilnice, pentru ca durerea nu pleaca. 

 

dr. Gabriella Bondoc: Exista protocoale si pe aceasta zona de durere cronica. Merita incercat, avem recomandare de tip C. Merita incercat, neavand efecte adverse. Daca dupa 4-5 sedinte nu exista eficienta…Evident ca ne oprim. Era sa uitam de o categorie extrem de importanta … avem o sumedenie de oameni care au deficite cognitive si un anumit grad de deteriorare cerebrala dupa afectiuni psihiatrice serioase sau un inceput de dementa, de atrofie, tulburari cognitive usoare, unde stimularea magnetica poate sa fie extrem de eficienta. Merita incercat, pentru ca avem un grad mare de recomandare si de eficienta.

Clinica Hope

Clinica Hope

Regaseste-ti echilibrul

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp