Dezvoltarea Personala
Nu putem sa nu evoluam...cu atat mai mult in timpurile prezente, dezvoltarea personala este un principiu care guverneaza societatea. Traim intr-un nou timp si o noua era iar schimbarea fundamentala este reprezentata de trecerea dinspre nevoile colectivului in care accentul era pus pe loialitate, sacrificiu de sine si responsabilitatea fata de familie sau societate, inspre nevoile individului de autorealizare in care accentul cade pe unicitate si autenticitate, creativitate, scopul vietii, liber arbitru, etc., imbinand nevoile superioare ale individului cu nevoia de progres a societatii contribuind intr-un nou mod la dezvoltarea acesteia. Conform teoriei lui Maslow nevoia de autorealizare este o nevoie innascuta si se va activa in momentul in care toate sau aproape toate celelalte nevoi de la baza ierarhiei vor fi implinite si daca ar fi sa aruncam o privire asupra conditiilor de viata din timpurile actuale, o categorie vasta de populatie indeplineste toate sau aproape toate conditiile si face trecerea inspre marea aventura a dezvoltarii personale...unde doar cei mai puternici cuteaza pentru ca este o munca asidua.
Astfel, ce poti face pentru a initia procesul devenirii?
-Onoreaza-ti stramosii pentru ca ei sunt radacinile tale. Identifica toate credintele (programele ) pe care le-ai mostenit. Multumeste pentru ceea ce ai primit pentru ca ei ti-au transmis ceea ce au avut mai bun, adaptat timpurilor lor si elibereaza ceea ce nu iti mai este de folos. "Stinge" programele pe care le-ai preluat, care vin din mosi stramosi...si nu le mai pasa generatiilor viitoare.
-Fa pace cu trecutul. Revenind mereu aspra aspectelor din trecut, ruminand...ce-ar fi putut fi, ce nu a fost si-ai fi dorit sa fie...bati pasul pe loc si esti blocat, reluand teme personale sau ale familiei, repetand istoria...asta pana tragi linie si iti inveti lectiile. Iarta, linge-ti ranile si asuma-ti responsabilitatea vindecarii lor. Da...asa este...e nedrept...nu e vina ta mai ales pentru toate nedreptatile indurate in copilarie. Fiecare om poarta rani care i-ai fost facute in copilarie de catre cei care ar fi trebuit sa-l protejeze si sa-l iubeasca. Iertarea e un proces care dureaza...nu se intampla cat ai rosti "Iarta-ma"...e un travaliu...prin care il eliberezi pe celalalt de "datorie" si te eliberezi si tu. Oricat ar fi de greu, meriti asta!
-Plange-ti pierderile...la timp sau chiar si mai tarziu, dar lasa durerea sa iasa prin lacrimi, prin cuvinte, prin scris...vorbeste cu o persoana apropiata care poate sta cu tine si cu durerea ta sau cu un profesionist. Din pacate in cultura actuala oamenii nu mai stiu cum sa ofere sustinere unei persoane care jeleste. Circula multe mituri, cum ca oamenii puternici nu plang ci doar se intaresc si nu isi dau voie sa varse nici o lacrima...e doar un mit. Esti om si nu piatra...spitalele de psihiatrie sunt pline de oameni care nu si-au dat voie sa-si jelesca pierderile.
-Iarta-te si iubeste-te pe tine insati. In multe din dramele pe care le-ai trait ai avut o contributie. Accepta ca atat ai stiut atunci, ai intelegere fata de tine si ofera-ti tot ceea ce ai dorit de la ceilalti...poate fi validare, respect, pretuire, incurajare etc...iubirea de sine este atat sentiment cat si actiune...
-Viseaza si dezvolta-ti viziunea personala. Viziunea incepe cu un vis...cu o imagine...si este un pas vital in identificarea pasilor si a noilor nevoi. Defineste succesul in termeni personali si pe fiecare arie a vietii tale: familie, profesie, hobby, sport
-Planifica, creeaza propriul scenariu de viata. Cum ai putea implementa visele tale in realitate? Ce ar trebui sa faci? De asemenea un obiectiv complex, pe termen lung poate fi impartit pe etape. Cu ce ar trebui sa incepi? Analizeaza agenda zilnica si rezerva un interval orar in agenda ta pentru acele activitati necesare atingerii obiectivului propus. Fii realist cu privire la dificultatea sarcinii si a timpului rezervat...multi oameni isi autosaboteaza proiectele propunandu-si sa faca prea multe activitati intr-un timp prea scurt.
-Implementeaza! E timpul sa treci la treaba. Daca ai parcurs corect pasul de mai sus ar trebui sa stii cu exactitate ce ai de facut astazi si care este intervalul orar disponibil. Spor la treaba!
-Revizuieste, gazdandeste-te...renunta la ceea ce nu ti se potriveste, regandeste anumite aspecte si modul in care le vei implementa. Pe masura ce inaintezi poti constata anumite inadvertente in crearea planului...pot fi pasi pe care nu i-ai luat in calcul, poti descoperi noi detalii sau nuante ale viziunii tale pe care acum le observi mai bine si poti modifica pasii de actiune si agenda sau te poti razgandi cu privire la unele aspecte. Aminteste-ti ca tu esti managerul de proiect a vietii tale si cu cat muncesti mai mult cu atat devii mai norocos.